Ukrainos prašomam išduoti bankininkui – teismo malonė

Kazachas Vilniuje sulaikytas Ukrainos ir Interpolo prašymu.

Bankininkas buvo ieškomas net Interpolo.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Bankininkas buvo ieškomas net Interpolo.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:11 PM

Teisėja Vitalija Norkūnaitė sakė, kad klausimas dėl ekstradicijos bus sprendžiamas tada, kai Lietuva priims sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo šiam užsieniečiui.

„Panaikinti kardomąją priemonę ir paleisti nedelsiant“, – sakė teisėja.

S.Shalabayevui yra paskirtas 50 tūkst. eurų piniginis užstatas, kuris jau yra sumokėtas į teismo depozitinę sąskaitą. Užsieniečiui taip pat trims mėnesiams paskirtas namų areštas, be teisės naktį išeiti iš namų, iš jo paimti dokumentai.

Teisėja V.Norkūnaitė pranešė, kad jeigu užsienietis nesilaikys naujai paskirtų kardomųjų priemonių, piniginis užstatas pereis Lietuvos valstybei, o jeigu neatvyks šaukiamas pas prokurorą ar į teismą, gali būti vėl suimtas.

Nutartis dėl kardomųjų priemonių paskyrimo per tris dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, kitoje dalyje – tai yra dėl ekstradicijos svarstymo sustabdymo – neskundžiama. Prokuratūra teigia, kad išanalizuos teismo nutartį ir apsispręs dėl skundo.

Byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose, nes keliami klausimai, susiję ir su prieglobsčio bylos nagrinėjimu. Pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymą, tokių bylų duomenys yra nevieši.

Užsienietį liepą Vilniuje sulaikė Lietuvos pareigūnai, vyras Interpolo ieškotas daugiau nei dvejus metus.

Prieš maždaug dvejus metus Jungtinės Karalystės teismas S.Shalabayevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė ir buvo ieškomas.

S.Shalabayevas įtariamas su savo svainiu, buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku Mukhtaru Ablyazovu (Muchtaru Ablyjazomvu) ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs kelių milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė tarptautinę S.Shalabayevo paiešką Interpolo kanalais. Įtariama, kad Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 mln. dolerių.

Kazachas Vilniuje sulaikytas Ukrainos ir Interpolo prašymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.