Sąmyšį Vilniuje sukėlęs bėglys I. Molotkovas – tarsi avinėlis

Policininkams automatu grasinęs ir nuo jų pabėgęs Igoris Molotkovas pyko ne tik ant pareigūnų, bet ir ant medikų, kurie jam nesuteikė pagalbos. Tai bėglys papasakojo vakar atvestas į teismą.

Du mėnesius už grotų praleidęs I.Molotkovas pasikeitė – trumpai nusikirpo plaukus, vilkėjo tvarkingais drabužiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Du mėnesius už grotų praleidęs I.Molotkovas pasikeitė – trumpai nusikirpo plaukus, vilkėjo tvarkingais drabužiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pagarsėjusį bėglį vakar į teismą atlydėję policininkai elgėsi itin apdairiai – nė vienas jų nepasiėmė automato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pagarsėjusį bėglį vakar į teismą atlydėję policininkai elgėsi itin apdairiai – nė vienas jų nepasiėmė automato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 20, 2016, 7:19 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:49 PM

Kamuojamas skausmo, alkanas ir piktas. Taip lapkričio 19-osios vakarą jautėsi 24 metų narkomanas I.Molotkovas, kurį kelias valandas teko vaikytis didžiuliam būriui policijos pareigūnų.

Į Vilniaus apygardos teismo (VAT) salę atvestas I.Molotkovas prisistatė benamiu. Kaip savo gyvenamąją vietą jis nurodė apleistą pastatą Vilniaus Šv.Stepono gatvėje. Tame pačiame, kur po gaudynių paslėpė pagrobtą automatą ir antrankius.

Du mėnesius už grotų praleidęs jaunuolis neatrodė panašus į benamį. Jis buvo trumpai nusikirpęs plaukus, vilkėjo tvarkingais drabužiais.

Duodamas parodymus I.Molotkovas kalbėjo sklandžia lietuvių kalba.

Vežiojo po tris ligonines

Jau šešioliktą kartą prieš teismą stojęs jaunuolis pasakojo, jog praėjusių metų lapkričio 19-ąją Švenčionių policijos areštinėje rastu gelžgaliu susižalojo šoną.

Pareigūnams jis teigė, jog kūne liko įsmigęs svetimkūnis, todėl sulaikytąjį buvo nuspręsta vežti į ligoninę.

I.Molotkovas teigė, jog po ligonines buvo vežiojamas beveik visą dieną.

Iš pradžių jis buvo atgabentas į Švenčionių ligoninę, po to – į Vilnių, į psichiatrijos ligoninę, o iš jos – į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę Lazdynuose.

Šios ligoninės medikai nutarė, jog rimtų kūno sužalojimų nėra, ir atsisakė daryti rentgeno nuotrauką.

I.Molotkovas policininkų maldavo, kad jie medikų paprašytų iš jo kūno išimti geležį, bet vietoj pagalbos jam buvo uždėti antrankiai.

Paliktas mašinoje nesnaudė

Grįždami į Švenčionis policijos pareigūnai užsuko į Vilniaus 6-ąjį policijos komisariatą.

Komisariato kieme sustoję pareigūnai I.Molotkovą paliko tarnybiniame automobilyje, o patys užėjo į vidų. Vyro rankos priekyje buvo surakintos antrankiais, automobilio galinės durelės iš vidaus buvo užblokuotos.

Automobilyje likęs I.Molotkovas pastebėjo salone paliktą automatą „Kalašnikov“, jį pasiėmė ir pasidėjo ant kelių.

Išgąsdino policijos naujokę

Po poros minučių prie automobilio grįžo policininkai.

Pirmoji jo duris pravėrusi ir sulaikytojo rankose išvydusi automatą jauna, trumpiau nei metus policijoje dirbanti pareigūnė išsigando.

„Sėsk į mašiną“, – jai nurodė I.Molotkovas.

Vyras teigė, jog tai nebuvo grasinimas, jis esą tik norėjo paprašyti, kad policininkai nuvežtų jį namo pasiimti daiktų.

I.Molotkovo advokatė paaiškino, jog į areštinę jis buvo uždarytas neturėdamas nei švarių marškinių, nei dantų šepetėlio.

„Nekvailiok“, – griežtai pasakė policininkė, tačiau sulaikytasis dar kartą pakartojo: „Sėsk į mašiną.“

Uždarius duris pareigūnai kreipėsi į savo kolegą: „Turime problemų.“

Internete – pamoka bėgliams

Policininkams vėl atsitraukus nuo automobilio, I.Molotkovas pačiupo automatą su dėtuve, kurioje buvo dvidešimt šovinių, ir leidosi bėgti.

Be kitų pagalbos jis perlipo aukštą komisariato tvorą.

Bėglys teigė neturėjęs tikslo pagrobti ginklą, bet perlipęs komisariato tvorą pamatė, jog gatvėje – daug žmonių, todėl bijojo jį numesti: „Pamaniau, kad jį numetęs turėsiu dar daugiau problemų.“

Ginklą jis pasikišo po striuke ir įsėdęs į autobusą nuvažiavo į stoties rajoną. Sprukdamas jis atsirakino ir antrankius.

Vyras tikino tai padaryti išmokęs iš interneto ir šį būdą pareigūnams pademonstravo per ikiteisminį tyrimą.

Automatą ir antrankius jis paslėpė Šv.Stepono gatvėje.

„Kitą dieną tikrai pats būčiau prisistatęs policijai ir jį atidavęs“, – tikino bėglys.

Į kamerą patenka be daiktų

Nors I.Molotkovas tikino neturėjęs piktų ketinimų, jis neneigė grasinęs pareigūnei: „Tiesiog norėjau, kad mane nuvežtų namo susirinkti daiktų. Kaskart, kai pareigūnai mane sulaikydavo, prašydavau, kad leistų iš namų pasiimti daiktų, bet jie to niekada nepadarydavo.“

Jis teigė ant pareigūnų pykęs ir už tai, kad nepaprašė medikų jam padėti.

Ne kartą areštinėse nakvojęs jaunuolis teigė neketinęs iš jos pasprukti: „Jeigu būtų leidę pasiimti daiktus, būčiau sugrįžęs į areštinę.“

I.Molotkovas teigė, jog gailisi dėl savo poelgio: „Norėčiau atsiprašyti pareigūnų, jeigu jie čia būtų.“

Užteko vieno posėdžio

Ginklą praradusių policijos pareigūnų paaiškinimų teismas neišgirs.

I.Molotkovas visiškai pripažino kaltę, tad teismas bylą išnagrinėjo supaprastinta tvarka – be liudytojų apklausos.

Dėl to jam pasiūlyta trečdaliu mažesnė bausmė. Už ginklo pagrobimą, pasipriešinimą policijai ir pabėgimą 7 metų laisvės atėmimo bausmę I.Molotkovui siūliusi prokurorė Edita Ignatavičiūtė teismo prašė I.Molotkovą nuteisti 4 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Prokurorė atsižvelgė į jo atsakomybę lengvinančias aplinkybes: jis pripažino kaltę, padėjo ištirti nusikaltimą, parodė, kur paslėpė ginklą ir antrankius.

Svaiginasi nuo vaikystės

Advokatė Elena Šajaukaitė įsitikinusi, jog tokį I.Molotkovo elgesį iš dalies išprovokavo ir patys policijos pareigūnai: sulaikytajam nebuvo suteikta medicinos pagalba, jis dėl narkotikų vartojimo buvo abstinencijos būsenos, visą dieną nevalgęs.

„Rytą jam davė nedidelį sumuštinį ir po to buvo tampomas po tris ligonines, visur buvo atstumtas“, – kalbėjo advokatė.

Ji pasakojo, jog I.Molotkovas narkotikus vartoja nuo 13 metų. Šešioliktą kartą teisiamas narkomanas dar 126 kartus baustas už smulkesnius pažeidimus. Pastarąjį sykį jis prieš teismą stojo dėl vagystės iš parduotuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.