Buvusio advokato byla: vėluoja ir prokuroras, ir teismas

Bylos net neskaičiusi teisėja posėdį atidėjo kovo mėnesiui.

R.Danisevičiaus nuotr.<br>J.Kozubovskis išteisintas, bet teismui turi priekaištų.
R.Danisevičiaus nuotr.<br>J.Kozubovskis išteisintas, bet teismui turi priekaištų.
Advokatas L.Belevičius įrodinėja, kad J.Kozubovskis nedarė nieko neteisėto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Advokatas L.Belevičius įrodinėja, kad J.Kozubovskis nedarė nieko neteisėto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš vėluojančio kolegos bylą perėmė prokurorė S.Malinauskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš vėluojančio kolegos bylą perėmė prokurorė S.Malinauskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2016, 11:07 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 5:54 PM

Antradienio rytą šis skundas turėjo būti nagrinėjamas Vilniaus apygardos teisme (VAT), tačiau vėl iškilo netikėtų kliūčių. Neteisėtu praturtėjimu kaltinamo J.Kozubovskio byla VAT pasiekė sausio 6-ąją, tačiau teisėjų kolegijai vadovaujanti teisėja Leonarda Gurevičienė ją gavo tik prieš pat posėdį.

Bylos net neskaičiusi teisėja posėdį atidėjo kovo mėnesiui.

Nedaug trūko, kad Generalinės prokuratūros skundas visai nebūtų pasiekęs VAT. Apskųsti Vilniaus miesto apylinkės teismo priimtą išteisinamąjį nuosprendį prokuratūra turėjo iki praėjusių metų gruodžio 3 dienos.

Tačiau Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas skundą išsiuntė tik gruodžio 4-ąją, o VAT jį gavo po trijų dienų.

J.Kozubovskis skundą pateikė laiku. Nors ir buvo išteisintas, prieštaringai vertinamas teisininkas apskundė nuosprendžio motyvus. Jis buvo išteisintas dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla – prekyba nekilnojamuoju turtu, – tačiau siekia įrodyti, jog ši veikla jau yra dekriminalizuota ir nėra laikoma nusikaltimu.

Nors teismas nusprendė priimti pavėluotą prokuratūros skundą, jį pateikti pavėlavęs D.Baraniūnas sulaukė nemalonumų. Naujasis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis dėl tokių D.Baraniūno veiksmų pradėjo tarnybinį patikrinimą, o vietoj jo į J.Kozubovskio teismą atvyko prokurorė Sigutė Malinauskienė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas J.Kozubovskį išteisino praėjusių metų lapkričio 13-ąją.

Su išteisinimu nesutinkanti prokuratūra buvusiam advokatui siūlo skirti 11,4 tūkst. eurų baudą ir konfiskuoti 10 milijonų eurų vertės jo turto.

Turtai kėlė įtarimų

* Ikiteisminį tyrimą dėl Vilniuje dirbusio advokato J.Kozubovskio galbūt padarytų nusikalstamų veikų atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

* Pasak FNTT, dirbdamas advokatu įtariamasis 2004–2009 metais esą neteisėtai stambiu mastu versdamasis nekilnojamojo turto prekyba nusikalstamu būdu gavo 8,7 mln. eurų pelno ir nesumokėjo 0,55 mln. eurų gyventojų pajamų bei pridėtinės vertės mokesčių.

* J.Kozubovskis teisėtomis pajamomis esą negalėjo pagrįsti 1,45 mln. eurų vertės nekilnojamojo turto – 2008 metais įsigytų žemės sklypų Vilniaus mieste. Įtariama, kad jis neteisėtai praturtėjo panaudodamas nusikalstamos kilmės pinigines lėšas.

* Prokuroro duomenimis, J.Kozubovskis pirko butą Vilniuje, Gynėjų gatvėje, sklypų įvairiose miesto vietose, 2008 metais jis Vilniuje įsigijo milijoninės vertės sklypą, už kurį sumokėjo atsiskaitydamas su pardavėju grynaisiais litais ir eurais.

* J.Kozubovskis anksčiau buvo teisiamas kartu su cigarečių kontrabandos karaliumi tituluojamu Viliumi Karaliumi ir jo bendrininkais.

* Teisėsaugos pareigūnai įtarė, kad jis, kaip teisininkas, galėjo padėti kontrabandininkams savo patarimais. 2005 metais nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas pažymėjo, kad J.Kozubovskio veiksmus galima būtų vertinti kaip advokato etikos pažeidimus, bet to negalima vertinti kaip nusikaltimo.

* J.Kozubovskio byloje kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas ir ikiteisminį tyrimą atlikusios FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

* Tirta informacija, esą K.Jucevičius per tarpininkus reikalavo didelio kyšio iš advokato, tačiau užpernai spalį šis tyrimas nutrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.