Gaisro Vilniuje dūmai užtemdė ir Žemaitiją

Gaisre žuvusių Vilniaus daugiabučio gyventojų artimieji smulkiai prisiminė prieš 9 metus įvykusią tragediją, bet nieko negalėjo pasakyti apie namo padegimu kaltinamą vyrą. Ilgą laiką jis niekam nekėlė įtarimų.

Žuvusiųjų artimieji iki teismo nieko nežinojo apie teisiamąjį A.Dailidę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žuvusiųjų artimieji iki teismo nieko nežinojo apie teisiamąjį A.Dailidę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 15, 2016, 5:52 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 5:34 PM

Daugiabučio padegimo bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme (VAT) vakar buvo slogiausia diena – teisėjai apklausė žuvusiųjų artimuosius.

Vieni vos tramdė ašaras prisiminę žuvusius artimuosius, kiti sunkiai rinko žodžius kalbėdami apie gaisro padarytą žalą – jų butuose sudegė viskas.

Apie teisiamąjį – nė žodžio

Nukentėjusieji kalbėjo taip, lyg teismo salėje net nebūtų antrankiais surakinto 39 metų Artūro Dailidės. Dauguma apklaustųjų šį vyrą matė pirmą kartą ir nieko apie jį nežinojo.

A.Dailidė kaltinamas 2007 metų kovo 11-osios paryčiais neblaivus tyčia sukėlęs gaisrą Žirmūnų gatvės 93-iajame name ir taip nužudęs šešis žmones.

Apie didžiulį gaisrą išgirdę šio namo gyventojų artimieji suskubo jiems skambinti, bet kai kurie telefonai tylėjo.

Pora ruošėsi vestuvėms

Sūnui nepakėlus ragelio Telšių gyventojas Vytautas Steckis iš karto susiruošė į Vilnių.

Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavęs 22 metų Tadas Steckis Žirmūnų daugiabutyje gyveno kartu su savo klasės drauge Aušra Goštautaite.

Į Vilnių išvažiavę abiejų jaunuolių tėvai kelionėje dar ne kartą skambino vaikams, bet nė vienas neatsiliepė.

Per radiją išgirdę, kad nukentėjusieji išvežti į ligoninę, telšiškiai pirmiausia nuvažiavo ten, tačiau nukentėjusiųjų sąraše jų vaikų pavardžių nebuvo.

Tuomet jie nuskubėjo į gaisro vietą. Tėvus pasitikę policininkai jiems patarė važiuoti į policijos komisariatą. Žuvusiųjų sąrašą peržiūrėję pareigūnai patvirtino šiurpią žinią – T.Steckis ir A.Goštautaitė žuvo.

Morge juos atpažinti tėvams buvo nesunku – jie nebuvo apdegę. Manoma, kad iš degančio buto ištrūkę jaunuoliai užtroško dūmuose.

A.Goštautaitė ir T.Steckis jau ruošėsi vestuvėms. Pora buvo palaidota bendrame kape Telšių kapinėse.

Užsimušė iššokę per langą

Poeto ir scenaristo 31 metų Manto Gimžausko motina Zita Gimžauskienė tą rytą sūnui skambino nenujausdama nieko blogo. Ji norėjo pakviesti sūnų pietų, o nelaimės išvakarėse sūnus kvietė ją į kiną.

„Gal kas nors negerai?“ – pasvarstė moteris Mantui nepakėlus ragelio, o jos vyras jau buvo įsijungęs televizorių ir sužinojęs apie gaisrą.

Per televiziją išgirdusi, kad vienam nukentėjusiųjų pavyko likti gyvam, moteris dar turėjo vilčių, jog tai – jos sūnus.

Motinos viltis greitai sudaužė policininkai – jie pasakė, kad per langą iššokęs sūnus kurį laiką dar buvo sąmoningas, bet netrukus mirė.

Į naują būstą neskubėjo

M.Gimžausko bute kelis mėnesius gyveno ir neregys menininkas 35 Remigijus Audiejaitis. Liepsnoms apėmus visą šeštame aukšte esantį butą, abu draugai iššoko per langą.

Kaunietė Genė Audiejaitienė apie sūnaus žūtį sužinojo tik vakare. Motinai paskambinę policijos pareigūnai pranešė, kad jos sūnus žuvo iššokęs per langą.

Vilniaus miesto savivaldybė R.Audiejaičiui jau buvo skyrusi socialinį butą, į kurį jis planavo išsikelti po poros savaičių.

Pas draugą įsikūrusį R.Audiejaitį dažnai aplankydavo tėvas, o G.Audiejaitienė vis ragino sūnų greičiau keltis į jam skirtą butą.

Išsikėlus draugui M.Gimžauskas savo bute planavo daryti remontą. Po gaisro išdegusį butą suremontavo savivaldybė.

Vyras mirė po trijų parų

Po gaisro tris paras ligoninėje išgyvenęs 45 metų Algirdas Kilčiauskas savo seseriai dar įstengė papasakoti, kad buvo padegtos kažkurio buto durys. Jo butas buvo visai šalia gaisro židinio.

Nuo triukšmo ir dūmų pabudęs vyras priėjo prie durų ir pajuto, kad rankena karšta. Jam pravėrus duris, koridoriuje jau siautėjo liepsnos.

A.Kilčiauskas pats nuėjo iki greitosios pagalbos automobilio, tačiau apdegė apie 90 procentų kūno.

Demaskavo vaizdo kameros

Nei žuvusiųjų artimieji, nei vien degėsius savo butuose radę gyventojai teisiamajam nėra pareiškę civilinių ieškinių. Jie jau nebesitikėjo, kad padegėjas bus surastas, o dalį išlaidų už butų remontą padengė Vilniaus savivaldybė.

A.Dailidė buvo sulaikytas po dar vieno gaisro, kilusio 2014 metų gruodį.

Laiptinėje įrengtos vaizdo kameros užfiksavo, kad jis padegė pirmame aukšte šalia lifto sukrautus daiktus, kuriuos buvo išnešęs kraustytis pasiruošęs gyventojas.

Areštinėje atsidūręs A.Dailidė prisipažino sukėlęs šiuos abu gaisrus, tačiau dabar savo kaltę kategoriškai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti