Bušido kovotojas – be žmogžudžio etiketės

Už nužudymą nuteisto 26 metų kauniečio Daumanto Barinovo pateikta neįtikėtina versija pasirodė visiškai tikroviška Lietuvos apeliaciniam teismui. Buvusį bušido kovotoją nurodyta paleisti į laisvę.

D.Barinovas pastaraisiais metais jau nebeturėjo galimybių lipti į ringą.<br>T.Bauro nuotr.
D.Barinovas pastaraisiais metais jau nebeturėjo galimybių lipti į ringą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2016, 6:13 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:43 AM

2014-ųjų gruodžio mėnesį Kauno apygardos teismas dėl 2011 metų vasarą Kaune įvykdyto žiauraus nužudymo D.Barinovui buvo skyręs 10 metų nelaisvės.

Birželio 22-osios vakarą Žiemgalių gatvėje Kaune, matant daugybei žmonių, du vyrai beisbolo lazdomis talžė 27-erių Vilmantą Žiglį. Jam per galvą smogta ir pilnu alaus buteliu. Šis nuo smūgio sudužo.

Dėl patirtų sunkių galvos traumų po paros taip ir neatgavęs sąmonės vyras mirė ligoninėje.

Ant marškinių – kraujo žymė

Drauge buvusiam ir šiek tiek mažiau nuo užpuolikų nukentėjusiam V.Žiglio svainiui tragiškos lemties pavyko išvengti. Užpuolikai jo neketino mirtinai sužaloti – smūgiavo tik į kojas.

Teisėsaugos pareigūnams pavyko nustatyti pagrindinį įtariamąjį – beisbolo lazda žmogų talžiusį su Agurkinių gauja siejamą Saulių Strelčiūną. Kauno apygardos teismas jį pripažino kaltu įvykdžius žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų ir skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tiriant bylą taip ir nepaaiškėjo tikroji išpuolio priežastis. Manoma, jog V.Žiglys buvo užpultas tik todėl, kad prekybos centre netyčia užkalbino S.Strelčiūno sugyventinę.

Kartu su juo nusikaltimo vietoje buvęs, tačiau žmonių nemušęs Gediminas Kulbokas byloje pripažintas kaltu dėl to, kad nepranešė apie įvykdytą nusikaltimą. Jam tąkart skirta beveik 4 tūkst. eurų bauda.

Nenustačius, kas aukai per galvą smogė alaus buteliu, prokurorai šio asmens atžvilgiu bylą išskyrė. Vilčių jį rasti teikė ant nužudyto V.Žiglio marškinėlių rasta svetimo kraujo pėdsakų.

Juos ištyrus paimti DNR pavyzdžiai buvo įtraukti į tarptautinę Interpolo duomenų bazę.

Pričiupo Vokietijos pareigūnai

2013-ųjų rugsėjį sulaukta viltingos žinios. Kriminalinės policijos biuro pareigūnai informavo, kad pavyko rasti asmenį, kurio kraujo DNR sutampa su ieškomojo.

Tai buvo teisėsaugininkams neblogai žinomas, su šešėliniu pasauliu siejamas kaunietis, du kartus Danijoje teistas bušido kovotojas D.Barinovas. 2010 metų pradžioje jis įkliuvo Vokietijoje.

Įtardami, kad šis kaunietis kartu su kitais nusikaltėliais grobė vilkikus, teisėsaugos pareigūnai paėmė jo pirštų atspaudus, kraujo DNR mėginius ir įtraukė į Interpolo duomenų bazę.

Pavyko nustatyti, jog Kauno kriminalistų turimi kraujo pavyzdžiai sutampa su Vokietijoje paimtu D.Barinovo kraujo DNR. Gavę šią informaciją teisėsaugininkai sulaikė D.Barinovą.

Pateikė neįtikėtiną versiją

Ikiteisminio tyrimo metu apklausiamas kaunietis prokurorams atsisakė duoti bet kokius parodymus ir nesiteikė paaiškinti, kaip ant nužudyto žmogaus marškinėlių atsirado jo kraujo.

Bylai nukeliavus į teismą jis pateikė versiją, kurios patikrinti beveik nebuvo galimybių. D.Barinovas papasakojo, neva jo brolis Darius Čekalinas, pravarde Stalčius, paprašė paskolinti beisbolo lazdą.

Imdamas ją iš sandėliuko D.Barinovas esą susižalojo ranką ir kraujas užtiško ant šio įrankio.

Būtent šio kraujo galėjo atsirasti ant nužudytojo marškinėlių, kai žmogus buvo mušamas.

D.Čekalinas šios versijos negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, mat tuo metu buvo jau nužudytas.

Kauno apygardos teismas Stalčiui skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę už nužudymą 2006-ųjų pabaigoje, tačiau paliko laisvėje.

Apeliacinis teismas nuosprendį turėjo skelbti 2011 metų pabaigoje, tačiau, likus vos kelioms dienoms iki jo, keli kaukėti banditai suvarpė kulkomis automobilyje sėdėjusį D.Čekaliną.

Abejonės – teisiamojo naudai

Kauno apygardos teismas D.Barinovo pateikta versija nepatikėjo ir, įvertinęs įrodymų visumą, skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę, bet Apeliacinis teismas atnaujino įrodymų tyrimą.

Ekspertų paprašyta išaiškinti, kaip ant nužudytojo marškinėlių atsirado D.Barinovo kraujo, tačiau atsakymas neišsklaidė visų abejonių.

Nuspręsta patikrinti ir įrodymus kauniečio namuose. Nors nurodyto sandėliuko nerasta, šeimininkai pranešė atlikę būsto remontą.

Apeliacinio teismo kolegija paskelbė, jog D.Barinovo versijos tyrimo metu nepavyko paneigti, o nesant galimybių pašalinti abejonių, jos taikomos teisiamojo naudai.

Bet D.Barinovui teismų maratonas dar nesibaigė – jis su dar devyniais bendrininkais teisiamas dėl vilkikų vagysčių užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.