D.Gineikaitė užvirė karštą košę – STT apklausė ligoninės vadovą

Baudžiamąją bylą dėl avariją sukėlusios Nacionalinės žemės tarnybos direktorės Daivos Gineikaitės galimo girtumo fakto nuslėpimo narpliojanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį po pietų specialiuoju liudytoju apklausė Kauno klinikinės ligoninės (KKL) direktorių Gediminą Abeciūną. Laboratorija gavo du kraujo mėginius – viename yra alkoholio, kitame – ne. 

D.Gineikaitė vis giliau klampina Kauno medikus – pirmadienį buvo apklaustas jau ketvirtas šios miesto klinikinės ligoninės darbuotojas, KKL direktorius G.Abeciūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Gineikaitė vis giliau klampina Kauno medikus – pirmadienį buvo apklaustas jau ketvirtas šios miesto klinikinės ligoninės darbuotojas, KKL direktorius G.Abeciūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2015, 10:40 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 1:11 AM

Aiškinamasi, koks galėjo būti G.Abeciūno ir kitų medikų vaidmuo nuslepiant girtumą. 

Praėjusią savaitę specialiaisiais liudytojais buvo apklausti KKL direktoriaus pavaduotojas, Seimo nario Kazio Starkevičiaus sūnėnas Kastytis Grigonis ir pati D.Gineikaitė.

Specialiojo liudytojo statusą turinčiam asmeniui gali būti bet kada pateikti įtarimai padarius nusikaltimą.

D.Gineikaitė užvirė košę, kurioje gali nuskęsti ne tik ji pati, bet ir medikai,  bandę jai padėti išvengti atsakomybės.

G.Abeciūnas tvirtino netoleruojantis korupcijos ir pasitikintis savo pavaduotojais. Tačiau jis negali atsakyti už kiekvieną ligoninės darbuotoją.

Skandalas įsiplieskė gruodžio 19-ąją. Po vidurdienio Kaune, Savanorių prospekte, visureigį „Nissan Qashqai“ vairavusi 34 metų D.Gineikaitė rėžėsi į visureigį „Mitsubishi Outlander“, kurį vairavo 38 metų verslininkas Adomas S.

Adomui S. susidarė įspūdis, kad NŽT vadovė buvo neblaivi – moteris svirduliavo, nuo jos sklido alkoholio kvapas. Vyriškis iškvietė policiją, nors avarijos kaltininkė prašė to nedaryti – siūlė tartis, laikydama pluoštą banknotų po 50 eurų.

D.Gineikaitei papūtus į policijos svaigalų matuoklį, įsižiebė nieko gera valdininkei nežadantys promilių skaičiai 1,66 (vidutinis girtumo laipsnis).

Po avarijos D.Gineikaitė nuvyko į Kauno klinikinę ligoninę ir davė kraujo, antrą kartą pūtė į svaigalų matuoklį.

Valdininkė  žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei pasigyrė, jog matuoklis šįsyk jau rodė nulius.

Įtarusi, jog pasitelkus pažintis girtumo faktą buvo bandoma nuslėpti, STT iškėlė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Pareigūnai iš pradžių apklausė gydytoją Artūrą Šulnių, laikinai einantį KKL Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjo pareigas, taip pat D.Gineikaitės kraujo paėmusią medicinos seserį.

Naujienų portalui lrytas.lt  A.Šulniaus pasiteiravus, ar jam telefonu skambino KKL direktoriaus pavaduotojas K.Grigonis ir liepė sukeisti kraujo mėginius, gydytojas išliko paslaptingas: „Pareigūnams pažadėjau, jog nieko nepasakosiu.“

Lrytas.lt žiniomis, A.Šulnius išklojo visą tiesą apie asmenį, mėginusį jį įtraukti į nusikaltimą.

Aiškėja galimas įvykių scenarijus: karštligiškai ieškodama reikalingų žmonių, D.Gineikaitė iš pradžių paskambino vienam aukštas pareigas einančiam įtakingam medikui, šis susisiekė su K.Grigoniu, o pastarasis paskambino A.Šulniui ir paprašė sutvarkyti reikalą.

„Galbūt jūsų žodžiuose yra dalis tiesos. Kol kas trūksta duomenų asmenims, kurie pripažinti specialiaisiais liudytojais, pateikti įtarimus, bet tai gali būti padaryta ateityje“, – pasakojo STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas.

R.Golubovas neatsakė į klausimą, ar iš pat pradžių galėjo būti skambinta G.Abeciūnui.

Po skandalo D.Gineikaitė išėjo nemokamų atostogų, o Darbo partijos deleguota Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė vis trypčiojo vietoje vietoje ir nesiryžo jos atleisti. Padėtis greičiau išsisprendė, D.Gineikaitei pirmadienį pačiai nusprendus palikti postą. 

Tiesa, oficialiai ji galbūt bus atleista tik pasibaigus atostogoms.

Anot V.Baltraitienės, D.Gineikaitės nemokamos atostogos baigsis sausio 20 dieną. 

Susikompromitavusiai valdininkei iškart po avarijos buvo suteiktos nemokamos atostogos, nors pagal teisės aktus buvo galima jų ir nesuteikti. 

Valstybės tarnybos įstatyme parašyta,  jog nemokamos atostogos iki 3 mėnesių dėl šeiminių ar kitų aplinkybių gali būti suteikiamos valstybės tarnautoją į pareigas priėmusio asmens ir valstybės tarnautojo susitarimu, tad atostogų D.Gineikaitės buvo galima ir neišleisti.

Prieš tapdama Nacionalinės žemės tarnybos vadove, D.Gineikaitė dirbo Kauno savivaldybės Teisės skyriaus vyriausiąja specialiste.

Kalbama, kad ji buvo užmezgusi plačias pažintis su Kauno klinikinės ligoninės ir kitų savivaldybei pavaldžių gydymo įstaigų atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?