LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“

Beveik 900 suimtų asmenų ir 7,7 tonos konfiskuotų narkotikų Europoje ir atokiausiose pasaulio vietose – tai tik keli, daugelį tarptautinių veiksmų apėmusios operacijos „Blue Amber“, kurią 2015 metais, remiant Europolui, vykdė ES valstybių narių teisėsaugos institucijos, rezultatai.

LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
LKPB pareigūnai dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“.<br>LKPB nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:48 AM

Kaip pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, „Blue Amber“ – unikali operacija apjungusi teisėsaugos pareigūnus iš 28 ES valstybių narių, 32 ES nepriklausiančių šalių ir kitus tarptautinius partnerius. 2015 m. vienu metu visame pasaulyje buvo vykdytos specialiosios priemonės ir savaitėmis trukę veiksmai nukreipti į kovą su organizuotų nusikalstamų grupuočių veikla ir jų kriminaline infrastruktūra.

„Nusikaltėliai nekreipia dėmesio į valstybių sienas, tačiau jie turi žinoti, kad nėra tokios vietos, kur jie galėtų jaustis saugūs. Mūsų kaip teisėsaugos institucijų pareiga yra tęsti tarptautinį bendradarbiavimą kovoje su organizuotu nusikalstamumu. Europolas yra pasiruošęs remti nacionalines teisėsaugos agentūras ir pasiūlyti savo unikalią žvalgybos ir techninių sprendimų bazę“, – teigia Europolo direktorius Robas Wainwrightas, kuris sako esąs pasiryžęs ir toliau remti tokio pobūdžio operacijas.

Operaciją „Blue Amber“ sudarė eilė pasauliniu mastu atliekamų veiksmų. Ši operacija buvo orientuota į EMPACT (Europos tarpdisciplininė nusikalstamumo grėsmių platforma) prioritetines nusikalstamumo sritis, tokias kaip neteisėta narkotikų apyvarta, neteisėta migracija, organizuoti turtiniai nusikaltimai bei nusikaltimai, susiję su prekių klastojimu. 2015 m. koordinuoti veiksmai buvo atliekami oro uostuose, sienos kirtimo punktuose, uostuose ir miestų bei miestelių vietovėse.

2015 m. operacijos „Blue Amber“ galutiniai rezultatai: suimta beveik 900 asmenų, susijusių su narkotikų prekyba (257), turtiniais nusikaltimais (281) ir pagalba vykdant neteisėtą asmenų gabenimą (60); suimta 263 sukčių, visame pasaulyje vykdant veiksmus oro uostuose, nukreiptus prieš asmenis, kurie, naudodamiesi vogtais ar suklastotais kreditinių kortelių duomenimis, apgaulės būdu pirko lėktuvų bilietus internetu.

Taip pat konfiskuotos 5 tonos kokaino, 2,1 tonos kanapių, 280 kg sintetinių narkotikų ir 82 kg heroino; konfiskuotos 254 transporto priemonės, daugiau nei 150 tonų padirbtų pesticidų ir paimta beveik 140 000 eurų grynaisiais; konfiskuota 1400 tonų vogto metalo.

ES valstybių narių ryšių karininkai ir kolegos, atstovaujantys kitus tarptautinius partnerius, buvo atsakingi už keitimąsi duomenimis ir žvalgybine informacija tarp nacionalinių teisėsaugos institucijų ir veiksmų koordinavimą per 24/7 principu veikiantį koordinacinį centrą įsikūrusį Europolo būstinėje Hagoje, o Europolo specialistai ir analitikai teikė visokeriopą pagalbą tiek iš organizacijos būstinės Hagoje, tiek lokaliniuose koordinaciniuose centruose ES valstybėse narėse.

Lietuvoje tarptautinės operacijos „Blue Amber“ koordinavimą ir kontrolę vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Pareigūnai dalyvavo specialiose priemonėse, kurios buvo vykdomos oro ir jūrų uostuose, metalo supirktuvėse ir kt.

„Lietuvos kriminalinės policijos biurui tai didelė garbė bet kartu ir rimtas iššūkis. „Blue Amber“ – stambi tarptautinė operacija, kurios metu teko koordinuoti specialiąsias priemones ir veiksmus, kuriuose dalyvavo mūsų pareigūnai, ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Mums tai puiki pamoka ir praktika, kuri padėjo užmegzti glaudesnius ryšius su kolegomis iš kitų institucijų, pasidalinti savo patirtimi ir pasisemti patirties iš kolegų. Tik plėtodami tarptautinį bendradarbiavimą, ypatingai paskutiniųjų įvykių ir grėsmių kylančių Europai kontekste, galėsime užtikrinti visuomenės saugumą. Tarptautinis bendradarbiavimas yra galingas įrankis mūsų rankose ir tikiu, kad ateityje jo svarba didės.“ – sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Lietuvos pareigūnai kartu su kolegomis iš Latvijos vykdė patikras Švedijos Karalystės uostuose, kurių metu buvo tikrinami asmenys, keliaujantys keltais iš Lietuvos ir Latvijos į Švedijos Karalystės uostus. Patikrų metu pareigūnai identifikavo kelis automobilius su išmaniai įrengtomis slėptuvėmis, kuriose paprastai būna gabenamos narkotinės ir psichotropinės medžiagos. Taip pat organizuotos specialiosios priemonės Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, kurių metu buvo vykdoma keleivių srautų stebėsena.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis pasakoja: „Vienas sėkmingiausių šių metų Lietuvos teritorijoje vykdytos operacijos „Blue Amber“ priemonių pavyzdžių buvo susijęs su vogtais metalo dirbiniais. Šios priemonės metu patikrinta daugiau kaip 200 fizinių asmenų ir 356 juridiniai asmenys, iš jų 323 metalo supirkimo punktai ir 33 lombardai bei 214 transporto priemonių.

Operacijos metu nustatyta nemažai administracinių teisės pažeidimų, o dėl nustatytų galimų nusikalstamų veikų pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamu būdu gauto didelės vertės turto įgijimo ir realizavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Operacijos metu rasti ir paimti dideli kiekiai prekių, priemonių ir įrankių, susijusių su galimų nusikalstamų veikų vykdymu, tarp kurių buvo aukso ir sidabro dirbiniai, valstybiniai ir kėbulų numeriai.“

„Blue Amber“ operacijos eigą prižiūrėjo ES Tarybos Operatyvinio bendradarbiavimo vidaus saugumo srityje nuolatinis komitetas (COSI). Kaip teigia jo pirmininkė Andrée Colas, „EMPACT jungtinės operacijos puikiai įrodo, kad pažangiai koordinuojant teisėsaugos operacijas, galima pasiekti konkrečių operatyvinių rezultatų. Kaip komiteto, užtikrinančio strategines jungtinių operacijų planavimo gaires, pirmininkė esu labai patenkinta operacijos „Blue Amber“ rezultatais ir raginu visus ES politikos ciklo partnerius toliau plėtoti jungtinių operacijų koncepciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.