Šiurpūs norvego nuotykiai Klaipėdoje prasidėjo išgėrus degtinės

Norvegijos pilietis 25 metų Ivaras Hemmingsenas, kuris buvo įtariamas bandymu išžaginti vieną klaipėdietę, gali lengviau atsikvėpti. Tris mėnesius praleidęs už grotų jaunas vyras išlaisvintas teismo salėje.

Norvegijos piliečiui teko susipažinti su Lietuvos įkalinimo įstaigomis.
Norvegijos piliečiui teko susipažinti su Lietuvos įkalinimo įstaigomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Mar 8, 2016, 6:22 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:14 AM

Lietuvoje gimęs, bet Norvegijoje gyvenantis I.Hemmingsenas pernai vasarą atvyko į pajūrį su savo motina – buvusia klaipėdiete.

Ištekėjusi už norvego lietuvė ten gyvena ir dirba, bet ryšių su gimtine nenutraukė. Savo sūnui moteris suteikė vyro pavardę.

Gatvėje užpuolė merginą

I.Hemmingsenas su motina svečiavosi Klaipėdoje gyvenančios senelės namuose. Neblogai šnekantis lietuviškai vyras birželio 15 dieną išėjo pasivaikščioti po miestą.

Nusipirkęs butelį degtinės jis nuvyko atsikvėpti prie jūros.

Po kiek laiko paskambino namiškiams ir pranešė, kad rengiasi grįžti namo maršrutiniu autobusu.

Apsvaigusio nuo alkoholio I.Hemmingseno galvoje ėmė suktis negeros mintys. Išlipęs autobusu stotelėje ir pamatęs merginą, kuri jam patiko, vyras pradėjo jai minti ant kulnų.

Incidentas įvyko Tulpių gatvės rajone, prie sankryžos. Pasivijęs merginą I.Hemmingsenas pradėjo kabinėtis. Po to stvėrė ją už kaklo, parvertė ant ant grindinio – greičiausiai kėsinosi išžaginti.

Buvo atsidūręs už grotų

Mergina priešinosi, jai pavyko išsivaduoti. Pašokusi ji nubėgo, bet greitai grįžo į tą pačią vietą su keliais pažįstamais jaunuoliais.

Šie greitai surado I.Hemmingseną – sučiuptam užpuolikui įkrėtė į kailį ir iškvietė policiją.

Klaipėdietė parašė pareiškimą, kad gatvėje ją užpuolęs nepažįstamasis griebėsi smurto, kėsinosi nuskriausti.

Norvegijos pilietis buvo suimtas ir uždarytas į areštinę. Jam pateikti įtarimai dėl pasikėsinimo išžaginti merginą.

Bėglį priglaudė benamiai

Po dviejų parų paleistam I.Hemmingsenui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti be policijos leidimo.

Po kiek laiko norvegas dingo iš policijos akiračio. Net senelė, kurios namuose gyveno I.Hemmingsenas, negalėjo pasakyti, kur jis yra.

Pareigūnai įtarė, kad įtariamasis, siekdamas išvengti jam gresiančios bausmės, spruko į Norvegiją. Buvo paskelbta bėglio paieška.

Policijos ieškomas norvegas po trijų mėnesių pats pranešė giminaičiams, kad iš Lietuvos niekur neišvažiavo, o yra gyvas ir sveikas.

Bėglys internetu pasiuntė žinutę giminaičiams, kad visą tą laiką gyveno Šiaulių užmiestyje su kažkokiais benamiais.

Klaipėdietė gynė anūką

I.Hemmingsenas skundėsi negalįs atvykti į Klaipėdą – neturįs pinigų net autobuso bilietui.

Nuvykę į Šiaulius artimieji patys susirado bėglį ir parvežė jį į Klaipėdą. Vyras vėl buvo suimtas, iš jo atimtas Norvegijos pasas.

„Ivaras su motina nuo dvylikos metų gyvena Norvegijoje, ten baigė mokslus. Kam jam bėgti, slapstytis Lietuvoje, kur nieko nepažįsta“, – mįslingu I.Hemmingseno poelgiu stebėjosi jo senelė.

Ji nesupranta, kaip anūkas, kiekvieną mėnesį gaunantis iš Norvegijos apie 1300 eurų pašalpą, Lietuvoje liko be skatiko kišenėje.

„Gal jį kas nors apmulkino, kažkur išviliojo, kad išpeštų pinigus, pervedamus į banko kortelę?“ – svarstė I.Hemmingseno senelė.

Moteris tvirtino, kad Ivaras gatvėje sutiktos merginos neskriaudė: „Gal šiek tiek pagrabaliojo, užvertė sijonėlį, bet nesužalojo.“

Išvengė griežtos bausmės

Antrąkart policijos sulaikytas I.Hemmingsenas, laukdamas teismo, tris mėnesius praleido Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Norvegijos pilietis buvo teisiamas už pasikėsinimą padaryti nusikaltimą, nebaigtą dėl aplinkybių, nepriklausančių nuo kaltininko valios.

Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Baškienė, įvertinusi I.Hemmingseno nusikalstamos veiklos motyvus, tikslus ir pavojingumą, jam skyrė palyginti švelnią bausmę – 66 paras arešto.

Užsienietis, tardymo izoliatoriuje praleidęs ilgiau laiko, negu numatyta nuosprendyje, išlaisvintas teismo salėje kaip jau atlikęs bausmę.

Merginos civilinis ieškinys patenkintas iš dalies – jai priteista 129 eurų turtinei ir 2500 eurų moralinei žalai atlyginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.