Skandalingoji paauglių pardavinėjimo prostitucijai byla įstrigo

Klaipėdos apygardos teisme antradienį nepavyko pradėti nagrinėti skandalingosios Švėkšnos specialiojo ugdymo centro (dabar „Diemedžio“ centras) bylos, kurioje – aštuoni kaltinamieji: keturios buvusios auklėtinės, už atlygį teikusios savo bendramoksles nepilnametes lytinių santykių ištroškusiems klientams, ir keturi su jomis santykiavę vyrai. Visi jie – nevedę.

Teisme pasirodžiusios jaunosios sutenerės slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme pasirodžiusios jaunosios sutenerės slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į posėdį atvyko ne visi iš keturių kaltinamų vyrų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į posėdį atvyko ne visi iš keturių kaltinamų vyrų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Posėdžiai vyks už uždarų durų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Posėdžiai vyks už uždarų durų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Jan 26, 2016, 10:35 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:36 AM

Dvi merginos dar nėra sulaukusios pilnametystės.

Posėdį teko atidėti, nes atvyko ne visi kaltinamieji. Taip pat negalėjo dalyvauti šešių nukentėjusių nepilnamečių advokatas. Teigiama, kad teismui bus pateikti nepilnamečių ieškiniai dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Ikiteisminį tyrimą dėl lytinės aistros tenkinimo, pažeidžiant nepilnamečio asmens interesus ir apsisprendimo laisvę, dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, dėl nepilnamečių nugirdymo alkoholiu ir seksualinio išnaudojimo bei pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos atliko Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Pernai gruodį dienos švieson iškilę skandalingi faktai, kad daugiau negu trejus metus seksualines paslaugas už pinigus teikė Specialiojo ugdymo centro nepilnametės moksleivės, pribloškė Lietuvą.

Tuomet kalbėta ir apie pareigūnų atsakomybę. Neva jie seniai žinojo, kad nepilnametės mokinės už pinigus parsiduoda vyrams, o klientų joms parūpina ten pat besimokančios bendraamžės.

Tačiau gavę pranešimų apie skandalingus faktus policijos tyrėjai ikiteisminių tyrimų nepradėdavo. Paaiškėjo, kad į policiją dėl šio centro vaikų buvo kreiptasi beveik šimtą kartų.

„Diemedžio“ specialiojo ugdymo centre mokosi 12–18 metų vaikai iš visos Lietuvos, kuriems nustatyta elgesio ir emocinių sutrikimų. Pirmieji įtarimai tuometinei centro direktorei kilo 2013 metų lapkritį, kai viena šešiolikmetė klaipėdietė savavališkai pradingo iš centro. Grįžusi po savaitgalio ji paaiškino viešėjusi pas uostamiestyje gyvenančią močiutę. Keisčiausia buvo tai, kad nepilnametė iš šios kelionės parsivežė nemažai pinigų. Paaiškėjo, kad paauglė pas močiutę buvo trumpam užšokusi, bet jokių pinigų negavo.

Netrukus pasklido žinia, kad paauglė gyrėsi bendraamžiams, jog ją finansiškai remia vienas vyras. Tada kilo įtarimų, kad nepilnametė yra seksualiai išnaudojama už pinigus.

Kilusiomis abejonėmis centro vadovė pasidalino su Šilutės policija, parašė oficialų pareiškimą. Tačiau pradėtas ikiteisminis tyrimas po pusmečio buvo nutrauktas.

O nepilnamečių prostitucijos verslas klestėjo toliau.

Pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Ruslano Ušinsko, iš viso buvo nustatytos 36 nusikalstamos veikos. Dauguma jų – dėl nepilnamečių prostitucijos.

Nepilnamečių lytinę meilę pirkę vyrai policijai žinomi, anksčiau teisti, bet už kitokius nusikaltimus.

Nukentėjusiomis pripažintoms nepilnametėms buvo – 14-17 metų.

Nustatyta, kad nepilnametės sąvadautojos iš to paties ugdymo centro apie teikiamas seksualines paslaugas skelbė įvairiose interneto svetainėse, pažinčių portaluose ir televizijoje. Klientai esą vilioti ir žinia apie grupinius sekso seansus. Susitikimo vieta jiems buvo nurodoma SMS žinutėmis.

Paaiškėjo, kad beveik visi vyrai, kurie atvažiuodavo merginų ir susitikdavo su jomis Švėkšnoje ar šalia esančiose kaimuose, žinojo, kiek joms metų. Nepilnametės dažniausiai pamalonindavo klientus oraliniu seksu automobiliuose ar gamtoje.

Konkreti kaina už intymias paslaugas nebuvo nustatyta – buvo atsiskaitinėjama pinigais, maisto produktais, alkoholiniais gėrimais, cigaretėmis – pagal susitarimą. Merginos pinigus perduodavo sąvadautojoms. Paskui sąvadautojos ir jaunosios prostitutės gėrybėmis mėgaudavosi kartu, tiesa, pastarosioms atitekdavo mažesnioji uždarbio dalis.

Šiuo metu buvusios sekso vergės gyvena kituose šalies globos namuose. Kai kurios sąvadautojos jau sulaukė pilnametystės ir gyvena savarankiškai.

Už šiuos nusikaltimus gresia griežtos laisvės atėmimo bausmės: vaiko pardavimas – labau sunkus nusikaltimas, už jį numatytas laisvės atėmimas iki 15 metų. Tačiau nepilnametės sąvadautojos išsisuks lengviau – aštuoniolikos neturintiems asmenims bausmė negali viršyti dešimties metų laisvės atėmimo. Be to, paprastai nepilnamečiams bausmės mažinamos per pusę.

Pasak R.Ušinsko, nenustatyta, kad merginos buvo prievarta verčiamos užsiiminėti prostitucija, kad joms grasinta susidorojimu.

„Fizinis smurtas nebuvo naudojamas, jos nebuvo ypatingai skriaudžiamos, mušamos ar kitaip išnaudojamos. Tačiau reikia įvertinti tai, kad jos augo atitinkamoje socialinėje aplinkoje: prisidėjo bendravimo, elgesio sutrikimai, kitoks pasaulio suvokimas, gyvenimo būdas. Paauglės siekė pritapti prie vyresnių draugių, gal net kažkuo išsiskirti. Daugelis jų norėjo kuo greičiau suaugti, vartoti kvaišalus, alkoholinius gėrimus, pasipuikuoti lytiniais santykiais. Nepilnametės norėjo draugauti su sąvadautojomis, siekė, kad nebūtų atstumtos. Daugumai jų diagnozuoti tam tikri elgesio sutrikimai“, – aiškino R.Ušinskas.

Iš keturių sąvadavimu kaltinamų merginų savo kaltę iš dalies pripažino tik viena, kitos tikina, kad bendramokslės jas šmeižia, o jos pačios nieko niekam nesiūlė ir jokių pinigų negavo.

Ne visi į seksualinio išnaudojimo tinklą įsitraukę vyrai pripažįsta kaltę. Tik du jų kaltę pripažino iš dalies, o kiti du tikina aistros su nepilnametėmis išvis netenkinę. Manoma, kad nepilnamečių paslaugomis naudojosi ir daugiau vyrų, tačiau nustatyti jų nepavyko.

Skandalingoji baudžiamoji byla bus nagrinėjama už uždarų durų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.