Pasieniečiai sulaikė nelegalų imigrantą iš Irako ir jo palydovą

Lietuvos pasieniečiai penktadienį

Pasieniečiai sulaikė nelegalų imigrantą iš Irako ir jo palydovą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Pasieniečiai sulaikė nelegalų imigrantą iš Irako ir jo palydovą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2016, 10:55 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 10:00 AM

Įtariama, kad Suomija ir buvo jų kelionės tikslas, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

VSAT Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaime, kelyje Suvalkai–Marijampolė, per pasirinktinį patikrinimą sustabdė automobilį „Mercedes-Benz“ suomišku numeriu. Jis ką tik buvo įvažiavęs iš Lenkijos.

Vairuotojas pateikė tvarkingą suomišką pasą ir suomiškus automobilio dokumentus. Paaiškėjo, kad tai Suomijos pilietybę turintis 27-erių irakietis. Kartu vykęs keleivis dokumentų teigė neturįs ir Kalvarijos pasieniečiams prisistatė esąs 33-ejų Irako pilietis.

VSAT pareigūnai „Mercedes-Benz“ bagažinėje rado striukę, kurios kišenėje buvo Irako piliečiui išduota tapatybės kortelė. Joje esantys duomenys sutapo su tais, kuriuos apie save pateikė keleivis.

Abu užsieniečiai buvo sulaikyti ir šeštadienio naktį praleido Kalvarijos užkardoje. Šeštadienį buvo sprendžiama dėl migranto iš Irako perdavimo Lenkijos – šalies, iš kurios jis pateko į Lietuvą, pareigūnams.

Vairuotojui VSAT Lazdijų rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Šeštadienį priešpiet į užkardą atvažiavus vertėjui vyko abiejų sulaikytųjų apklausa. Automobilis „Mercedes-Benz“ saugomas Kalvarijos užkardoje.

Įtariama, kad Suomijoje gyvenantis irakietis savo tautietį planavo nelegaliai nugabenti iki šios Skandinavijos šalies. Tokį nelegalios migracijos kanalą Lietuvos pasieniečiai išsiaiškino praėjusių metų rugsėjį.

Tuomet Lietuvos pareigūnai sulaikė keturias grupes, iš viso 22 Irako piliečius (iš jų 5 gabentojus), vykusias iš Lenkijos per Lietuvą į Suomiją ir Švediją. Du irakiečiai vyko pėsčiomis savarankiškai, o kitos trys Irako piliečių grupės buvo gabenamos automobiliais jų tautiečių, turinčių Suomijoje ar Švedijoje išduotus užsieniečio pasus arba leidimus gyventi šiose Skandinavijos šalyse.

VSAT pareigūnų informaciją apie atsiradusį naują nelegalios migracijos maršrutą Irakas–Turkija–Graikija–Makedonija –Serbija–Vengrija–Austrija–Čekija–Lenkija– Lietuva–Latvija–Estija–Suomija arba Švedija patvirtino ir kolegų iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos įvykdyti irakiečių migrantų sulaikymai.

Pasieniečių teigimu, Lietuvos atveju nauju šis maršrutas pavadintas todėl, kad iki tol dauguma nelegalių migrantų buvo gabenami ar patys bandydavo keliauti priešinga kryptimi. Į Lietuvą patekę iš Baltarusijos ar Latvijos jie stengdavosi kuo skubiau išvykti į Lenkiją, o per ją – į tikslo šalis Vakarų Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.