Apsivertė mikroautobusas, sužaloti keleiviai – kas kaltas?

Kas kaltas, kad Klaipėdoje įvykus avarijai ir apsivertus maršrutiniam mikroautobusui buvo sužaloti keleiviai. Nei mikroautobuso, nei su juo susidūrusio senutėlio VAZ vairuotojas kaltės nepripažįsta, verčia ją vienas kitam. Prokuroras mano, kad prie eismo įvykio abu jie prisidėjo vienodai ir siūlo abu bausti vienodomis piniginėmis baudomis.

Avarija įvyko Jūrininkų prospekte.<br>G.Vaičekausko (Facebook) nuotr.
Avarija įvyko Jūrininkų prospekte.<br>G.Vaičekausko (Facebook) nuotr.
Nei A.Staponas (dešinėje), nei V.Uvarovas kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei A.Staponas (dešinėje), nei V.Uvarovas kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Feb 22, 2016, 11:54 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 2:50 AM

Avarija įvyko pernai lapkričio 5-osios pavakarę Klaipėdoje, Jūrininkų prospekte. Važiuodami ta pačia kryptimi susidūrė 26 metų Antano Stapono vairuojamas mikroautobusas „Mercedes Benz Sprinter“ ir „Žiguliai“, prie kurių vairo sėdėjo 80 metų klaipėdietis Valentinas Uvarovas.

Po susidūrimo mikroautobusas buvo nublokštas į kelkraštį, trenkėsi į apšvietimo stulpą ir apvirto.

Avarijos metu nukentėjo dvi iš sodų važiavusios moterys: vienai buvo sužalota plaštaka, kitai lūžo dubens kaulai, ji kelis mėnesius turėjo gulėti lovoje. Kiti keleiviai atsipirko išgąsčiu.

A.Staponas kaltinamas tuo, kad Jūrininkų prospekte gerokai viršijo leistiną greitį, todėl nespėjo sustabdyti mikroautobuso, kai priešais į pirmąją juostą persirikiavo „Žiguliai“. O persirikiuodamas V.Uvarovas neįsitikino, kad yra saugu, nepastebėjo atvažiuojančio mikroautobuso. Nors jo mašina judėjo tik iki 50 kilometrų per valandą greičiu.

Pasak prokuroro Juozo Syko, ši byla gana neįprasta, nes dėl vieno eismo įvykio kaltinami abu vairuotojai.

A.Staponas teisme tikino, kad leistino greičio neviršijo – važiavo 79 kilometrų per valandą greičiu (leistinas greitis šioje vietoje– 70).

Tačiau ekspertų teigimu, mikroautobusas lėkė mažiausiai 91,4 kilometro per valandą, tikėtina, kad ir dar didesniu greičiu. Mat stabdymo kelias – net 65 metrai.

Nukentėjusios pensininkės teisme teigė, kad nuo pat Šernų sodų vairuotojas lėkė kaip akis išdegęs, lenkė mašinas, vežė keleivius tarsi bulves. Greitis nesumažėjo ir įvažiavus į Klaipėdos miestą. Moterys tikino, kad joms buvo baisu važiuoti.

Pernelyg greitai važiuojantį mokroautobusą pastebėjo ir vienas vairuotojas. Šernuose autobusas buvo sustojęs paimti keleivių, todėl jis jį aplenkė. Tačiau netrukus mikroautobusas vėl važiavo priekyje, aplenkė jį dar kartą. Liudytojo manymu, nieko nebūtų nutikę, jei greitis būtų normalus.

A.Staponas teigia, kad V.Uvarovas persirikiuodamas į pirmąją juostą nerodė posūkio signalo. O stabdymo kelias toks ilgas todėl, kad kelio danga buvo smėlėta.

V.Uvarovas tikina, kad signalą persirikiuodamas rodė, o pasuko į pirmąją juostą esant daugiau negu 65 metrams iki atvažiuojančio automobilio.

„Aš visą gyvenimą važinėju pagal eismo taisykles, jokių avarijų nepadariau, o dabar prisivijo mane mikroautobusas ir stuktelėjo į šoną. Aš jo arti nemačiau, buvau ištiktas šoko. Esu nekaltas. Tikiu, pasielgsite kaip būtina, teisingumas – jūsų rankose“, – gavęs paskutinį žodį teisme kalbėjo V.Uvarovas.

Abu vairuotojai prašo juos išteisinti.

Prokuroro J.Syko manymu, abu jie vienodai prisidėjo prie eismo įvykio: vienas viršijo leistiną greitį, kitas nebuvo pakankamai dėmesingas prieš persirikiuodamas. Abu vairavo blaivūs, anksčiau neteisti, galiojančių nuobaudų už kelių eismo taisyklių pažeidimus neturėjo.

Jis paprašė A.Staponą ir V.Uvarovą bausti vienodai – skirti jiems pinigines baudas po 1444 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.