Dvi mažametes tvirkinę patėvis ir brolis siunčiami už grotų

Panevėžio apygardos teisme nuosprendžius išgirdo du mažametes mergaites seksualiai išnaudoję Aukštaitijos gyventojai. Teismas pripažino pagrįstais Panevėžio apygardos prokuratūros pateiktus kaltinimus dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų 55 metų vyrui ir 19-mečiui jaunuoliui.

Tiesa paaiškėjo, kai nukentėjusios mergaitės draugė sužinojo apie nederamą jos patėvio elgesį ir įtikino ją atskleisti tiesą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Tiesa paaiškėjo, kai nukentėjusios mergaitės draugė sužinojo apie nederamą jos patėvio elgesį ir įtikino ją atskleisti tiesą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 7:54 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:40 PM

Pusamžis vyriškis nuteistas dėl mažametės podukros seksualinio prievartavimo ir žaginimo. Ikiteisminio tyrimo bei teisminio nagrinėjimo metu nustatyta, kad mergaitę seksualiai išnaudoti jis pradėjo, kai šiai buvo vos 11 metų. Nusikalstamos veikos prieš mažametę tęsėsi maždaug trejus metus.

Tiesa paaiškėjo, kai nukentėjusios mergaitės draugė sužinojo apie nederamą jos patėvio elgesį ir įtikino ją atskleisti tiesą.

Nors kaltinamasis savo kaltę kategoriškai neigė, teismas juo nepatikėjo. Tai, kad mergaitė patyrė seksualinę prievartą, patvirtino ir išsamią ekspertizę atlikusi teismo vaikų ir paauglių psichologė ekspertė. Ji taip pat konstatavo, kad dėl patirtos seksualinės prievartos nukentėjusiajai buvo sutrikdyta sveikata, jai konstatuota ūminė reakcija į stresą, jai būtina psichologinė pagalba.

Panevėžio apygardos teismas vasario 18 dieną minėtą vyrą pripažino kaltu dėl mažametės seksualinio prievartavimo bei išžaginimo ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis taip pat turės sumokėti nukentėjusiajai 10 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Vasario 18 dieną Panevėžio apygardos teisme 19-metis vieno Aukštaitijos kaimo gyventojas buvo pripažintas kaltu dėl mažametės sesers seksualinio prievartavimo ir padėjimo ją išžaginti. Dar vienas šios šeimos narys, kuris buvo įtariamas šios mažametės išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu, baudžiamosios atsakomybės išvengė dėl savo amžiaus, nes tuo metu, kai mergaitė nukentėjo, pats buvo mažametis.

Apie tai, kad daugiavaikėje asocialioje šeimoje galbūt vyksta seksualinė prievarta, pirmieji išgirdo mokyklos, kurioje mokosi minėtos šeimos atžalos, pedagogai. Jiems apie tai prasitarė pati mažametė nukentėjusioji.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, buvo nustatyti du įtariamieji – tuo metu 18-metis mergaitės brolis ir artimas jųdviejų giminaitis. Vėliau pastarojo atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes seksualinės prievartos metu jam dar nebuvo suėję 14-ka metų. Tuo tarpu pilnamečiui mažametės broliui teko sėstis į teisiamųjų suolą Panevėžio apygardos teisme.

Manoma, kad su maža mergaite nederamai buvo elgiamasi, kai namuose nebūdavo suaugusiųjų, o seksualinę prievartą ji per kelis mėnesius patyrė ne vieną sykį.

Teismas pripažino jaunuolį kaltu ir skyrė jam 6 metų laisvės atėmimo bausmę. Taip pat iš jo nukentėjusiajai priteista 6 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė įsitikinusi, kad dėl mažamečių patirtos seksualinės prievartos didelė kaltė krenta ir ant jų artimųjų, neužkirtusių kelio šiems nusikaltimams. „Tenka tik apgailestauti, kad mergaitės apie nederamą elgesį su jomis ilgą laiką neišdrįso papasakoti net artimiausiems žmonėms, todėl šie nusikaltimai ilgai nebuvo atskleisti“, – sakė prokurorė V. Chodorcevičienė.

Panevėžio apygardos prokuratūroje neseniai baigtas ikiteisminis tyrimas dėl vienos iš šių nukentėjusių mergaičių motinos galimai padarytos nusikalstamos veikos. Įtariama, kad moteris darė poveikį dukrai, kad ši pakeistų savo parodymus seksualinės prievartos byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.