Kaune stringa genocido byla

Kauno apygardos teismas pirmadienį

Kauno apygardos teismas pirmadienį vėl padarė pertrauką vienoje iš partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago nužudymo bylų – nepavykstant nustatyti, ar kaltinamasis gyvas, byla nepradedama nagrinėti.<br>M. Patašiaus nuotr.
Kauno apygardos teismas pirmadienį vėl padarė pertrauką vienoje iš partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago nužudymo bylų – nepavykstant nustatyti, ar kaltinamasis gyvas, byla nepradedama nagrinėti.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2015, 3:33 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 2:34 AM

Teismas prokurorui buvo pavedęs išsiaiškinti, ar šioje byloje kaltinamas Stasys Šimkus tebėra gyvas – devyniasdešimtmetis vyras yra Baltarusijos pilietis, ten jam siunčiami ir šaukimai į teismą. Vietos teisėsauga su Lietuva nebendradarbiauja, o kaltinamasis šaukimų neatsiima.

Byloje taip pat yra Valstybės saugumo departamento pažyma, kurioje teigiama, kad kaltinamojo sūnus informavo S.Šimkų esant mirusiu. Nepatvirtintais duomenimis, kaltinamasis galėjo būti nušautas Baltarusijoje. Kitais duomenimis, jis yra palaidotas Karaliaučiuje.

Tačiau prokuroro Tomo Stelionio teigimu, iš Baltarusijos teisėsaugos gauta informacija, kad duomenų apie S.Šimkaus mirtį – nėra.

„Gavome lakonišką pranešimą elektroniniu paštu, kad, remiantis turima informacija, duomenų, kad asmuo yra miręs, negauta“, – posėdyje kalbėjo T.Stelionis.

Prokuroro teigimu, iš kaltinamojo artimųjų gauta informacija apie mirtį nebūtinai yra teisinga, todėl jis nemato pagrindo laikyti S.Šimkų mirusiu.

„Tie duomenys (apie mirtį) buvo byloje ir jie nesitvirtino, mano manymu, nes buvo gauta duomenų, patvirtinančių, kad toks asmuo yra Baltarusijos respublikoje, kad jis yra Baltarusijos pilietis“, – žurnalistams po posėdžio sakė T.Stelionis.

Teismas byloje nusprendė padaryti pertrauką ir sausio 8 dieną žada paskelbti sprendimą. Gali būti nuspręsta bylą vėl grąžinti prokurorui – taip šioje byloje jau yra įvykę anksčiau.

S.Šimkus kaltinamas padėjimu atliekant genocido veiksmus. Būdamas SSRS represinės struktūros operatyviniu įgaliotiniu, 1956 metais dalyvavo A.Ramanausko-Vanago ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės sulaikymo operacijoje, po kurios A.Ramanauskas buvo įkalintas KGB kalėjime Vilniuje.

Maždaug metus žiauriai fiziškai ir psichologiškai kankintas Lietuvos laisvės kovotojas 1957 metų rugsėjo 24-25 dienomis Lietuvos SSR Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu nuteistas mirties bausme. Nuosprendis įvykdytas tų pačių metų lapkričio 29 dieną Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.