Kanapės apsvaigino brolius

Slaptas policijos seklys į nelegalų kanapių auginimo verslą įklimpo giliau nei tie, kuriuos jis sekė. Nuo griežtų bausmių anksčiau vis išsisukdavęs kaunietis laisvės nematys dar ilgai.

Už kanapių auginimą bei narkotinių medžiagų platinimą Kauno apygardos teismas antradienį R.Petraičiui skyrė 12 metų, o R.Šauliui – 11 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Už kanapių auginimą bei narkotinių medžiagų platinimą Kauno apygardos teismas antradienį R.Petraičiui skyrė 12 metų, o R.Šauliui – 11 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2016, 5:42 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:21 AM

Teismai ir areštinių grotos kauniečių brolių 55 metų Raimundo Petraičio ir 41 metų Romualdo Šaulio neatbaidė nuo pelningos nusikalstamos veiklos.

Ne kartą teisti, bet greitai į laisvę išeidavę broliai toliau veisė kanapių plantacijas, kol įklimpo dar giliau.

Už kanapių auginimą bei narkotinių medžiagų platinimą Kauno apygardos teismas antradienį R.Petraičiui skyrė 12 metų, o R.Šauliui – 11 metų laisvės atėmimo bausmę.

Už grotų neužsibūdavo

Automobilių vagystėmis išgarsėjęs R.Petraitis, pravarde Mondė, už įvairius nusikaltimus teistas šešis kartus, bet nė vienos laisvės atėmimo bausmės nėra atlikęs iki galo.

Jam pavykdavo ne tik pirma laiko išeiti iš kalinimo įstaigų, bet ir tapti slaptuoju policijos pagalbininku.

Nuo 2008 metų jo užduotis buvo stebėti kanapių augintojus ir teikti informaciją kriminalistams.

Sodinukų davė policija

Kriminalinės policijos biuro pareigūnai R.Petraičiui leido auginti 4 kanapių kerus, kad įtariamiesiems jis galėtų pasiūlyti sodinukų.

Policija R.Petraičiui leido turėti ne tik augalus, bet ir kanapėms auginti skirtą įrangą.

Žinių apie kanapių priežiūrą jam taip pat užteko – R.Petraitis anksčiau buvo įkliuvęs už kanapių auginimą.

Pritaikęs savo žinias ir panaudojęs turimas priemones apleistoje savo kaimyno Aido Simanavičiaus fermoje Dievogalos kaime (Kauno r.) kanapių augintojas įkūrė šių augalų plantaciją.

Į nelegalų verslą R.Petraitis įtraukė ir savo brolį Romualdą Šaulį, kuris tuo metu bandė įsidarbinti Vokietijoje.

Jo užduotis buvo iš Olandijos vežti kanapėms skirtas trąšas.

R.Šaulys teisme aiškino nepagalvojęs nieko bloga, nes brolis jį įtikino, kad viskas daroma suderinus su policija.

Kalinys – pavyzdingas

Supratę, kad jų pagalbininkas viršijo savo įgaliojimus ir pats įsisuko į narkotikų verslą, pareigūnai R.Petraitį ir jo bendrininkus sulaikė 2010 metų vasarą.

Vyrai jau buvo nupjovę ir išdžiovinę pirmąjį kanapių derlių, o R.Petraitis į fermą atvežė naujų sodinukų.

Pareigūnai paėmė 40 kilogramų narkotikams tinkamos žaliavos, kurios vertė rinkoje tuomet buvo apie 200 tūkstančių litų.

Nors R.Petraitis buvo laikomas šio nusikaltimo organizatoriumi, Vilniaus apygardos teismas tuomet visai trijulei skyrė vienodas – 5 metų laisvės atėmimo bausmes.

Pirmasis į laisvę išėjo R.Petraitis. Iš Marijampolės pataisos namų jis buvo išleistas neatlikęs trejų metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Augino trijose vietose

Į Mastaičių kaimą (Kauno r.) sugrįžęs R.Petraitis vėl griebėsi nelegalaus, bet pelningo verslo. 2014 metų spalį Kauno policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai Mastaičių kaime vėl aptiko kanapių plantaciją.

Tąkart pareigūnai iškrėtė tris vietas: R.Petraičio ir jo motinos namus bei kaimyno ūkinį pastatą. Čia kriminalistai aptiko tris įslaptintas ir gerai įrengtas kanapių auginimo laboratorijas, nors Mastaičių kaimo gyventojams tai buvo vieša paslaptis – kanapių kvapas riesdavo nosį vos priartėjus prie šių sodybų.

Laboratorijose buvo rasta visa tiek kanapėms auginti, tiek joms fasuoti skirta įranga. Patalpose aptikta 500 augalų, kurių būtų užtekę pagaminti 20 kilogramų narkotinių medžiagų. Kriminalistai apskaičiavo, kad jų vertė rinkoje būtų siekusi apie 800 tūkstančių litų.

Namus bando parduoti

R.Petraitis ir du kartus už kanapių auginimą teistas R.Šaulys buvo sulaikyti savo motinos namuose. Erdviame pensininkės name kanapių plantacija aptinkama jau trečią kartą, bet po pirmųjų kratų 2007 metais R.Petraitis išvengė bylos – baudą sumokėjo tik įsigyti kvaišalų atėjęs pirkėjas.

Nekart pareigūnų krėsti R.Petraičio bei jo artimųjų namai Mastaičių kaime šiuo metu parduodami.

Manoma, kad taip gali būti bandoma turtą apsaugoti nuo arešto. Už prabangiai įrengtą R.Petraičio namą prašoma 380 tūkstančių eurų.

Kriminalistai kratas atliko ne tik Mastaičių kaime, bet ir Kauno centre esančiame bute. Dėl šios kratos R.Petraitis teisme priekaištavo pareigūnams – esą labiau už nusikaltimo įkalčius juos domino skyrybų su žmona Vilija Petraitiene dokumentai.

V.Petraitienė – tituluota gražuolė. Konkurse „Lietuvos ponia 2009“ ji buvo išrinkta elegantiškiausia ponia.

Prabilo apie Daktarų grupuotės reketą

* Prieš dvidešimtmetį R.Petraitis-Mondė buvo laikomas garsiausiu Kauno mašinvagiu.

* Klaipėdos apygardos teismui nagrinėjant Daktarų grupuotės bylą R.Petraitis atskleidė, kad kiekvieną mėnesį H.Daktarui mokėdavo po 1000 JAV dolerių. Esą grupuotė reikalavo 10 proc. nuo jo nelegalaus uždarbio.

* R.Petraitis teisme papasakojo ir apie pasikėsinimą į jo gyvybę 1993 metais. Mašinvagis teigė vieną dieną pastebėjęs Kauno gatvėmis važinėjantį jo paties pavogtą automobilį, prie kurio vairo sėdėjo H.Daktaras.

* Supykęs Mondė nuvažiavo aiškintis į kavinę „Vilula“, kur rinkdavosi Daktarų grupuotės nariai. Išgirdęs, kad R.Petraitis nori pasikalbėti su H.Daktaru, R.Žilinskas jį nusivedė į sporto salę ir išsitraukė ginklą.

* R.Petraičio teigimu, taiklus buvo tik vienas šūvis – jam sprunkant iš sporto salės, kulka pataikė į nugarą. Sužeistas R.Petraitis nubėgo į artimiausią namą ir įsmuko į pirmą pasitaikiusį butą. Greitąją pagalbą jis išsikvietė tik vėliau, kai grįžo namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.