Moters žagintoją išgelbėjo atgaila teisme

Klaipėdos gyventojas 25 metų Laurynas Armonas išvengė kalėjimo už žaginimą ir lytinį prievartavimą prisipažinęs, jog nuskriaudė moterį. Dėl tokio poelgio teisme apgailestavusiam vyrui skirta tik lygtinė laisvės atėmimo bausmė.

L.Armonas atsipirko lygtine laisvės atėmimo bausme.<br>G.Pilaičio nuotr.
L.Armonas atsipirko lygtine laisvės atėmimo bausme.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ne kartą teistas L.Armonas slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ne kartą teistas L.Armonas slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ne kartą teistas L.Armonas slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ne kartą teistas L.Armonas slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Jan 5, 2016, 1:27 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:22 PM

Gatvėje nužiūrėtos aukos medžioklė

Niekur nedirbantis, anksčiau ne kartą teistas L.Armonas pernai gegužės 21-osios vakarą apsvaigęs nuo alkoholio išžagino daugiau kaip dešimčia metų vyresnę moterį. Smurto griebėsi vyras, kuriam dar nebuvo išnykęs teistumas už anksčiau padarytus nusikaltimus – plėšikavimą, vagystes, neteisėtą mokėjimo priemonės naudojimą.

Tą dieną L.Armonas su savo broliu ir dar vienu vyru gėrė alkoholį pietiniame Klaipėdos rajone esančioje Debreceno gatvėje, prie parduotuvės „Bruknė“. Kompanija ten susipažino su dviem moterimis – siūlė joms kartu pasilinksminti persikėlus į daugiabučio laiptinę, o po to ėmė kabinėtis.

„Pirmiausia jie užpuolė mano draugę. Esu ne iš kelmo spirta, todėl puoliau į pagalbą – padėjau jai ištrūkti ir pabėgti. Tada vienas vyras randuotu veido pribėgo prie manęs, pradėjo plūstis, grasinti, kad man bus blogai“, – Klaipėdos apylinkės teisme pasakojo nukentėjusi klaipėdietė.

Išsigandusi moteris spruko nuo įkaušusio vyro, bet šis buvo nusiteikęs jos nepaleisti – nuskuodė iš paskos. Vienu metu jau buvo pasivijęs, čiupo už skverno, bet aukai pavyko išsivaduoti.

L.Armono persekiojama moteris gerą pusvalandį lakstė daugiabučių kvartalo kiemais, o šis kaip medžiotojas sekė jai iš paskos.

Supratusi, kad vyras nuo jos neatstos, klaipėdietė įsmuko į vieno Debreceno gatvės bendrabučio laiptinę. L.Armonas ten nekišo nosies – kiūtojo lauke, pasislėpęs už laukujų durų.

Sučiuptą moterį žagino krūmuose

Kai moteris išėjo į lauką, persekiotojas staiga išniro, įsikibo jai į kaklą – pradėjo smaugti. Apsvaigintą auką nuvilko į krūmynus už bendrabučio, parvertė ant žemės, užgulė visu svoriu.

Nusmaukęs moters džinsines kelnes L.Armonas reikalavo, kad auka jį patenkintų oraliniu būdu, bet ji nesutiko, o vienam susitvarkyti tramdant spurdančią moterį buvo sudėtinga.

„Jis man užspaudė miego arteriją – trumpam praradau sąmonę. Atsipeikėjusi pamačiau mane iš viršaus prislėgusį, stenantį ir besirangantį vyrą – pasidarė šlykštu. Bandžiau priešintis, bet išsivaduoti nepavyko“, – prievartavimo scenas prisiminė nukentėjusioji.

Nepasitenkinęs oraliniu būdu L.Armonas savo gyvuliškas aistras krūmuose prie bendrabučio išliejo kitaip – išrengęs moterį pats laižė jos makštį.

Po to L.Armonas, laikydamas auką už galvos ir plaukų, išžagino ją. Tai darydamas prievartautojas moterį buvo apvertęs ant nugaros.

Nukentėjusioji prisiminė, jog buvo priėjęs dar vienas vyras, kurio veido ji nematė: „Jis irgi laikė mano galvą, kad negalėčiau jos pakelti. Girdėjau, kaip pasakė: „Aš tau padėsiu, po to bus mano eilė.“ Kur jis dingo vėliau, nežinau.“

Teisme grąžė rankas ir atgailavo

Sumušta ir išžaginta prieš savo valią moteris iškart kreipėsi į policiją – nurodė nusikaltimo vietą, užpuoliko išvaizdą. Po savaitės sulaikytas prievartautojas L.Armonas neišsisukinėjo – per akistatą prisipažino ją išžaginęs. Įtariamojo kaltę patvirtino ir DNR ekspertizės rezultatai.

„Po tokios agresijos iki šiol negaliu atsigauti. Dvigubą moralinę skriaudą jaučiu ir dėl to, kad niekada netroškau intymių santykių su vyrais – esu netradicinės lytinės orientacijos moteris“, – kalbėjo nukentėjusioji.

Anksčiau septynis kartus teistas L.Armonas teisme apgailestavo, tvirtino jaučiąs gėdą, kad taip atsitiko. Vyras aiškino gyvenąs su drauge močiutės bute, augina nepilnametį vaiką, bando susitvarkyti savo gyvenimą – įsidarbinęs atlygins nukentėjusiajai padarytą žalą.

Aukos reikalaujamą 10 tūkst. eurų moralinės žalos atlygį bedarbis L.Armonas įvertino kaip neadekvatų jo padarytam nusikaltimui, viršijantį finansines galimybes, prašė teismo neskirti realios laisvės atėmimo bausmės.

„Sutikčiau atlyginti žalą iki 1000 eurų“, – lemeno nežinia iš kokių pajamų gyvenantis vyras.

Prieš penkerius metus Klaipėdos apygardos teismas L.Armonui už visus nusikaltimus skyrė galutinę subendrintą bausmę – pusseptintų metų nelaisvės. Neatlikęs visos bausmės vyras vėl įkliuvo – viešojoje vietoje prievartavo ir žagino moterį, kai teistumas dar nebuvo išnykęs.

Nukentėjusioji L.Armono teisme neskandino: „ Aš keršto netrokštu, bet noriu, kad jis šiek tiek susimąstytų, pajustų atsakomybę už savo poelgius. Kai nuo tokių zombių viskas nusirita kaip vanduo nuo žąsies, jie ir toliau daro tą patį.“

Bylą nagrinėjusi Klaipėdos apylinkės teisėja Skaistė Bystriakovienė, atsižvelgusi į L.Armono atgailą, atsiprašymus, asmenybę, nusikalstamų veikų pobūdį ir pavojingumą bei kaltinamojo sutikimą baigti procesą pagreitintu būdu, nusprendė žagintojo neizoliuoti nuo visuomenės.

Prievartautojui – pataisos kursai laisvėje

Išgirdęs, kad jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė atidėta vieniems metams ir šešiems mėnesiams, L.Armonas lengviau atsikvėpė – išplasnojo iš teismo salės kaip ant sparnų.

Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė prašė L.Armoną siųsti už grotų ketveriems metams.

Nuosprendį paskelbusi S.Bystriakovienė pripažino, jog seksualinė prievarta prieš moters valią galėjo ją ne tik fiziškai sužaloti, bet ir dvasiškai sukrėsti.

Tiesa, teismas nenustatė, kad moters patirti išgyvenimai kaip nors būtų susiję su nepataisomais reiškiniais, pablogėjusiais socialiniais santykiais, psichologų ir psichiatrų pagalbos poreikiu. Todėl L.Armonas turės atlyginti perpus mažesnę, nei nukentėjusioji prašė, – 5000 eurų neturtinę žalą.

Toks žalos atlygis, pasak S.Bystriakovienės, yra adekvatus išpuoliui, kuris nėra priskiriamas prie sunkių nusikaltimų, neprieštarauja, teisingumo, sąžiningumo ir protingumo kriterijams, atitinka kaltinamojo ir nukentėjusiosios, neturinčių jokio turto, finansinę padėtį. Nuo griežtesnės bausmės išsisukęs L.Armonas įpareigotas niekur neišvykti iš gyvenamosios vietos be priežiūros įstaigų leidimo, jis privalės įsidarbinti arba registruotis Darbo biržoje.

Tik šešias klases baigęs nuteistasis įpareigotas metus dalyvauti elgesio pataisos programoje, galinčioje pakeisti tokių kaip jis linkusių smurtauti asmenų požiūrį į gyvenimo vertybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.