JAV kariu prisistatęs sukčius iš moters išviliojo 11 853 eurus

Šiaulių apskrities policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu – tyrėjai bandys išsiaiškinti, kas ir kaip iš 64 metų šiaulietės išviliojo beveik 12 tūkstančių eurų.

Elektroninėje erdvėje užmegzta patirtis pusamžei šiaulietei sukėlė daug nuostolių.<br>I.Budzeikaitės asociatyvi nuotr.
Elektroninėje erdvėje užmegzta patirtis pusamžei šiaulietei sukėlė daug nuostolių.<br>I.Budzeikaitės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2016, 10:17 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:52 PM

Pareiškimą policijai parašiusi pusamžė šiaulietė sakė, kad jai nuostolių pridarė elektroninėje erdvėje užmegzta pažintis su JAV kariu prisistačiusiu vyru.

Sugebėjo pelnyti moters pasitikėjimą

Nukentėjusioji sakė, kad su Amerikos kariškiu prisistačiusiu asmeniu internete susipažino pernai rudenį.

Šiaulietė sakė, kad savo anketą buvo paskelbusi tinklalapyje „odnoklasniki“, o kvietimo bendrauti sulaukė praėjusių metų rugsėjo pabaigoje.

Naujas draugas prisistatė JAV kariškiu, tarnaujančiu Jemene.

Vyras pasigyrė esąs ne tik kariškis, bet ir pasaulinės draudimo kompanijos akcininkas.

Šiaulietės pasitikėjimą pelnyti sugebėjęs apsišaukėlis ėmė jai sukti galvą. Apsišaukėlis pareiškė turįs lagaminą su labai vertingais dokumentais ir paprašė šiaulietės jį pasaugoti.

Paprašė sumokėti už siuntą

Padėti sutikusiai moteriai „Amerikos kariškis“ pareiškė, kad lagaminas esąs Ganoje – jį turįs išsiųsti iš Akros miesto – ir paprašė, kad moteris apmokėtų siuntimą.

Nieko bloga neįtardama šiaulietė nepažįstamajam už lagamino siuntimą pervedė 1253 eurus.

Tariamas amerikietis paslaugiai lietuvei už tai padėkojo ir pranešė, kad lagaminas jau iškeliavo pas ją.

Netrukus šiaulietė gavo žinutę, kad pasienyje siunta sustabdyta, nes reikia sumokėti muito mokesčius – 2300 eurų.

Šią sumą pinigų šiaulietė išsiuntė naudodamasi korporacijos „Money Transfer“ paslaugomis.

Tačiau JAV kariškio lagaminui pasiekti Šiaulius sutrukdė ir daugiau „kliūčių“, kurioms pašalinti prireikė dar daugiau pinigų.

Prašoma padėti šiaulietė į šio JAV kariškio nurodytas sąskaitas iš viso pervedė 11 tūkstančių 853 eurus.

Šiaulietė griebėsi gudrybės

Po paskutinio pinigų pervedimo gruodžio pradžioje moteris su nepažįstamuoju prarado ryšį.

Nesulaukdama atsakymo į laiškus, ji suprato, kad bus patekusi į sukčių pinkles.

Tada šiaulietė pati griebėsi griebėsi gudrybės – parašė laišką pranešdama, kad laimėjo loterijoje.

Tai sužinojęs „JAV kariškis“ vėl apsireiškė. Laiške šiaulietei jis teisinosi, kad susisiekti anksčiau nepavyko dėl šalyje vykstančio karo, ir vėl paprašė pinigų dabar jau Vokietijoje užstrigusiam lagaminui išvaduoti.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą Nebelikus abejonių, kad naujas pažįstamas yra sukčius, šiaulietė kreipėsi į policiją.

Nukentėjusiosios pareiškimą priėmę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Už tokį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Nukentėjo jau ne pirma šiaulietė

„Policijos pareigūnai apgailestauja, kad žmonės nepasimoko iš kitų klaidų ir patys vis brenda į tą pačią upę.

Prieš kelerius metus plačiai nuskambėjo istorija apie šiaulietę, iš kurios tariamas JAV karys išviliojo beveik 200 000 litų (apie 57 tūkstančius eurų).

Jau tada moterys buvo įspėtos, kad tik pasakose princas atjoja ant balto žirgo, o internetu jis atslenka pasibalnojęs juodas mintis“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė.

Interneto pažinčių portale savo anketą įdėti nusprendusi 51 metų šiaulietė nuo taip pat JAV kariškiu pasimetusio sukčiaus skaudžiai nukentėjo 2012 metais. Sulaukė JAV pulkininko laiško Tąkart interneto pažinčių portale pasiskelbusi 51 metų šiaulietė sulaukė lakoniško laiškelio: „Hello“. Parašiusi, kad angliškai nekalba, moteris sulaukė įtaigaus prašymo įsijungti „Google“ vertėją.

Tai padariusi šiaulietė nustebo – su ja bendrauti veržėsi 52 metų JAV karinių pajėgų pulkininkas leitenantas Ray Davidson.   Vyras tvirtino gyvenąs JAV, Floridos valstijoje, o šiuo metu vykdąs misiją misijoje Afganistane.

Po savaitė trukusio susirašinėjimo šiaulietės sulaukė žinutės, kad jų bendravimas gali nutrūkti, nes amerikiečio kompiuterio akumuliatorius tuoj išleis paskutinį kvapą, o naujo akumuliatoriaus nusipirkti neįstengs, nes būdamas misijoje negali turėti grynųjų pinigų.

Kai šiaulietė pasišovė akumuliatorių nupirkti ir nusiųsti į Afganistaną, pulkininkas Ray paaiškino negalėsiąs atsiųsto paketo pasiimti, nes iš savo bazės negali išeiti į miestą.

Atsiuntė pinigų prikimšto lagamino nuotrauką

Nuliūdusią šiaulietę pulkininkas greitai paguodė. Apsišaukėlis paaiškino, kad akumuliatorių gali atvežti kartu tarnaujantis bičiulis gydytojas, kuris grįžta į JAV pasiimti medikamentų – tik reikia į gydytojo žmonos sąskaitą pervesti 150 JAV dolerių.

Pinigus pervedusi šiaulietė po savaitės gavo laišką su dolerių prigrūsto lagamino nuotrauka.

Nuotrauką atsiuntęs Ray paaiškino, kad lagamine yra 3,8 milijono JAV dolerių, kuriuos jis Afganistane sąžiningai užsidirbo, tačiau negali išsivežti. Jei jį sulaikytų su šiais pinigais, grėstų Karo tribunolas.

Pateikė viliojamą pasiūlymą

Apsišaukėlis rašė ketinąs netrukus baigti tarnybą ginkluotosiose pajėgose, išeiti į pensiją, Lietuvoje nusipirkti automobilį, namą ir jame apsigyventi kartu su mieląja lietuve.

Šiaulietės JAV pulkininkas paprašė lagaminą su milijonais, kurį atvežtų jo pažįstamas Vokietijos diplomatas, tik pasaugoti.

Tokiu pasiūlymu susigundžiusiai šiaulietei Ray davė žinią, kad diplomatas su pinigais per Dubajų ir Ganą jau pajudėjo link Lietuvos.

Diplomatas“ pateko į bėdą Pulkininkas savo draugę įspėjo, kad lagaminą gabenantis vyras nežino, kas yra jo viduje, ir nurodė vokiečiui matant jo neatidaryti.

Lagaminą atvežusiam diplomatui šiaulietė turėjo paduoti jo viduje rastą voką su 15 000 dolerių.

Po kurio laiko moteris sulaukė žinutės iš lagaminą gabenančio diplomato – vyras tvirtino, kad Ganoje pareigūnai nori patikrinti lagaminą, o jis nenori leisti to daryti, todėl reikia pinigų dokumentams, liudijantiems, kad lagamine nėra narkotikų, pinigų ir ginklų, įsigyti.

Išsprendus šią „problemą“ atsirado kita. Apkvailinta šiaulietė net 27 kartus pervedė įvairias pinigų sumas į diplomato ir Ray nurodytas sąskaitas – dokumentams, bilietams įsigyti, gyvenimui viešbutyje ir kitoms reikmėms.

Užstatė butą ir įklimpo į kreditus Kadangi moteris pinigų neturėjo, ji bankui įkeitė butą, naudojosi greitųjų kreditų paslaugomis, skolinosi iš giminių ir pažįstamų. Iš viso moteris aferistams pervedė 196 592 litus (56 tūkstančius 937 eurus).

Žinodamas, kad moteris jį „gelbėja“ skolintais pinigais, „JAV pulkininkas“ vis ramino, kad visus išleistus pinigus šiaulietė galės pasiimti iš milijonų dolerių prikimšto lagamino.

Užsitęsus lagamino kelionei jo Šiauliuose belaukiančiai moteriai kilo įtarimų, kad pateko į sukčių pinkles.

Šiomis abejonėmis pasidalijusi su susirašinėjimo draugu moteris sulaukė patikinimo, kad jis tikrai ne sukčius, tik nenori prarasti milijonų, kuriuos užsidirbo kartu su vienu Afganistano verslininku.

Tačiau toks patikinimas krūvą pinigų ištaškiusios šiaulietės nebeįtikino – supratusi, kad liko prie skilusios geldos, ji kreipėsi į policiją.

Dėl sukčiavimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau moterį apmulkinusių sukčių rasti nepavyko. Sukčius prisistatė policininku

Internetinėje erdvėje aukų taip pat ieškantys telefoniniai sukčiai lengvatikių randa vos ne kasdien.

Nuo aferistų dažniausiai nukenčia pigiai siūlomą pirkti susigundę ir avansą į nurodytą sąskaitą pervesti suskubę žmonės bei telefoninių sukčių sukurtomis istorijomis patikėję asmenys. Trečiadienį ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo pradėjo ne tik Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, bet ir Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai – raseiniškiai gavo nuo telefoninių sukčių nukentėjusios 61 metų moters pareiškimą.

Patikėjusi jai į fiksuoto ryšio telefoną paskambinusiu ir policijos pareigūnu prisistačiusiu aferistu moteris jam atskleidė savo elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis.

Pasinaudojęs šiais duomenimis sukčius iš moters sąskaitos pagrobė 900 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.