Ekspertas: taksistas „muštas užmuštinai, smaugtas pasmaugtinai“

Kurio iš trijų žvėrišku nužudymu kaltinamų vaikinų veiksmai nulėmė taksisto mirtį, jau trečią mėnesį aiškinasi Klaipėdos apygardos teismas. Tiesa dar neatskleista, nes kaltinamieji ėmė keisti parodymus.

Nė vienas kaltinamasis nepripažįsta koją uždusinęs taksistą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nė vienas kaltinamasis nepripažįsta koją uždusinęs taksistą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaltinamieji kruopščiai slepia veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaltinamieji kruopščiai slepia veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaltinamieji kruopščiai slepia veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaltinamieji kruopščiai slepia veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Feb 15, 2016, 12:39 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:20 AM

Aišku viena – tokio kraupaus nusikaltimo seniai nebuvo.

Pasak teisme kalbėjusio teismo medicinos eksperto Diomeno Vitkaus, ant žemės pargiautam taksistui vienas užpuolikų įrėmė koją į kaklą ir tiek ją spaudė kelias minutes, kad besipriešindama ir besispardydama auka kojomis išrausė didžiulę duobę. Žemėje liko ir galvos įspaudas.

„Vaizdas buvo baisus. Žmogus nužudytas itin žiauriai, jis turėjo išgyventi daug kančių. Muštas – užmuštinai, smaugtas – pasmaugtinai“, – sakė D.Vitkus.

Dukrą iškvietusi tyrėja nesiryžo jai rodyti sumaitoto tėvo nuotraukų.

Tragedija nutiko šiemet birželio 17-ąją Plungės rajone. Apieškojusi žiauriai nukankinto taksisto kišenes trijulė aptiko trisdešimt eurų. Pamiškėje išvilkusi ir palikusi nužudytąjį kompanija nugvelbė automobilį ir važinėjosi, kol rėžėsi į medį – mašina betiko metalo laužui.

Susidoroję su taksi vairuotoju trys jaunuoliai laisve džiaugėsi neilgai – praėjus trims paroms po nusikaltimo jie buvo sukaustyti antrankiais.

Į kaltinamųjų suolą sėdo devyniolikmetis Vilius Uznys, 22 metų Julius Gečas ir 21 metų Vytautas Jogminas.

Sumaitotas automobilis buvo rastas kitos dienos paryčiais, o nužudyto taksisto 58 metų Kazimiero Benesevičiaus kūnas – tik po kelių dienų.

Paskutinę gyvenimo dieną K.Benesevičius nuvyko į Plungę pas savo darbdavius ir paprašė duoti automobilį.

Taksi įmonės savininkė Danguolė Stelingienė Klaipėdos apygardos teisme pasakojo, kad K.Benesevčius buvo geras žmogus, tačiau turėjo sveikatos problemų ir bėdų dėl alkoholio. Darbo metu alkoholio jis niekada nevartojo. O tąkart jis darbe pasirodė po poros mėnesių: turėjo nedarbingumo pažymėjimą, o paskui prisidėjo įprastos bėdos.

„Tuomet jam paskaitėme moralą, kad taip dirbti negalima. Jis sutiko parašyti prašymą išeiti iš darbo savo noru, bet dar paprašė paskutinį kartą duoti mašiną, sakė, turi kažkokių reikalų. Daviau jam savo asmeninę „Audi 100“. Pažadėjo grįžti po kelių valandų, bet taip ir nepasirodė, į telefono skambučius neatsiliepė, į radijo ryšį nereagavo. Kitą dieną radome į medį atsitrenkusią mašiną. Tądien ja buvo nuvažiuota apie du šimtus kilometrų“, – pasakojo D.Stelingienė.

Iš pradžių manyta, kad taksistas padarė avariją ir išsigandęs pabėgo iš įvykio vietos. Tad automobilis buvo atiduotas savininkui.

Tačiau netrukus ėmė aiškėti baisūs dalykai.

Baimės jau buvo apimta iš darbo grįžtančio tėvo nesulaukusi dukra. Ji aštuonerius metus gyveno viename bute su juo po tėvų skyrybų. Iš pradžių kartu gyveno ir jos vyresnis brolis, vėliau išvažiavęs dirbti į užsienį.

„Iki šiol negaliu patikėti tuo, kas nutiko, – braukdama ašaras ir sunkiai tvardydamasi teisme kalbėjo 24 metų Asta Benesevičiūtė. – Tą dieną mes tris kartus kalbėjomės, sakė, viskas gerai, dirbs iki ryto, o vėliau nebeatsiliepė. Birželio 20 d. kreipiausi į policiją dėl jo dingimo, o kitą dieną pareigūnai pranešė, kad tėtis – negyvas.“

Atidžiau apžiūrėjusiems taksi automobilį pareigūnams nekilo abejonių, kad vairuotojas – nužudytas: ant galinės sėdynės buvo kraujo dėmių, o sėdynę dengęs sukruvintas apklotas įmestas į bagažinę. Nuplėštas radijo stoties ragelis, nebeliko taksi plafono.

Užmuštas vyras rastas Plungės rajone, Alksnėnų kaimo pievose, šalia kelio Šiauliai–Palanga.

Kaltinamajame akte teigiama, kad žmogus buvo mušamas, spardomas ir smaugiamas. Paskui ištrauktas iš automobilio, užnėrus diržą ant kaklo, nuvilktas į pamiškę ir paliktas. Čia jis ir rastas miręs nuo daugybinių sužalojimų ir uždusimo.

O jaunuoliai dar nuvyko pasilinksminti į Plungės šventę.

Sulaikyti jie prisipažino sumušę taksistą ir parodė, kur jį išmetė iš mašinos.

Iš pradžių V.Uznys savo kaltę pripažino, tačiau vėliau aiškino, kad taksistą tik mušė ir smaugė, bet koja užspaudęs kaklo nelaikė. Tačiau V.Jogminas teigė matęs, kad V.Uznys koja prispaudė aukos gerklę.

Nužudyto taksisto vaikai – sūnus ir dukra – pateikė teismui neturtinės žalos ieškinius – po 30 tūkst. eurų.

1500 eurų ieškinį už sumaitotą automobilį pateikė ir D.Stelingienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.