Vaikinus vertė prekiauti narkotikais, merginas – parsiduoti

Panevėžio apskrities policijos pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis, pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos, neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų. Didelės apimties baudžiamoji byla perduota nagrinėti teismui.

Pareigūnai rado didelį kiekį heroino.<br>Panevėžio apskr. nuotr.
Pareigūnai rado didelį kiekį heroino.<br>Panevėžio apskr. nuotr.
Pareigūnai rado didelį kiekį heroino.<br>Panevėžio apskr. nuotr.
Pareigūnai rado didelį kiekį heroino.<br>Panevėžio apskr. nuotr.
Didelės apimties baudžiamoji byla perduota nagrinėti teismui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Didelės apimties baudžiamoji byla perduota nagrinėti teismui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 10:10 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:21 PM

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais tyrė nusikalstamas veikas, padarytas nuo 2002 m. iki 2012 m.

Nustatyta, kad nusikaltimai padaryti Vokietijos Federacinėje Respublikoje ir Nyderlandų Karalystėje. Pareigūnai atskleidė organizuotą grupę, kuri neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų Vokietijoje. Įtariamieji minėtoje valstybėje platino itin pavojingą sveikatai ir žmogaus gyvybei narkotiką – heroiną, prie kurio įprantama itin greit.

Vos 10 gramų gryno heroino jau traktuojama kaip labai didelis kiekis narkotinės medžiagos, o Panevėžio policijos rasti nusikaltėliai turėjo daugiau kaip pusę kilogramo šių narkotikų.

Nustatyti 2 nukentėjusieji, kurie buvo išnaudojami priverstiniam darbui, t. y. platinti narkotinę medžiagą – heroiną. Ilgalaikio tyrimo metu nustatyta, kad 2 pilnamečiai Kupiškio gyventojai buvo įtikinti, jog Vokietijoje jų laukia gerai apmokamas legalus darbas.

Paaiškėjo, jog tai apgaulė. Vyrai buvo išgabenti ir įtraukti į narkotinių medžiagų platinimo tinklą.

Atskleista, kad vyriškiai buvo verčiami platinti narkotikus keliuose Vokietijos Federacinės Respublikos miestuose.

Nukentėję asmenys buvo visiškai priklausomi nuo juos kontroliuojančių nusikaltėlių – jiems buvo surandama gyvenamoji vieta, duodamos konkrečios užduotys, net skiriamos bausmės. Jei priverstinai dirbantys vyrai parduodavo per mažai narkotinių medžiagų, įtariamieji jiems taikydavo psichines ir fizines bausmes, net apribodavo ir taip minimalias lėšas maistui.

Atliekant tyrimą taip pat nustatyta, kad nusikaltimą sumanę vyriškiai į Nyderlandų Karalystę išvežė 2 merginas, iš kurių viena tuo metu buvo nepilnametė. Abi merginos buvo įtrauktos į prostitucijos verslą. Verbuojant jas Lietuvoje, buvo pasinaudota jų socialine padėtimi, lėšų trūkumu, socialinių įgūdžių stoka. Užsienio valstybėje merginoms buvo surasta gyvenamoji vieta, o po to jos buvo įtrauktos į prostituciją.

Nukentėjusiosios buvo nuolat kontroliuojamos, visus jų parduotus pinigus pasisavindavo nusikaltėliai. Atskleista, kad nusikaltimą sumanę vyriškiai elgėsi ypač žiauriai ir nevengdavo prieš bejėges aukas naudoti fizinį smurtą, mušti jas. Tokioje prostitucijos vergijoje merginos buvo laikomos daugiau nei metus.

Netrukus Panevėžio apygardos teismo teisiamųjų suolą sės D.V. (gim. 1976 m.), R.V. (gim. 1978 m.), E.B. (gim. 1975 m.) ir E.N. (gim. 1979 m.). Jiems pareikšti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis, vaiko pirkimo ar pardavimo, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos ir neteisėto disponavimo dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu veikiant organizuotoje grupėje. Įtariamiesiems gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Manoma, kad kartu su jais nusikalstamas veikas galėjo daryti ir daugiau asmenų. Kai kurie jų jau nuteisti ir atlieka bausmes Vokietijoje, du – mirę.

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininko Tomo Glotovo ir Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aurelijaus Navicko, buvo atliktas sudėtingas, didelės apimties ikiteisminis tyrimas.

Šios į teismą perduotos baudžiamosios bylos apimtis – daugiau nei 40 tomų. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą, teko bendradarbiauti su Vokietijos ir Nyderlandų teisėsaugos pareigūnais.

Trims iš kaltinamųjų – D. V., R. V. ir E. N. – pernai lapkritį Panevėžio apygardos teismas paskelbė apkaltinamuosius nuosprendžius dėl tokių pačių nusikaltimų prieš kitus nukentėjusiuosius. Jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo 8 iki 12 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.