Nuteistasis nebegalės vadovauti gimnazijai

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktoriui Jonui Varkulevičiui teks palikti darbovietę. Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) panaikino žemesnės instancijos teisme priimtą nutartį, kuria pernai vasarą leista nuteistajam sugrįžti į darbą.

Nuteistasis J. Varkulevičius nebegalės vadovauti gimnazijai<br>G. Šiupario nuotr.
Nuteistasis J. Varkulevičius nebegalės vadovauti gimnazijai<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-28 11:38, atnaujinta 2017-06-10 00:15

Radviliškio rajono garbės pilietis 57 metų J.Varkulevičius, kuriam buvo netgi patikėta nešti Pekino olimpinį deglą, ilgai buvo vadinamas pavyzdiniu pedagogu.

Tačiau ši aureolė subliūško 2010-aisiais, kai du dešimtmečius gimnazijai vadovavęs direktorius neteisėtai atleido kūno kultūros mokytoją Robertą Škėmą. Tada paaiškėjo, jog rajono valdžios liaupsinamas J.Varkulevičius pats yra giliai įklimpęs.

J.Varkulevičius buvo nuteistas už dokumentų klastojimą ir neteisėtą pavaldinio atleidimą, todėl teismas jam buvo uždraudęs dirbti mokytojo darbą. Šioje byloje prieš metus tašką padėjo kasacinį skundą atmetęs LAT.

Tačiau kitoje byloje, kurioje buvo apkaltintas piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, turto iššvaistymu ir poveikio liudytojams darymu, J.Varkulevičius buvo pasiekęs mažą pergalę.

Prieš dvejus metus Šiaulių apygardos teismas buvo pripažinęs pedagogą kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų – skyrė 2,5 metų įkalinimo bausmę ir 2823 eurų baudą. Be to, iš J.Varkulevičiaus ir jo įdarbintų „mirusių sielų“ buvo priteista sugrąžinti per 72 tūkstančius eurų.

Nuteistasis gimnazijos direktorius pateikė skundą Apeliaciniam teismui (AT). Apeliaciją išnagrinėjęs teismas įžvelgė prokuroro darbo broko – neva nemokšiškai surašytas kaltinamasis aktas. Todėl pernai vasarą buvo priimtas sprendimas sugrąžinti bylą Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Taip buvo atvertas kelias J.Varkulevičiui po ketverių metų pertraukos sugrįžti į direktoriaus kėdę. Tam neprieštaravo ir į korupcijos skandalą įklimpę Radviliškio vadovai. Mat kaltę neigęs gimnazijos direktorius yra toks pačios Lietuvos konservatorių – krikščionių demokratų partijos narys kaip ir už korupciją teisiamas meras Antanas Čepononis.

„Mane nuteisė dėl sekretorės klaidos. Deja, Lietuvoje žmogaus likimas priklauso nuo teisėjų asmeninių savybių – jei jis padorus, tik tada gali sulaukti teisingo sprendimo“, – pagyrų teismui pernai vasarą negailėjo J.Varkulevičius.

Tačiau kasacinį skundą gavęs LAT neįžvelgė prokuroro darbo broko, todėl paliko galioti Šiaulių apygardos teismo sprendimą, o apeliaciją įpareigojo nagrinėti iš naujo.

Galutinis ir neskundžiamas LAT sprendimas J.Varkulevičiui sukels nepatogumų. Mat Lizdeikos gimnazijos vadovas su grupelę lojalių pedagogų ir keliolika mokinių vieši Indijoje. Į Lietuvą radviliškietis savaitgalį grįš jau nebebūdamas gimnazijos direktoriumi.

Gimnazijoje triūsė ir kalinys

– Lizdeikos gimnazijoje buvo įdarbinta grupė su J.Varkulevičiumi susijusių asmenų.

– Dalis jų atsidūrė teisiamųjų suole – 2014 m. nuosprendį išklausė direktoriaus vyresnysis brolis E.Varkulevičius, G.Bredulskis, V.Janauskas, raštinės vedėja V.Dzimidienė. J.Varkulevičiaus svainis A.Zimkus buvo atleistas nuo atsakomybės dėl suėjusios senaties.

– Išsiaiškinta, kad gimnazijoje sargu įdarbintas V.Janauskas iš tiesų gyveno Klaipėdoje, o darbo metu netgi važinėjo po užsienį.

– Kitas mokyklos sargas ir valytojas G.Bredulskis darbo apskaitos žiniaraščiuose triūsė netgi tada, kai įtartas vagyste buvo uždarytas į Antverpeno (Belgija) kalėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.