Svetimus eurus kurortuose taškiusiai porai – kartus nuosprendis

Vienuolikai žmonių beveik 145 tūkst. eurų skolingas Andrius Bilinskas su žmona prašė teismo iškelti jiems fizinio bankroto bylą. Bet Klaipėdos teismas prašymo nepatenkino nusprendęs, kad jie skolų galėjo išvengti, jei būtų elgęsi sąžiningai, rašo „Lietuvos rytas“.

Nesavus eurus kurortuose švaisčiusiai porai – kartus nuosprendis.
Nesavus eurus kurortuose švaisčiusiai porai – kartus nuosprendis.
Net ir turėdami daugybę skolų Bilinskai važinėjo ilsėtis į užsienio kurortus.
Net ir turėdami daugybę skolų Bilinskai važinėjo ilsėtis į užsienio kurortus.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2015, 9:09 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:45 AM

Neatmetama, kad sutuoktiniai Bilinskai sąmoningai leido susidaryti skoloms tikėdamiesi sausi išbristi iš balos, – skolos bus nurašytos, o jie toliau gyvens be rūpesčių ir mėgausis atostogomis užsienio kurortuose.

Žmonėms, kuriuos į nepavydėtiną situaciją įstūmė A.Bilinskas, toks teismo sprendimas – šiokia tokia paguoda. Tačiau nežinia, kada jie atgaus savo pinigus.

Keletas susibūrusių apgautųjų rengia dokumentus prokuratūrai dėl sukčiavimo.

A.Bilinsko 32 kreditorių sąraše – privatūs asmenys, bendrovės, bankai.

Bene skaudžiausiai nukentėjo klaipėdietė smuikininkė ir pedagogė Genovaitė Stonytė – už trokštamą butą senamiestyje ji sumokėjo daugiau kaip 26 tūkst. eurų, tačiau liko ir be svajonių buto, ir be pinigų.

Kiek išleis kelnaitėms?

Pinigų netekę žmonės, pradėję domėtis A.Bilinsku ir jo žmona, nustebo, kai sužinojo, kad jie net ir turėdami daugybę skolų važinėjo į užsienį ilsėtis, turėjo auklę.

Apie jų atostogas ir visokias linksmybes buvo pilna nuotraukų internete. Neseniai didžioji dalis jų dingo.

Dėl savo bėdų Bilinskai kaltino pasikeitusią ekonominę situaciją Lietuvoje ir sprogusį nekilnojamojo turto burbulą.

Teisme buvo teigiama, kad A.Bilinskas neseniai pradėjo dirbti krovėju, jo žmona Jolanta dirba manikiūrininke ir gauna 1500 eurų per mėnesį. Jie augina mažametę dukterį.

Teisme Bilinskų gynėjas aiškino, kad leidus bankrutuoti trijų asmenų šeimai pragyventi reikėtų maždaug 1000 eurų per mėnesį. Tarp būtiniausių išlaidų paminėti maisto produktai, drabužiai, telefonų sąskaitos, kirpėjų, odontologų paslaugos.

Vyrui per metus apatiniam trikotažui reikėtų 100, žmonai – 120 eurų. Į būtiniausių daiktų kasmetinį sąrašą sutuoktiniai nepamiršo įtraukti ir maudymosi kostiumėlių.

Tai labai papiktino visus kreditorius. Vienas jų teigė: „Susidaro įspūdis, kad iki šiol Bilinskai apskritai neturėjo kuo apsirengti ir apsiauti ir visa tai ketina susipirkti paskelbus bankrotą.“

Ir klastojo, ir vogė

Sudarę išsamų išlaidų drabužiams sąrašą jie net nenurodė, kur dabar gyvena, nepateikė nuomos sutarties, komunalinių išlaidų ir kitų sąskaitų. Todėl kreditoriams kilo klausimų, ar jie nenuslepia savo tikrosios turtinės padėties.

Kreditoriai taip pat atkreipė dėmesį, kad A.Bilinskas įsidarbino tik tuomet, kai teismui pateikė dokumentus dėl bankroto iškėlimo. O kodėl nedirbo iki to laiko?

Nukentėję klaipėdiečiai nustebo sužinoję, kad 2011-ųjų sausį A.Bilinskas teismo pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo.

Po poros metų Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė dar vieną sprendimą. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad A.Bilinskas pagrobė vienos moters mokėjimo kortelę ir per kelis kartus iš sąskaitos paėmė 666 eurus.

Iš tos pačios moters jis dar pasiskolino 2231 eurą. Po kiek laiko jie pasirašė susitarimo protokolą dėl skolos grąžinimo dalimis, tačiau tuo viskas ir baigėsi. Moteriai liko tik kreiptis į teismą.

Paaiškėjo, kad A.Bilinskas turi auksines rankas, – pritaikęs papildomą laidą bute vartojo elektros energiją, kurios nefiksavo apskaitos prietaisai.

Teismas regi nesąžiningumą

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad A.Bilinskas su žmona sąmoningai leido susidaryti skoloms, tapo nemokūs dėl savo nesąžiningumo, nesistengė bent iš dalies atsiskaityti su kreditoriais, galimai gauna didesnes pajamas, negu nurodo pareiškime.

Teismo nutartyje taip pat pažymėta, kad paduodami pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo Bilinskai savo gyvenamąją vietą nurodė ankstesniame savo bute.

Kreditoriai ėmė kalbėti, kad tai patvirtina jų turimą informaciją – neva kažkoks Bilinskų pažįstamas perpirko jiems priklausiusį butą, o jo šeimininkai liko tie patys.

Netrukus šeima pateikė teismui kitą neva nuomojamo buto adresą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.