Po teisėjų tūpsnio čigonei stringa nešvaraus pralobimo bylos

Teisėsaugos pareigūnams vis dažniau nusvyra rankos tiriant neteisėto praturėjimo bylas – kaltinamieji, negalintys paaiškinti, kokie aitvarai jiems sunešė gėrybes, užtarimą suranda teismuose.

Buvusio Kauno čigonų barono dukrai R.Petravičiūtei gali dėkoti visi nesąžiningai pralobę žmonės – savo skundais dėl šiame name konfiskuoto buto (nuotr.) ji pasiekė, jog į diskusijas dėl neteisėto praturtėjimo įsikištų Konstitucinis Teismas. Kol KT pateiks savo išvadas, visos bylos strigs.<br>P.Mantauto nuotr.
Buvusio Kauno čigonų barono dukrai R.Petravičiūtei gali dėkoti visi nesąžiningai pralobę žmonės – savo skundais dėl šiame name konfiskuoto buto (nuotr.) ji pasiekė, jog į diskusijas dėl neteisėto praturtėjimo įsikištų Konstitucinis Teismas. Kol KT pateiks savo išvadas, visos bylos strigs.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 1:56 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:35 PM

Kartais nueina perniek ne tik prokurorų, bet ir principingų žemesnių instancijų teisėjų triūsas – pralobusiųjų skundai sugraudina aukštesniųjų teismų teisėjus.

Kauno apylinkės teismas pirmadienį atvertė 40 metų Aido Rinkevičiaus ir jo žmonos, Rusijos pilietės 36 metų Elenos Jevdokimovos baudžiamąją bylą.

Sutuoktiniai negalėjo pagrįsti, iš kokių legalių lėšų įgijo 231 tūkst. eurų vertės turto – Kaune esantį žemės sklypą su nuosavu namu, tris automobilius BMW, automobilį „Mercedes Benz“, dalį garažo, mašinos priekabą.

Teisėjas Dainius Ročys tą pačią dieną byloje paskelbė pertrauką.

Byla bus tęsiama tik sulaukus Konstitucinio Teismo išvadų dėl atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą išaiškinimo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dar pernai lapkritį kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydamas išaiškinti, ar galima bausti už neteisėtą praturtėjimą – teisėjams kilo abejonių, ar atitinkamas Baudžiamojo kodekso straipsnis neprieštarauja Konstitucijai.

Po šio LAT žingsnio rankas iš džiaugsmo trynė velionio Kauno čigonų barono dukra 37 metų Rita Petravičiūtė.

Du žemesnių instancijų Kauno apylinkės ir Kauno apygardos teismai nusprendė konfiskuoti prabangų keturių kambarių  114 kvadratinių metrų butą miesto centre, kurį R.Petravičiūtė dar 2008 metais įsigijo už 450 tūkst. litų.

Niekur nedirbusi, pašalpas gaudavusi moteris nesugebėjo įrodyti, kad būstą įsigijo iš sąžiningai uždirbtų pinigų. R.Petravičiūtės motina anksčiau buvo įkliuvusi dėl heroino.

Kauno apygardos teismui atmetus R.Petravičiūtės skundą, prokuroras Marius Venskūnas neilgai džiaugėsi, jog tai bus pirmasis įsiteisėjęs nuosprendis byloje dėl nesąžiningo pralobimo. Čigonų barono dukra apskundė verdiktą Aukščiausiajam Teismui.

Aukščiausiasis Teismas tapo šios moters ir daugelio kitų pralobusiųjų šiaudu.

Kol Konstitucinis Teismas aiškinsis, ar galima bausti turtus susikrovusius asmenis, neįrodžius, jog jie tai padarė iš nusikalstamu būdu įgytų pajamų, visos bylos bus stabdomos, kaip A.Rinkevičiaus ir E.Jevdokimovos.

Visi išlipa iš balos sausi

Pareigūnų pastangos nuėjo perniek ir kitose neteisėto praturtėjimo bylose – teismai iš balos sausiems padėjo išlipti Kauno mafijos vadeivai Sauliui Velečkai Agurkui, buvusiam aplinkos viceministrui Stanislovui Šriubėnui, daugeliui kitų valdžios ir nusikalstamo pasaulio atstovų.

Pagal kai kurių įtakingų teisėjų logiką, nepakanka nustatyti, jog šešėlinio pasaulio veikėjas arba politikas gyvena ne pagal kišenę.

Reikia dar įrodyti, jog pilis ir kitus turtus jie įsigijo nusikalstamu būdu – pavyzdžiui, iš kyšių, narkotikų ar kontrabandos.

Teisėsaugos pareigūnai būgštauja, jog vadovaujantis tokiu principu prigriebti nesąžiningai lobstančius taps neįmanoma misija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.