Mažametę išžaginusiam jaunuoliui bausmės vykdymas neatidėtas

Lietuvos apeliacinis teismas

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pakeitė nuosprendį, kuriuo buvo atidėtas bausmės vykdymas už mažametės išžaginimą ir prievartavimą nuteistam Mantui Šapinskui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pakeitė nuosprendį, kuriuo buvo atidėtas bausmės vykdymas už mažametės išžaginimą ir prievartavimą nuteistam Mantui Šapinskui.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-07 15:44, atnaujinta 2017-06-11 16:59

Vilniaus apygardos teismo pernai rugpjūčio 26 dieną paskelbtu nuosprendžiu 19-metis M.Šapinskas buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme ją atidedant trejiems metams.

Apeliacinis teismas nusprendė, kad nuteistajam laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas nepagrįstai ir šią nuosprendžio dalį panaikino.

Teismas pažymėjo, kad nuteistasis prieš kelerius metus dar būdamas nepilnametis buvo nuteistas už mažamečio seksualinį prievartavimą, tuomet paskirtos jam bausmės vykdymas buvo atidėtas. Vėliau jis įvykdė dar kelis seksualinio pobūdžio nusikaltimus, už kuriuos paskirtos bausmės vykdymas jam vėl buvo atidėtas.

Vos pasibaigus teistumui vaikinas išžagino mažametę, todėl Apeliacinis teismas mano, kad šis asmuo nepadarė atitinkamų išvadų, ir į tai teismas, skirdamas jam galutinę bausmę, turi atsižvelgti.

Rugpjūtį paskelbus nuosprendį M.Šapinskas buvo paleistas teismo salėje. Apygardos teismas jo paleidimą į laisvę aiškino tuo, kad nuteistasis daugiau nei metus – nuo 2014 metų rugpjūčio 12 dienos – laukė nuosprendžio būdamas suimtas. Teismo nuomone, tai yra pakankamai ilgas laikas įvertinti savo elgesį, padaryti tinkamas išvadas jį pakeisti.

„Jam skirtinos laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas, sudarant sąlygas pasitaisyti“, – tada paskelbė teismas.

Teismas padarė išvadą, kad kaltinamasis gali pasitaisyti ir netaikant realaus laisvės atlikimo. Be to, nukentėjusiosios motina prašė neskirti kaltinamajam realios laisvės atėmimo bausmės.

Iš M.Šapinsko nukentėjusiajai priteista 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Pagal ankstesnį nuosprendį bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu M.Šapinskui skirtos auklėjamojo poveikio priemonės: 40 valandų auklėjamojo pobūdžio darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose bei organizacijose, turinčiose auklėjamąjį pobūdį.

Vienerius metus M.Šapinskas buvo įpareigotas būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., mokytis, ar tęsti mokslą, ar dirbti; uždrausta bendrauti su nukentėjusiąja.

Bylos duomenimis, M. Šapinskas 2014 metų liepą pasinaudojo mažametės mergaitės bejėgiška būkle, apgaule įviliojo ją į nebaigtą statyti pastatą, kuriame ją seksualiai išprievartavo. Kitą dieną mergaitė buvo išžaginta sode.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.