Gaujos nariai jau teisme, o jų vedlė N.Venckienė – dar Amerikoje

Šiaulių apygardos teismas po du kartus atidėtų posėdžių pagaliau pradėjo nagrinėti buvusios Kauno teisėjos Neringos Venckienės suburtos gaujos bylą.

Vakar į Šiaulių apygardos teismo salę susirinko visi vadinamosios Garliavos gaujos nariai ir jų gynėjai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakar į Šiaulių apygardos teismo salę susirinko visi vadinamosios Garliavos gaujos nariai ir jų gynėjai.<br>R.Vitkaus nuotr.
V.Keršis teisme pasirodė lydimas dviejų apsaugininkų ir su kauke ant veido.
V.Keršis teisme pasirodė lydimas dviejų apsaugininkų ir su kauke ant veido.
Daugiau nuotraukų (2)

Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

2016-02-28 13:37, atnaujinta 2017-06-06 05:36

Penktadienį prieš teismą stojo dešiniąja N.Venckienės ranka laikyta Audronė Skučienė ir dešimt parankinių: Raminta Baltuškienė, Tatjana Borovec, Gediminas Aidukas, Darius Kaminickas, Vitalijus Keršis, Rimantas Rimkevičius, Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Andrejus Lobovas ir Renaldas Ščiglinskas.

Vieni gaujos nariai kaltinami mirusiojo atminimo niekinimu, neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu ir naudojimu, kitiems pateikti kaltinimai ir dėl šmeižto, piktnaudžiavimo tarnybinėmis pareigomis, grasinimo smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, grasinimo nužudyti ar šmeižto.

Neišvengė kandžių replikų

Su pareigūnais bendravęs, tačiau teisiamųjų suolo neišvengęs V.Keršis penktadienį teisme pasirodė lydimas dviejų apsaugininkų ir su kauke ant veido. Jis iškart sulaukė kandžių buvusių bendražygių replikų.

Dėmesio į tai nekreipęs V.Keršis, kuris yra kaltinamas žmogaus persekiojimu ir mirusiojo atminimo išniekinimu, ramiai laukė posėdžio pradžios.

Byloje – net 33 tomai

Per ikiteisminį tyrimą buvo surinkti net 33 tomai medžiagos, todėl vien kaltinamoji išvada buvo skaitoma kelias valandas.

Nustatyta, kad 2010 metų pradžioje A.Skučienė su N.Venckiene subūrė grupę, užsakė šmeižti Vaidotą Milinį, nurodė rinkti duomenis apie privatų gyvenimą.

Buvo sudarytas sekamų asmenų sąrašas. Jį N.Venckienė ir A.Skučienė perdavė V.Keršiui ir liepė visus sekti bei filmuoti.

Teisėjos N.Venckienės nurodymus parankiniams perdavinėjo dešiniąja jos ranka laikyta A.Skučienė.

Filmuoti – ir į laidotuves

Buvo renkama informacija ir apie Andriaus Ūso gyvenimą.

Suįžūlėję „sekliai“ netgi nepasibodėjo nuvykti į laidojimo namus ir filmuoti A.Ūso palaikus ir gedinčius velionio artimuosius.

Buvo sekama ir Milinių šeima, stebimas jų namas.

Teisėjos N.Venckienės ir A.Skučienės suburtos gaujos nariai fotografavo bei filmavo valstybės saugomas Laimutę Stankūnaitę su dukterimi, šios moters advokatą, persekiojo apsaugininkų automobilį.

Garliavinių akiratyje buvo atsidūrę ir N.Venckienės nemalonę dėl nepalankių sprendimų užsitraukę teisėjai.

Tarp sekamųjų buvo Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius, advokatai Loreta Kraujutienė ir Gintaras Černiauskas, antstolė Sonata Vaicekauskienė.

Reikalaus atlyginti žalą

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta dešimt asmenų.

Nuo gaujos nukentėję L.Stankūnaitė, jos mažametė duktė ir advokatas G.Černiauskas patirtą neturtinę žalą įvertino po 30 tūkstančių eurų.

Kaltinimų sąrašas – įspūdingas

* Akistatos su tyrėjais kol kas išvengti pavyko tik šių nusikaltimų organizavimu įtariamai N.Venckienei, kuri paspruko į JAV.

* N.Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal mažiausiai 14 Baudžiamojo kodekso straipsnių: teismo sprendimo nevykdymas, nepagarba teismui, trukdymas antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, nežymus sveikatos sutrikdymas, piktnaudžiavimas globėjos pareigomis, šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba, vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

* N.Venckienė taip pat yra įtariama savo brolio Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu bei poveikio darymu tuomet nukentėjusia pedofilijos byloje pripažintai mergaitei.

* Visi N.Venckienės nusikaltimai suskirstyti į 39 epizodus.

* Nors iš Lietuvos pasprukusią N.Venckienę teismas leido suimti dar 2014 metų spalio 21 dieną, dėl jos ekstradicijos prokuratūra kreipėsi tik pernai.

* Neseniai sulaukta atsakymo – JAV teisingumo departamentas priėmė ekstradicijos prašymą ir pripažino jį vykdytinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.