Jaunų klaipėdiečių gauja kurpė baisų planą

18-mečio klaipėdiečio Deivido Sadovskio suburti plėšikai, siaubę kredito unijas ir rezgę dar šiurpesnių nusikaltimų scenarijus, išklausė teismo nuosprendį.

Gaujos vadeiva klaipėdietis D.Sadovskis išklausė jau antrą nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Gaujos vadeiva klaipėdietis D.Sadovskis išklausė jau antrą nuosprendį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-12-16 09:20, atnaujinta 2017-09-29 04:11

Klaipėdos apygardos teismas griežčiausiai įvertino D.Sadovskio, kuris tuomet buvo nepilnametis, veiklą. Jam skirta pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmė, ji subendrinta su ankstesne.

Prieš mėnesį vaikinas buvo nuteistas už pasikėsinimą apiplėšti žmogų.

Kiti gaujos nariai buvo nubausti švelniau: 21-erių Edgarui Kalistratovui skirta trejų, 18-mečiam Pauliui Žutautui – puspenktų, o jo bendraamžiui Džiugui Kuodžiui – vienų metų laisvės atėmimo bausmės.

24-erių Juozo Budrecko laisvė apribota pusmečiui, Evaldo Gaubio – vieniems metams.

Bausmės D.Sadovskio bendrininkams atidėtos nuo vienų iki dvejų metų, jiems skirti teismo apribojimai – įsidarbinti, būti namuose nuo 22 val. iki 6 val. ryto, niekur neišvykti be priežiūros įstaigų leidimo.

Nusikalstamai įgytas turtas ir ginklai konfiskuoti.

Nuteistieji turės grąžinti iš Klaipėdos kredito unijos pagrobtus pinigus.

Gaujos vadas – nepilnametis

Telšių kredito unijos darbuotojai, sužinoję, kokia grėsmė buvo pakibusi virš jų galvų, dėkojo pareigūnams, pernai birželį sučiupusiems įžūlią plėšikų gaują, kuriai dirigavo Klaipėdos rajono gyventojas D.Sadovskis.

Tris vaikinus pareigūnai sulaikė Kisinių kaimo miške, netoli jau išraustos duobės aukoms.

Išsinuomotame mikroautobuse „Iveco“ aptikta įkalčių – kastuvas, du šaunamieji ginklai, elektrošokas, kaukė.

Jaunuoliams, kurie jau buvo apiplėšę kredito uniją Klaipėdoje, pateikti kaltinimai dėl plėšikavimo ir vagysčių, pasikėsinimo smurtauti, kankinti ir žudyti žmones.

Apvogė ir savo močiutę

Dituvoje (Klaipėdos r.) su šeima gyvenantis D.Sadovskis sutelkė panašių polinkių turinčius jaunuolius – vaikinui į savo pusę pavyko patraukti tris pilnamečius – E.Kalistratovą, J.Budrecką ir E.Gaubį.

D.Sadovskis planavo apiplėšti kredito unijas, laikančias didesnes pinigų sumas. Bet tam reikėjo pasirengti, prasimanyti pinigų, kuriuos būtų galima investuoti į nusikalstamą veiklą.

Pirmąja auka tapo D.Sadovskio močiutė – anūkas iš namų pavogė jos banko mokėjimo kortelę. Žinodamas prisijungimo prie sąskaitos duomenis, jis pasitelkė į pagalbą E.Gaubį. Abu iš bankomatų susišlavė 6000 litų.

Teisme močiutė gynė anūką: „Deividą buvau apdraudusi, sakiau, kad sąskaitoje sukauptus pinigus jam atiduosiu, kai sulauks pilnametystės. Tiek jis ir pasiėmė iš banko, pasinaudodamas mano kortele.“

Apiplėšė kredito uniją

Už pavogtus pinigus D.Sadovskis įsigijo automobilį BMW, šaunamųjų ginklų, kitokių daiktų – manė, kad jų gali prireikti plėšiant seifus.

Sužinojęs, kad klaipėdietė Žaneta Kuodienė dirba Lietuvininkų aikštėje esančioje kredito unijoje, D.Sadovskis jos sūnų Džiugą įkalbėjo sužinoti patalpų signalizacijos kodus ir pagrobti durų raktus.

Pernai gegužės 19 dieną, pasinaudodami išgautais duomenimis, Dž.Kuodys ir D.Sadovskis atjungė kredito unijos apsaugos signalizaciją, įsibrovė į vidų, iš seifo pagrobė apie 92 tūkst. litų ir juos pasidalijo.

Pasijutę turtuoliais plėšikai švaistėsi pinigais: įsigijo automobilių, dviratį, telefonų, kompiuterių, laikrodžių, leido laiką baruose, pirtyse.

Dž.Kuodis nusipirko automobilį „Opel“, nuomojosi butą, kuriame gyveno su bendraamže mergina. Nupirko jai brangių drabužių, manikiūro stalą, lempą, melavo, kad užsidirbo vesdamas renginius.

Pas Dž.Kuodį rasta dalis pagrobtų pinigų. Teisme jo motina pasinaudojo savo teise neteikti parodymų prieš sūnų.

Rezgė ginkluotą išpuolį

Po mėnesio D.Sadovskis su bendrininkais sukurpė dar žiauresnio nusikaltimo scenarijų – nusitaikė į Telšių kredito uniją.

Plėšikai įsigijo dujinį pistoletą, elektros impulsų prietaisą, išsinuomojo mikroautobusą ir juo nuvažiavo į Telšius stebėti kredito unijos – tikėjosi sužinoti apsaugos signalizacijos, seifų kodus.

Auka turėjo tapti paskutinis iš kredito unijos patalpų išėjęs darbuotojas.

Jaunuoliai planavo jį pasekti ir užpulti namuose – kankinamas žmogus esą būtų jiems pasakęs reikiamus duomenis.

Planas – nužudyti liudytoją

Kredito unijos darbuotojas pagal D.Sadovskio planą turėjo būti pašalintas kaip nereikalingas liudytojas.

Sumanytas išpuolis žlugo: paskutinė tą dieną iš kredito unijos patalpų išėjusi moteris nėjo namo – sėdo į automobilį ir kažkur nuvažiavo.

E.Gaubys pranešė, kad auka dingo iš jo akiračio, po to išsigando, atsisakė vykdyti D.Sadovskio ir kitų bendrininkų nurodymus. Taip vaikinas galbūt išgelbėjo ne tik tos moters, bet ir savo gyvybę.

D.Sadovskiui nepatiko, kad E.Gaubys abejojo, ar viskas eisis kaip sviestu patepta.

Kai vaikinas apie tai prabilo garsiai, gaujos vadeivai kilo įtarimų, kad toks skystablauzdis vėliau gali visus išduoti.

Sutarta bailį nužudyti po to, kai kredito unijos darbuotojas išduos slaptus kodus. Planuota abu lavonus užkasti toje pačioje duobėje.

Sulaikė įtartinus tipus

Gaujos nariai ir kiti liudytojai teisme patvirtino, jog D.Sadovskis rengėsi nužudyti ir užkasti miške E.Gaubį, bet teismas tokį kaltinimą atmetė kaip nepagrįstą – bendrininkas nenukentėjo.

Sučiupti jaunuoliai parodė duobę, kurioje būtų palaidoję nužudytąjį. D.Sadovskis į numatytą egzekucijos vietą buvo atvežęs ir savo draugę. Ji suprato, kad duobė iškasta ne tik kredito unijos darbuotojui.

„Čia bus žmogus – užversime ir pakasime. Sakė, kad ir Evaldą pakas“, – D.Sadovskio žodžius teisme prisiminė buvusi jo draugė Deimantė.

Buvo planuojama apiplėšti dar vieną kredito uniją Klaipėdoje. Gauja jau rengėsi išpuoliui – stebėjo patalpas, žiūrėjo, kokie žmonės išeina.

Pristigę degalų išsinuomotam mikroautobusui jaunuoliai apiplėšė gatvėje prie degalinės stovintį vilkiką – pagrobė 80 litrų dyzelino.

Neaišku, ką gauja dar būtų nuveikusi, jeigu ne pareigūnų akylumas, – miške pastebėta įtartina kompanija sulaikyta netoli duobės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.