Kraujomaišos skandalas: su dukra susilaukęs vaiko vyras dingo

39 metų vyras, įplieskęs Lietuvoje dar neregėtą kraujomaišos skandalą, prieš porą mėnesių išgirdo švelnų nuosprendį. Už tai, kad lytiškai santykiavo su savo nepilnamete dukterimi ir susilaukė su ja vaiko, jis laisvės neteko vieniems metams ir aštuoniems mėnesiams.

Klaipėdos policija paskelbė nuteisto vyro paiešką ir siūlo jam kuo greičiau pasirodyti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos policija paskelbė nuteisto vyro paiešką ir siūlo jam kuo greičiau pasirodyti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis tikino, kad nori auginti savo dukters vaiką.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis tikino, kad nori auginti savo dukters vaiką.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Jan 6, 2016, 1:50 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:08 PM

Teismo sprendimo jis neskundė, todėl po trijų savaičių nuosprendis įsiteisėjo ir vyras turėjo keliauti už grotų. Tačiau jis vis dar laisvėje, nes paprasčiausiai dingo.

Klaipėdos policija paskelbė pražuvėlio paiešką ir siūlo jam kuo greičiau pasirodyti. Jei per keletą dienų jis neprisistatys į policiją, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Tuomet laikas už grotų pailgės.

Spalį į Klaipėdos apylinkės teismą išklausyti nuosprendžio klaipėdietis atėjo nusiteikęs keliauti į pataisos namus – į maišą susikrovęs būtiniausius daiktus. Tačiau tuomet nebuvo suimtas, nes galėjo nuosprendį apskųsti. Kur ir kodėl jis prapuolė – nežinia.

Motina trokšta auginti vaiką

Nuo tėvo vaiko susilaukusi motina kovą jau bus pilnametė ir galės tvarkyti savo gyvenimą, kaip jai atrodys tinkama.

Klaipėdoje socialiai apleistus vaikus ir našlaičius globojančios organizacijos „Visos Lietuvos vaikai. Klaipėdos fondas“ vadovė Virginija Kairienė viliasi, kad mama (pavadinkime ją Gitana) su kūdikiu grįš pas ją. Mat jauna moteris norėjo, kad į viešumą iškilus kraujomaišos skandalui V.Kairienė būtų jos ir kūdikio globėja, tačiau Klaipėdos rajono vaiko teisių apsaugos tarnyba tokiam sumanymui nepritarė.

Vasarą Gitana du mėnesius nematė savo kūdikio, kuris buvo apgyvendintas Klaipėdos sutrikusio intelekto kūdikių namuose, kur mama esą nebuvo laukiama. Vėliau, V.Kairienės teigimu, Gitanai buvo iškeltas reikalavimas: vyksti į globos įstaigą Vilniuje su vaiku arba vaikas iš tavęs bus atimtas. Jaunai mamai svarbiausia buvo auginti savo mylimą vaiką.

„Pas mus sodyboje liko Gitanos drabužių ir daiktų. Ji norėjo pas mus įsikurti bent laikinai, tačiau tarnybos nusprendė, kad valdiškuose namuose jai bus geriau. Į savo prašymą globoti Gitaną gavau valdišką atsakymą. Kiek supratau, pagrindinis kliuvinys, kodėl netikau, – amžius, man – per šešiasdešimt metų“, – sako V.Kairienė.

Jauna mama jautėsi atstumta 

Tikriausiai tai buvo ne vienintelė priežastis. „Visos Lietuvos vaikai. Klaipėdos fondas“ gali netekti patalpų Melnragėje. Į teismą dėl įstaigos iškeldinimo pasibaigus panaudos sutarčiai kreipėsi Klaipėdos savivaldybė ir bylą laimėjo. Tačiau taškas dar nepadėtas. V.Kairienė sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

„Gitana dabar yra kažkokiame centre, teikiančiame paramą mamoms su kūdikiais. Bandžiau jai daug kartų skambinti – nebekelia ragelio, o gal telefonas iš jos atimtas. Mes paskutinį kartą kalbėjomės prieš jai išvažiuojant – tai buvo liepos pabaiga ar rugpjūtis.

Ji atėjo pas mane, paliko savo rūbelius. Kovą Gitanai sueis aštuoniolika ir ji galės pati tvarkytis savo reikalus. Manau, kad ji vėl atvažiuos pas mus. Ji truputėlį čia gyveno, kol buvo sprendžiama, ar man skirs jųdviejų globą“, – pasakojo V.Kairienė.

Kol buvo aiškinamasi, koks bus mamos ir kūdikio likimas, vaikas dviem mėnesiams buvo apgyvendintas Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Pasak V.Kairienės, Gitana ten buvo nelaukiama. Jai esą įdavė sąrašą, ką turėtų atnešti savo kūdikiui, – tai buvo maistas, sauskelnės, kitokie reikmenys. Tik tuomet jai bus leista pasimatyti su dukra. Gitana neva turėjo prižiūrėti kitos šeimos vaiką, kad gautų pinigų ir galėtų aplankyti savąjį.

Ji prisiminė dar vieną atvejį, kai Gitanos neva neįleido pas dukrą: „Pasakė, kad vaikas serga. Man atrodo, tokiu metu kaip tik vaikui reikia mamos šilumos.“

V.Kairienės manymu, visos tarnybos stengiasi laikytis instrukcijų ir neatsižvelgia į tai, kaip pačiam žmogui būtų geriau.

Gitana pati susirado V.Kairienę dar besilaukdama kūdikio. Gal jai reikėjo patarimo ar šiaip neturėjo su kuo nuoširdžiai pasikalbėti. Gitana neslėpė, kad nesugyveno su savo mama, jautėsi visų atstumta.

„Blogiausia, kad valdiškose institucijose Gitana nesulaukė jokios psichologinės pagalbos“, – mano V.Kairienė.

Turi sulaukti 18 metų 

Pasak Klaipėdos rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovės Irenos Šaulytės, viskas buvo ne visai taip, kaip pasakoja V.Kairienė, o jaunoji mama su mažyliu kasdien jaučiasi vis geriau.

„Globėjams keliami tam tikri reikalavimai. Žmonės, kurie nori globoti svetimus vaikus, yra vertinami, ar atitinka reikalavimus. Ta moteris jų neatitiko. Jaunoji mama dabar yra tinkamoje įstaigoje, ji tęsia mokslus, jos ryšys su vaiku geras, mes nuolat jais domimės. Manome, kad tai – pats geriausias pasirinkimas tokiu atveju ir rezultatas.

Juk prieš nuspręsdami mamos ir kūdikio tolesnį gyvenimą aplankėme visus jos giminaičius. Neradome, kas galėtų globoti mamą su vaiku. Situaciją ir artimųjų santykius komplikuoja visa ta paini ir neįprasta istorija. Bet giminaičiai domėjosi, kokia globos įstaiga geriausiai tiktų. Ir su jaunosios mamos mama bendravome.

Jų ryšys buvo nutrūkęs. Po tokios nekasdienės situacijos nepilnametei buvo labai sunku, bet mes klausėmės jos nuomonės, tarėmės. O vaikelis dviem mėnesiams atiduotas į kūdikių namus todėl, kad mama neturėjo tinkamos vietos su juo gyventi. Mamai buvo sudaryta galimybė ateiti ir kuo ilgiau būti su dukra, bet kai įsipainioja svetimi žmonės, kyla visokiausių problemų“, – sako I.Šaulytė.

Jos teigimu, Gitanai sulaukus pilnametystės bus sprendžiama, ką daryti toliau. Tai priklausys nuo daugelio dalykų. Svarbiausia, kad mama su vaiku neliktų viena ir nesaugi.

„Situacija sudėtinga. Gal ji norės likti ten, kur dabar gyvena, ir toliau mokytis ir auginti vaiką. Mūsų galvos skausmas nėra pasibaigęs“, – teigė I.Šaulytė.

Vyras gailėjosi 

Spalį už lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio asmens apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą nuteistas vyras buvo nekalbus. O prieš atverčiant bylą ramiai atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Teismo jis laukė suimtas – mat tuo metu atliko bausmę už vengimą mokėti alimentus. O vėliau buvo išleistas į laisvę.

„Gailiuosi dėl to, ką padariau. Ji pabėgo iš namų ir atėjo pas mane. Tai buvo abiejų iniciatyva“, – kalbėjo kaltinamasis.

Jis nepaaiškino, koks ryšys siejo jį su dukterimi – tėvo meilė ar vyro ir moters meilė.

„Aišku, auginsiu savo dukterį, padėsiu abiem, rūpinsiuosi jomis. Auginau mažąją iš pradžių, bet nuo liepos pabaigos nebemačiau nė vienos. Mergaitė sveika. Be jų, turiu dar tris vaikus“, – sakė vyras.

Skundėsi sveikata 

Vyro teigimu, seniau jam viskas klojosi neblogai, dirbo Gargžduose šunų prieglaudoje. Tačiau ištiko insultas ir prasidėjo bėdos.

„Tada su darbais pasidarė sunkiau, o dar prisidėjo skydliaukės problemos. Ir iki šiol nepasveikstu“, – sakė kraujomaiša apkaltintas vyras.

Septyniolikametė paauglė ne iš karto buvo atskirta nuo dvigubos tėvystės supančioto vyro, nors apie tai kalbėjo ne vienas. Nagrinėjant civilinę bylą dėl jos gyvenamosios vietos nustatymo duktė su kūdikiu ir tėvu dar kurį laiką gyveno viename bute. Situacija pasikeitė tik tuomet, kai buvo gauti DNR ekspertizės rezultatai – tuomet neliko jokių abejonių, kad klaipėdietis yra savo nepilnametės dukters ir jos kūdikio biologinis tėvas. Tuomet sukruto visos tarnybos.

Duktė neigė, kad tėvas ją skriaudė ir prievartavo, tikino, kad jie esą myli vienas kitą, nenori skirtis.

Vyras ne kartą pareiškė norintis ir toliau kartu su dukterimi auginti jųdviejų vaiką.

Vaiko nuotraukas sukėlė į feisbuką 

Lietuvos ir kitų šalių įstatymai kraujomaišos nedraudžia – artimi giminaičiai gali savo valia intymiai bendrauti, tuoktis, auginti bendrus vaikus.

Tačiau tokią teisę įgyja tik pilnamečiai asmenys.

Už lytinės aistros tenkinimą su nepilnamečiu numatoma šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Ši baudžiamoji byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka per pusdienį, mat kaltinamasis savo kaltę pripažino ir gailėjosi. Teismas jam skyrė dvejus metus ir šešis mėnesius pataisos namuose, tačiau bausmė sumažinta trečdaliu.

Vyras nukentėjusiajai turės sumokėti 4345 eurus neturtinės žalos.

Savo „Facebook“ paskyroje klaipėdietis įdėjo kelias kūdikio nuotraukas: neatmetama, kad tai – jo ir jo dukters kūdikis.

Nuotraukas galima pažiūrėti ir dabar.

Ten pat vyras skelbia, kad dovanoja vežimėlį, vaikišką automobilio ir paprastą kėdutę, maniežą ir kitus daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.