Kelmės valdžią klampina trauka prabangioms mašinoms

Į naujus „Volkswagen Passat“ pernai susėdę Kelmės valdžios atstovai jau keli mėnesiai neišbrenda iš skandalų liūno. Kelmės savivaldybės vadovai pylos gavo ir iš Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), ir iš opozicijos.

Panašu, kad Kelmės valdininkai darbo neįstengtų dirbti, jei važiuotų tokiu automobiliu be medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Panašu, kad Kelmės valdininkai darbo neįstengtų dirbti, jei važiuotų tokiu automobiliu be medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Panašu, kad Kelmės valdininkai darbo neįstengtų dirbti, jei važiuotų tokiu automobiliu be medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Panašu, kad Kelmės valdininkai darbo neįstengtų dirbti, jei važiuotų tokiu automobiliu be medžio apdailos.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-12 15:34, atnaujinta 2017-06-08 07:32

Negana to, paaiškėjo, kad pernai liepą išnuomoti automobiliai net neatinka konkurso sąlygų. Mat valdininkai buvo užsigeidę ir į konkurso sąlygas įrašė aiškiai darbui nebūtinos prabangos – mašinų vidų išpuošti medžio apdaila.

Kad naujieji „VW Passat“ neatitinka pirkimo sąlygų – neturi medžio apdailos, paaiškėjo per nebe pirmą kartą automobilių nuomos aplinkybes besiaiškinusio Kelmės rajono tarybos Kontrolės komiteto posėdį.

„Savivaldybės specialistas paaiškino, kad taip nutiko dėl klaidų. Neva iš pradžių suklydo technines specifikacijas iš interneto nurašę valdininkai, po to – ir konkurso laimėjusios įmonės vadybininkas“, – stebėjosi Kontrolės komiteto pirmininkas Egidijus Ūksas.

Posėdyje buvo pareikšta, kad iš Vokietijos bus pargabenta ir į Savivaldybės nuomojamas mašinas sumontuota medžio apdaila. O tada automobiliai jau atitiks ir pirkimo sąlygas.

„Kreipsiuosi į VPT, kad jų specialistai įvertintų šį cirką“, – sakė E.Ūksas.

VPT atstovai jau kartą pasisakė dėl Kelmės rajono savivaldybės sudarytos nuomos sutarties. Įvertinimas buvo itin nepalankus – nurodyta, kad sutartį derėtų nutraukti arba bent nebetęsti.

„Perkančioji organizacija (Kelmės rajono savivaldybė. – Red. past.) turėtų svarstyti pirkimo sutarties nutraukimą ir, esant poreikiui vykdyti naują pirkimą, jį vykdyti taip, kad būtų viešųjų pirkimų principai ir racionalus savivaldybės lėšų panaudojimas“, – tokį atsakymą pateikė VPT vadovė Diana Vilytė.

VPT pirmąjį tyrimą atliko, kai gavo to paties Kelmės rajono tarybos nario E.Ūkso prašymą įvertinti keistojo sandorio aplinkybes. Mat Kelmės rajono savivaldybė du automobilius ne pirko, o išnuomojo apklausos būdu.

Pirkimas buvo atliktas išsiuntus elektroninius laiškus Šiauliuose veikiančioms įmonėms „Transalda“, „Igtisa“ ir „Ertona“.

Kelmės valdžios kuklia pavadinti nebūtų galima – jiems siūlyti buvo galima tik automobilius su medžio apdaila, trijų zonų automatiniu oro kondicionieriumi, parkavimo sistema priekyje ir vaizdo kamera gale, navigacine sistema, „berakte“ atrakinimo ir variklio paleidimo sistema, šviesos diodų arba ksenoniniais žibintais.

Galiausiai buvo pasirašyta sutartis su bendrove „Transalda“, kuri, beje, vienintelė pateikė pasiūlymą ir išnuomojo du automobilius už 13 tūkstančių eurų (be PVM) per metus.

Į naująsias mašinas išsyk klestelėjo meras Vaclovas Andrulis ir administracijos direktorė Irena Sirusienė. Beje, prabangos trokštantys vadovai „užmiršo“ ir apie reikalavimą pažymėti automobilius Kelmės rajono savivaldybės užrašu.

„Konkursui dar neįvykus kelmiškiai šnekėjo, kokios spalvos bus mašinos. Savivaldybė jau turėjo įsigijusi naują mikroautobusą, todėl vadovai galėjo elgtis kukliau ir pavažinėti senesniais automobiliais“, – lrytas.lt kalbėjo politikas.

Mašinų nuomos kaina nustebino ne tik E.Ūksą. VPT specialistai nusistebėjo kelmiškių neūkiškumu, mat per numatomą 3 metų nuomos laikotarpį bus atseikėta net 39 tūkstančiai eurų (be PVM). „Kyla abejonių, ar perkančioji organizacija užtikrina racionalų lėšų naudojimą, kadangi už tokią kainą galima nupirkti naują automobilį“, – teigiama VPT atsiųstame rašte.

Sutartį dėl mašinų palaiminusi I.Sirusienė tikino nematanti nieko blogo – esą įstatymai nepažeisti. Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė pareiškė, kad VTP nurodymas nebepratęsti nuomos – ne privalomas, tik „rekomendacinio pobūdžio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.