Už bendrijos pinigus ir į koncertą, ir į krepšinio rungtynes

Bilietai į krepšinio rungtynes, grupės „Scorpions“ koncertą, pasisėdėjimai restoranuose, netgi kelionė į užsienį pas ten gyvenančią draugę 65 metų Kelmės rajono ūkininkui nieko nekainavo.

Nesąžiningas namo bendrijos pirmininkas galėjo pasisavinti per 30 tūkstančių eurų.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotrauka
Nesąžiningas namo bendrijos pirmininkas galėjo pasisavinti per 30 tūkstančių eurų.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 10:51 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:42 PM

Vienos Šiaulių daugiabučio namo bendrijos pirmininku tapęs ūkininkas savo poreikius tenkino mokėdamas ne iš savo kišenės, o iš bendrijos sąskaitos.

Daugiabučio namo gyventojų pinigais kaip savo asmeniniais manipuliavęs ir bendrijai priklausančius 39 tūkstančius 221 eurą 84 centus pasisavinęs pirmininkas priėjo liepto galą – jam pareikšti įtarimai dėl turto pasisavinimo, aplaidaus apskaitos tvarkymo ir turto iššvaistymo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai baudžiamąją bylą perdavė teismui.

Įkūrė bendriją ir tapo pirmininku

Kelmės rajono ūkininką į Šiaulius atvedė draugystė. Susipažinęs su viename Tilžės gatvės daugiabutyje gyvenančia šiauliete, jis pradėjo čia lankytis.

Pamažu apsukrus vyras pelnė ne tik savo draugės prielankumą, bet ir visos namo bendruomenės pasitikėjimą.

Ūkininkas įtikino namo gyventojus įkurti daugiabučio namo savininkų bendriją ir sutiko tapti jos pirmininku.

Draugei išvykus gyventi į užsienį, vyras jos bute įrengė bendrijos kontorą ir ėmėsi veiklos, kuri atkreipė Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos dėmesį.

Pareigūnams kilo įtarimas, kad bendrijos pirmininkas aplaidžiai tvarko buhalterinę apskaitą.

Paprašė atleisti nuo pelno mokesčio

Mokesčių inspektoriai įtarė, kad šis pirmininkas, teikdamas neteisingus duomenis apie daugiabučio namo savininkų bendrijos gaunamas pajamas, galėjo gauti per septyniolika tūkstančių eurų pajamų.

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija 2011 metų rugpjūčio 29-ąją buvo gavusi bendrijos pirmininko prašymą laikinai atleisti bendriją nuo metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo.

Šį prašymą pirmininkas motyvavo tuo, kad neva bendrija yra priėmusi sprendimą nuo 2010-ųjų rugsėjo 6-osios iki 2015-ųjų gruodžio 31-osios nevykdyti ūkinės komercinės veiklos, todėl pajamų iš tokios veiklos negaus.

Vadovaujantis šiuo prašymu bendrija buvo atleista nuo metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo.

Nuomojo bendrijos turtą

Pasidomėjus, kaip yra iš tikrųjų, paaiškėjo, kad realiai bendrijos pirmininkas komercinę veiklą įsuko visu pajėgumu.

Į bendrijos sąskaitą ėmė byrėti dešimtys tūkstančių už nekilnojamojo turto nuomą.

Pinigai buvo mokami už leidimą ant namo stogo sumontuoti ir naudoti įvairių mobiliojo ryšio paslaugas teikiančių operatorių antenas.

Pasisavino per 30 tūkstančių eurų

Per tyrimą taip pat paaiškėjo, kad už bendrijos turto nuomą gautus pinigus pirmininkas naudojo ne bendrijos labui, o savo asmeniniams poreikiams tenkinti.

Iš bendrijos sąskaitos buvo apmokami bilietai skrydžiui pas draugę į užsienį, perkami bilietai į krepšinio rungtynes, grupės „Scorpions“ koncertą, sumokama už pasisėdėjimą restoranuose, gyvenimą poilsio nameliuose, maistą, avalynę.

Suįžūlėjęs pirmininkas iš namo bendrijos sąskaitos dengdavo netgi savo asmenines skolas.

Nustatyta, kad būdamas atsakingas už minėtos bendrijos turtą ir juo disponuodamas per ketverius metus pirmininkas pasisavino bendrijai priklausančius 39 tūkstančius 221 eurą 84 centus.

Gresia iki dešimties metų nelaisvės

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų, namo bendrijos buhalterinė apskaita buvo tvarkoma aplaidžiai, apskaitos dokumentai neapibendrinami apskaitos registruose, dėl to nebuvo galima nustatyti bendrijos veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros ir tai bendrijos pirmininkui sudarė palankias sąlygas švaistyti jam patikėtą didelės vertės daugiabučio namo savininkų bendrijos turtą.

Bendrijos pinigais kaip savo asmeniniais manipuliavusiam pirmininkui pareikšti įtarimai dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo. Prieš teismą stoti privalėsiančiam vyrui gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Be to, pirmininkas privalės atlyginti ir bendrijai padarytą turtinę žalą. Tai – ne vienintelė šio Šiaulių daugiabučio namo bendrijos pirmininku tapusio Kelmės rajono ūkininko bėda.

Kelmiškis turi ir dar daugiau finansinių įsipareigojimų – antstolių rankose yra per 50 jam dėl skolų išieškojimo iškeltų vykdomųjų bylų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.