Varanų odos batus atsisiuntęs lietuvis mokės baudą

Pernai spalio pabaigoje Kauno oro uosto poste, tikrindami į Lietuvos Respubliką atgabentas smulkias siuntas, muitininkai siuntoje iš Japonijos rado 5 poras avalynės iš driežų odos. Įtardami, kad avalynei įvežti reikalingi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijoje (CITES) nurodyti leidimai, muitinės pareigūnai ją sulaikė.

Varanų odos batus atsisiuntęs lietuvis mokės baudą.<br>Muitinės nuotr.
Varanų odos batus atsisiuntęs lietuvis mokės baudą.<br>Muitinės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2016, 10:26 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:16 PM

Kaip rašoma muitinės pranešime, po konsultacijų su Gamtos tyrimų centro specialistais paaiškėjo, kad batai yra pagaminti iš vandeninių varanų (Varanus salvator) odos. Vandeninis varanas įrašytas į CITES II priedą ir Tarybos Reglamento (EB) Nr. 338/97 dėl laukinės faunos ir floros rūšių apsaugos kontroliuojant jų prekybą B priedą.

Norint į Lietuvos Respubliką įvežti batus, pagamintus iš šių gyvūnų odos, reikia specialių leidimų – eksportuojančios šalies išduotų dokumentų ir CITES importo leidimo, kuris išduodamas Aplinkos apsaugos agentūroje. Kadangi prekių gavėjas muitinės pareigūnams tokių dokumentų nepateikė, jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl prekybos laukiniais gyvūnais taisyklių pažeidimo. Už šį pažeidimą jam gresia piniginė bauda nuo 28 iki 289 eurų su avalynės konfiskavimu.

Lietuvos zoologijos sodo specialistai pasakoja, kad CITES saugomi vandeniniai varanai yra paplitę Šri Lankoje, pietinėje ir vakarinėje Azijos dalyje. Pagal naujausius mokslininkų tyrimus, manoma, kad visų rūšių varanai yra nuodingi. Šie gyvūnai turi aukštą intelektą, skiria žmones, lengvai pripranta prie prižiūrėtojų.

Tačiau visuomet reikia prisiminti, kad tai – plėšrūnai, užaugantys iki 210 cm ilgio, mėgstantys laipioti šakomis, gyvenantys retai apaugusiose vandens telkinių pakrantėse ir daug laiko praleidžiantys vandenyje. Lietuvos zoologijos sode gyvena du įspūdingi ir lankytojų mėgstami vandeniniai varanai (patinas ir patelė), kurių ilgis šiuo metu siekia 165 cm.

Muitininkai ragina visada pasidomėti, ar iš egzotiškų šalių ketinamiems įvežti laukiniams augalams ir gyvūnams, jų dalims ar gaminiams iš jų nėra reikalingi CITES leidimai, o kartais – ar apskritai galima juos gabenti. Pareigūnai įspėja asmenis neskubėti pirkti prekių ir suvenyrų, pagamintų iš gyvūnų, augalų ar jų dalių, o prieš tai susipažinti su Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis.

Šios taisyklės reglamentuoja CITES saugomų nykstančių gyvūnų ir augalų rūšių, jų dalių ar produktų, gautų iš jų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Svarbu žinoti, kad asmenys, ketinantys įsigyti egzotiškų prekių ir suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, tokių leidimų turi kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.