Gyvenimas – lyg rojus: skolą bankui moka kiti

„Aš niekam neskolingas“, – teisme pareiškė klaipėdietis Olegas Pinčiukas, kurio skolas už įkeistą būstą jau atlygino kiti asmenys. Draudimo įmonė „If P & C Insurance“ iš jo reikalauja 42 tūkst. eurų.

O.Pinčiukas: „Nieko neprašiau rūpintis mano reikalais ir paskolomis.“<br>G.Pilaičio nuotr.
O.Pinčiukas: „Nieko neprašiau rūpintis mano reikalais ir paskolomis.“<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Feb 17, 2016, 4:35 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 6:24 PM

Dalį 33-ejų O.Pinčiuko skolos SEB bankui padengusi draudimo įmonė „If P & C Insurance“ nori, kad jis grąžintų pinigus. Stojęs prieš Klaipėdos apylinkės teismą vyras tik juokiasi iš tokių reikalavimų.

„Nesuprantu, už ką turiu mokėti įmonei, kurios paslaugų man niekada nereikėjo? Ne aš, o ji buvo įpareigota grąžinti pinigus“, – gūžčiojo pečiais buvęs SEB banko skolininkas O.Pinčiukas.

Vyras neneigė iš SEB banko gavęs paskolą būstui pirkti, bet prievolės ją grąžinti kaip įmanydamas purtėsi: „Visi pinigai sugrįžo į banką, vadinasi, jokių mano skolų nėra. Aš čia niekuo dėtas.“

Pasak O.Pinčiuko, kaltas ne jis, o klaipėdietė notarė Aldona Kundrotienė, patvirtinusi keistą jo įsigyto trijų kambarių buto pardavimo ir pirkimo sutartį, – suklaidino pardavėją ir pirkėjus.

„Ją ir kalkite prie kryžiaus. Ne mane, o A.Kundrotienės veiklos draudikus Klaipėdos apygardos teismas įpareigojo atsiskaityti su banku“, – purkštavo kovingai nusiteikęs O.Pinčiukas.

Žadėjo grąžinti paskolą

Parengiamajame posėdyje ieškovai bandė atverti akis O.Pinčiukui – priminė senas skolas, kurių jis negrąžino.

Prieš aštuonerius metus iš SEB banko gavęs paskolą O.Pinčiukas prestižiniame Dragūnų gatvės kvartale įsigijo naują butą, bet greitai jo atsikratė – pardavė klaipėdietei Elenai Paulienei.

Sumaniusi pirkti O.Pinčiuko siūlomą SEB bankui įkeistą butą E.Paulienės šeima iš „Swedbank“ gavo 345 tūkst. litų paskolą.

SEB bankas O.Pinčiukui leido parduoti įkeistą butą su sąlyga, kad iš pirkėjų gautus pinigus (apie 245 tūkst. litų) jis perves į nurodytą sąskaitą.

Kitaip tariant, sugrąžins skolą SEB bankui.

O.Pinčiukui atsiskaičius su SEB banku, parduoto būsto įkeitimo teisės ir prievolės būtų atitekusios E.Paulienei paskolą suteikusiam „Swedbank“.

Kieno valią vykdė notarė?

Tačiau sandorį tvarkiusi notarė A.Kundrotienė buto pardavimo ir pirkimo sutartyje kažkodėl nurodė, kad E.Paulienė pinigus turi pervesti ne SEB bankui, o „Swedbank“, kur O.Pinčiukas buvo atsidaręs asmeninę sąskaitą.

Kam šovė į galvą tokia mintis, neaišku. O.Pinčiukas aiškino, kad A.Kundrotienė pasiūlė, o ši teigė vykdžiusi sandorio dalyvių valią.

Pirkėjai pinigus pervedė į O.Pinčiukui, nes A.Kundrotienė jo asmeninę sąskaitą buvo įrašiusi buto pardavimo ir pirkimo sutartyje. Žinodama, kad būstas įkeistas SEB bankui, notarė nepaisė kreditorių valios.

Gavęs pinigus O.Pinčiukas savo skolas SEB bankui pamiršo – išlaidavo, važinėjo nauju automobiliu „Honda Civic“, kol per avariją jį sudaužė. Po to vyras įkliuvo platindamas narkotikus ir už tai buvo nuteistas.

Užjautė apgautus žmones

Pinigus už butą sumokėjusią E.Paulienę ištiko šokas sužinojus, kad O.Pinčiukas negrąžinęs savo skolos SEB bankui.

Mažo to, antstoliai užsimojo iškraustyti jos šeimą į gatvę ir parduoti įkeistą butą.

Buto pirkėjų pinigus ištaškęs O.Pinčiukas tuo metu sėdėjo už grotų – dėl narkotikų jam buvo skirta 6 metų nelaisvės bausmė.

Klaipėdiečių šeimos dorai įgytas, bet dviem bankams už paskolas įkeistas butas Dragūnų kvartale buvo areštuotas.

O.Pinčiuko skola su delspinigiais SEB bankui sudaro 245 478 litus.

Anksčiau O.Pinčiukas savo skolų bankui neneigė, netgi užjautė šeimą, kurios pinigus iššvaistė. Su antrankiais atvežtas į teismą jis tada kalbėjo: „Ko norite iš žmonių – įsikėlė į butą, tegul ten ramiai gyvena.“

Teismai aferos nematė

Probleminio buto pirkėjai tikėjosi, kad O.Pinčiukas bus nubaustas už sukčiavimą, nes tai, ką jis padarė, primena finansinę aferą – siekį apgaule užvaldyti didelės vertės svetimą turtą.

Tačiau nemenką pinigų sumą susišlavusio ir išvaisčiusio vyro veikla įtarimų nesukėlė – pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

„Visko pasitaiko gyvenime – išleidau pinigus, atsiskaitysiu, kai praturtėsiu“, – teisme ramiai kalbėjo O.Pinčiukas.

E.Paulienę šiurpino SEB banko reikalavimai grąžinti O.Pinčiuko skolą: „Neturėjome tiek pinigų, kad už tą patį butą mokėtume dvigubai.“

Klaipėdos apylinkės teismas įspėjo moterį, kad negrąžinus O.Pinčiuko skolos, bankas areštuotą butą parduos iš varžytynių per mėnesį.

Neturėdama kur dingti šeima apskundė A.Kundrotienės veiksmus, bet teismai notarės veikloje jokių klaidų ir pražangų neįžvelgė.

Kalta, kad nukentėjo?

A.Kundrotienė savo parengtą šleivą buto pirkimo ir pardavimo sutartį vadino teisėta ir galiojančia, nes ji buvo pasirašyta abiejų šalių sutikimu.

O.Pinčiukui pinigus kaip ant lėkštutės padėjusi uostamiesčo notarė nė kiek nesijaudino: „Blogiausiu atveju žalą atlygins draudimo įmonės.“

Apeliacinis teismas irgi nusiplovė rankas – esą negalima reikalauti jokio žalos atlygio iki varžytynių, kol naujakuriai jos dar nepatyrė.

Esą E.Paulienė pati yra kalčiausia dėl to, kad nukentėjo pirkdama butą iš žmogaus, kurio veiksmai neprognozuojami.

„Ne arklį iš čigonų pirkome. Viską oficialiai tvirtino valstybės tarnautojui tolygus asmuo.

Negi O.Pinčiukas toks gudruolis, kad apmulkina ir notarus?“ – teismų išvadomis stebėjosi E.Paulienė.

Vėl pričiupo draudikai

Žemesnės instancijos teismai nepastebėjo arba nenorėjo matyti, kad sumaištį sukėlė A.Kundrotienė, netinkamai taikiusi Notariato įstatymų normas, ir teismai, kurie nesistengė ištirti visų šio ginčo aplinkybių.

Aukščiausiajam teismui nurodžius panaikinti absurdiškus sprendimus, O.Pinčiuko pradangintus pinigus SEB bankui grąžino ne E.Paulienė, o A.Kundrotienės notarinę veiklą apdraudusios įmonės.

O.Pinčiukas taip pat nenukentėjo – atlikęs bausmę vyras tikriausiai kurį laiką džiaugėsi išsisukęs nuo prievolės grąžinti skolą SEB bankui, kol draudikai nepareiškė savo reikalavimų atlyginti jiems nuostolius.

Įmonei „If P & C Insurance“, už jį SEB bankui grąžinusiai daugiau kaip pusę skolos, O.Pinčiukas nepadėkojo – nesijaučia kam nors skolingas.

Įklampino buvusią žmoną

Draudikų advokatą Marių Navicką, anksčiau atstovavusį E.Paulienės šeimos interesams, pribloškė įžūlus iš kalėjimo jau grįžusio O.Pinčiuko elgesys teismo salėje: „Tokiems atrodo, kad skolos bankams ir prievolės ištirpsta kaip pernykštis sniegas.“

Buvusiai O.Pinčiuko sutuoktinei Julijai Pinčiuk – irgi ne pyragai.

Iš jos reikalaujama po skyrybų priteisto bendro turto – 65 tūks. litų.

„Kažkaip neprisimenu tokios sumos“, – vėl kraipė galvą O.Pinčiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.