Pavogė labai daug, o bausmė – neįtikėtinai švelni

Teismas gali būti ir itin gailestingas. Tuo įsitikino Gruzdžių (Šiaulių r.) ambulatorijos buhalterė 51 metų Rima Belskienė, kuri iš darbovietės pavogė net 171 671 eurą.

Teismas areštavo R.Belskienės sąskaitoje banke laikytus pinigus, butą, automobilį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas areštavo R.Belskienės sąskaitoje banke laikytus pinigus, butą, automobilį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-20 12:07, atnaujinta 2017-06-10 16:00

Šiaulių apygardos teismas vagilę pripažino kalta ir dėl didelės vertės turto pasisavinimo, ir dėl apgaulingos buhalterijos.

Tačiau R.Belskienė įkalinimo išvengė – jai skirta vos 1 metų ir 4 mėnesių bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams. Tam pačiam laikotarpiui nuteistajai dar uždrausta dirbti darbą, susijusį su materialinių vertybių apskaita.

Teismas areštavo R.Belskienės sąskaitoje banke laikytus pinigus, butą, automobilį.

Metų metus iš darbovietės vogusiai R.Belskienei grėsė įkalinimas iki 10 metų. Tačiau buhalterė išsigelbėjo visiškai pripažindama kaltę – ši aplinkybė pripažinta lengvinamąja. Dėl visiško kaltės pripažinimo baudžiamojoje byloje buvo galimas sutrumpintas įrodymų tyrimas, todėl teisiamajai bausmė buvo sumažinta trečdaliu.

Istorija prasidėjo 2014 metais, kai Gruzdžių ambulatorija sulaukė perspėjimo iš Valstybinės mokesčių inspekcijos dėl klaidingai užpildytos deklaracijos ir nesumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Ambulatorijos direktoriui Rimantui Grajauskui buvo pranešta, kad įstaiga yra įsiskolinusi apie 8700 eurų nesumokėtų mokesčių ir priskaičiuotų delspinigių.

Galiausiai šią įstaigą patikrino Šiaulių rajono savivaldybės auditoriai. Po 2014 m. sausį atlikto audito paaiškėjo visa tiesa – iš įstaigos net 7 metus buvo grobstomi pinigai.

Per tyrimą pareigūnų akys buvo nukrypusios ir į įstaigos vadovą, bet R.Grajauskas tikino, kad visiškai pasitikėjo vyr. finansininke R.Belskiene. Ji, beje, vienintelė turėjo prieigą prie ambulatorijos elektroninės bankininkystės duomenų.

Per tyrimą paaiškėjo, kad 1999 m. įstaigoje dirbti pradėjusi R.Belskienė pinigus grobstyti ėmė gerokai vėliau. Buhalterė įsidrąsino nuo 2007-ųjų, kai viešosios įstaigos darbuotojams atlyginimus buvo pradėta pervesti į asmeninę sąskaitą.

R.Belskienė nejautė stabdžių – kas mėnesį sau į sąskaitą persivesdavo keliskart didesnę sumą nei oficialus jos atlyginimas. Be to, ji į kišenę įsidėdavo ir klastodama dokumentus: pasiimdavo iš ambulatorijos lankytojų surinktų pinigų dalį, nurašydavo per daug degalų, vogė ir perkant medžiagas odontologijos kabinetui.

Kaltę visiškai pripažinusi teisiamoji tikino, kad taip elgėsi dėl pernelyg mažo atlyginimo – atskaičius mokesčius, įstaigos vyr. finansininkė gaudavo apie 375 eurų (1300 litų) algą. R.Belskienė sakė supratusi, jog daro nusikaltimą, bet vylėsi, kad „gal gerai viskas baigsis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.