FNTT vadovas apie nutrauktą tyrimą: „Viskas prokuroro nutarimu“

K.Jucevičius: kartais mūsų požiūriai nesutampa

FNTT vadovas kartu teigė, kad sprendimas nutraukti dvejus metus trukusį tyrimą V.Janulevičiaus atžvilgiu buvo pagrįstas.<br>Lrytas.lt archyv. nuotr.
FNTT vadovas kartu teigė, kad sprendimas nutraukti dvejus metus trukusį tyrimą V.Janulevičiaus atžvilgiu buvo pagrįstas.<br>Lrytas.lt archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 9:45 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:28 PM

„Pripažinkime – tyrime sprendimus priėmė Generalinės prokuratūros prokuroras, ne apylinkės, o Generalinės prokuratūros. Ir dėl kaltinimų pateikimo, ir V.Janulevičiui („BOD Group“ valdybos pirmininkui Vidmantui Janulevičiui – BNS) vasario mėnesį, kai buvo jam panaikinti įtarimai, tyrimas baigtas prokuroro nutarimu.

Viskas yra prokuroro nutarimu, ir mes įstatymiškai negalime net vertinti prokuroro nutarimų, tik čia taip interpretuojama, kad FNTT nutraukė. Ne FNTT nutraukė“, – BNS sakė K.Jucevičius.

FNTT tyrimui vadovavo Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Dainius Baraniūnas, BNS informavo Generalinė prokuratūra.

FNTT vadovas kartu teigė, kad sprendimas nutraukti dvejus metus trukusį tyrimą V.Janulevičiaus atžvilgiu buvo pagrįstas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tiria aplinkybes, kodėl šių metų vasarį buvo nutrauktas FNTT tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu, kuriame įtarimai buvo pateikti, o vėliau panaikinti „BOD Group“ vadovui.

Šis STT tyrimas yra vienas iš kelių epizodų platesnio ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai po apklausų šią savaitę pateikti buvusiam premjero visuomeniniam konsultantui Antanui Zabuliui ir „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui.

K.Jucevičius: kartais mūsų požiūriai nesutampa

FNTT vadovas aiškino, kad atliekant tyrimą, tarnybos pareigūnai buvo nusiteikę „daug kovingiau“, tačiau galutinius sprendimus priėmė Generalinės prokuratūros prokuroras.

„Tyrimui vadovauja ir kontroliuoja prokurorai, ir prokurorų yra visa valia. Kartais mūsų požiūriai nesutampa ir šiame tyrime ne viskas sutapo, mes buvome nusiteikę daug kovingiau, bet, deja, sprendimai priimti tokie, kokie yra priimti, ir mes jų nenorime vertinti. Generalinės prokuratūros prokuroras priėmė tuos sprendimus ir mums labai keista, kai vienas Generalinės prokuratūros prokuroras priima tokį sprendimą, o kitas interpretuoja, kad čia kažkas ne taip. Tai čia reikėtų Generalinės prokuratūros prokurorams susėsti prie bendro stalo, rasti bendrą kalbą, o ne badyti pirštais į tarnybas, ypač į FNTT, kad čia FNTT kalti“, – kalbėjo K.Jucevičius.

Tyrimas – dėl 14 mln. eurų ES paramos

Šios savaitės pradžioje FNTT vadovas BNS sakė negalintis atskleisti vykdyto ir vėliau nutraukto tyrimo detalių, taip pat ir jame figūravusių įmonių, nes STT šiuo metu atlieka savo tyrimą dėl galbūt daryto poveikio, siekiant nutraukti teisėsaugos veiksmus.

Tačiau ketvirtadienį K.Jucevičius jau sutiko pateikti išsamesnės informacijos apie FNTT tyrimą atsinaujinančios energetikos įmonių atžvilgiu.

FNTT, anot jos vadovo, 2014 metais pradėjo tyrimą dėl 14 mln. eurų (45 mln. litų) ES paramos, kurios siekė „BOD group“, įsisavinimo.

„Tyrimas buvo pradėtas dėl ES lėšų įsisavinimo – BOD grupės kelios įmonės buvo pasirašiusios sutartis gauti apie 13 mln. eurų ES paramą. Šiai paramai gauti reikėjo kofinansavimo – savų lėšų dalies. Tyrimo metu kilo įtarimas dėl kofinansavimo lėšų pagrįstumo. Dėl to buvo pradėtas tyrimas ir pareikštas pirminis įtarimas“, – aiškino K.Jucevičius.

Dokumentai – suklastoti, atsakingas asmuo – nubaustas

Anot K.Jucevičiaus, įtarta, kad ES paramos siekusios įmonės buvo pateikusios suklastotus dokumentus, tikrovės neatitinkančius įmonių balansų duomenis.

„Pateikti tie dokumentai, paskolos sutartys – jos nepagrįstos. Deja, po to keitėsi aplinkybės, jie rado kitą finansavimo šaltinį, paramos lėšas jie gavo, projektą įgyvendino, o tie pirminiai dokumentai dėl šaltinių, išėjo taip, kad vis dėlto pripažinome, jog jie buvo suklastoti, tyrimas ir pasibaigė. Asmuo, kuris pasirašė suklastotus įmonės balsano dokumentus, dėl to tyrimas pabaigtas, ir asmuo, paprastai pavadinkime, buvo nuteistas“, – aiškino K.Jucevičius.

2014 metais Visoriuose pradėjo veikti moderni „BOD Group“ saulės elementų, saulės modulių, DVD, CD gamykla. „BOD Group“ vadovas V.Janulevičius yra sakęs, kad „BOD Group“ investicijos į ją sieks 150 mln. litų (beveik 43,5 mln eurų), o ES parama sudarys 30 procentų.

„Be ES paramos centro įgyvendinimas truktų ilgiau, galbūt būtų reikėję atsisakyti kai kurių inovacinių technologijų ir sprendimų“, – pranešimuose spaudai tuomet tvirtino „BOD Group“ vadovas.

Įtariamieji – du, atsakingas – vienas

FNTT tyrime dėl stambaus sukčiavimo V.Janulevičiui buvo pateikusi įtarimus dėl dokumentų klastojimo, sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Įtarimai dėl dokumentų klastojimo buvo pateikti ir kitam verslininkui – Vladui Sakalauskui, jis yra „BOD Group“ įmonės „Baltic Solar Energy“ akcininkas ir direktoriaus pavaduotojas. V.Sakalauskas vasario 1 dieną atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, perdavus jį pagal laidavimą už jį laidavusiam asmeniui – jo broliui. Nustatytas vienerių metų laidavimo terminas.

FNTT vadovas BNS yra minėjęs, kad V.Sakalauskas prisipažino klastojęs dokumentus.

Šių metų sausio 26 dieną FNTT V.Janulevičiaus atžvilgiu tyrimą nutraukė, įtarimai buvo panaikinti nenustačius jo veikloje nusikaltimo požymių.

FNTT: sprendimas nutraukti tyrimą V.Janulevičiaus atžvilgiu – pagrįstas

Paklaustas, ar įmonių grupės vadovas galėjo nežinoti apie klastojamus apskaitos dokumentus, K.Jucevičius teigė, kad įvertinus visus duomenis, sprendimas panaikinti įtarimus V.Janulevičiui buvo pagrįstas.

„Gal iš to nereiktų daryti didelio kažkokio šou. Tai buvo patys pirminiai įtarimai 2014 metais pradėjus tyrimą. Mūsų tyrimų pradžioje reiškiami įtarimai patys sunkiausi, o po to jau tikrinamos visos aplinkybės.

Per dvejus metus surinkta pilnai medžiaga, buvo paklausimai paruošti užsienio valstybėms, gauti atsakymai, ir po dvejų metų ir mūsų darbuotojai, ir Generalinės prokuratūros prokuroras įvertinto visus surinktus duomenis ir V.Janulevičiaus atžvilgiu priėmė sprendimą nutraukti jo atžvilgiu tyrimą.

Mano požiūriu, tas sprendimas V.Janulevičiaus atžvilgiu priimtas yra gana pagrįstas ir, manau, teisėtas. Jei mano kitaip, tai tegul Generalinė prokuratūra tarpusavy ir vertina viena kito prokurorų sprendimus“, – kalbėjo FNTT vadovas.

„Tyrimo metu išaiškėjo, kad tik V.Sakalausko kaltė buvo dėl dokumentų klastojimo“, – pridūrė jis.

Anot FNNT vadovo, šis nusikaltimas – apskaitos dokumentų klastojimas yra nesunkaus pobūdžio, jis neigiamų pasekmių nesukėlė.

„Čia lengvas nusikaltimas, todėl tyrimas taip ir baigėsi. Dėl to pateikto suklastoto dokumento pasekmių nekilo. Mūsų tas tyrimas galbūt ir užkirto kelią, kad nekiltų pasekmės pagal tą suklastotą dokumentą, jis nebuvo pripažintas, kaip tinkamas gauti paramai“, – aiškino K.Jucevičius.

„Kvieskit, duosim parodymus“

FNTT pareigūnai, anot jos vadovo, pasirengę duoti parodymus STT, tiriančiai galimą įtaką siekiant nutraukti FNTT vykdytą tyrimą.

„Mes pasiruošę bendradarbiauti ir kontaktavę su STT vadovais, jei yra poreikis, sakėme: gal geriau kvieskite ir duosime parodymus, nei viešoje erdvėje dabar metami kaltinimai... Niekaip nesuprantame, kodėl mūsų pareigūnams turi daryti įtaką, jei sprendimus priima prokurorai“, – sakė FNTT vadovas.

STT trečiadienį specialiuoju liudytoju apklausė V.Janulevičių. STT neatmeta galimybės, kad šiame tyrime gali būti apklausiami ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Pareigūnai įtaria G.Vainausko tarpininkavimą siekiant nutraukti tyrimą

STT pirmadienį pranešė tirianti aplinkybes dėl prekybos poveikiu atvejo, „kai galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams“.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant G.Vainausko įtaka valstybės pareigūnams, už kyšį buvo siekiama nutraukti ikiteisminį tyrimą, vėliau minėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

Jis neįvardijo A.Zabulio ir G.Vainausko tyrime figūruojančio konkretaus kyšio, tačiau teigė, kad tai yra „daugiau nei 10 tūkst. eurų“.

Anot pareigūno, tai, kad G.Vainauskui ir A.Zabuliui pateikti įtarimai, sąlygojo byloje turimi „objektyvūs duomenys“.

VRM pradėjo tarnybinį patikrinimą

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl teisėsaugos pateiktos informacijos, kad FNNT pareigūnai, galbūt veikiami kitų asmenų, galėjo nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Anot ministro patarėjo viešiesiems ryšiams Tomo Beržinsko, ketvirtadienį išsiųstas prašymas Generalinei prokuratūrai dėl detalesnės informacijos pateikimo.

„Jei Generalinės prokuratūros pateikta informacija, paskelbta viešoje erdvėje, apie darytą įtaką ir dėl to nutrauktą tyrimą pasitvirtins, bus vertinama ir platesniu kontekstu, o būtent – kaip FNTT yra vykdoma ikiteisminių tyrimų kontrolė, ar ji tinkama, pakankama“, – S.Skvernelio poziciją raštu pateikė ministro patarėjas viešiesiems ryšiams T.Beržinskas.

Tyrimą atlikti pavesta VRM generaliniam inspektoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.