Įtariamoji vaikžudė iš Jonavos paleista į laisvę vos po 5 parų

Kauno apylinkės teisme per Velykas 12 parų suimta įtariamoji vaikžudė Jelena A. iš Jonavos išleista iš įkalinimo įstaigos, nelaukiant šio termino pabaigos. Prisipažinusi, kad nužudė savo naujagimę, 23 metų moteris nuosprendžio nuo praėjusio penktadienio laukia laisvėje.

Savo kūdikio nužudymu įtariama jonavietė jau išleista į laisvę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savo kūdikio nužudymu įtariama jonavietė jau išleista į laisvę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-04 15:44, atnaujinta 2017-05-30 13:24

Jonavietė raštu įsipareigojo niekur neišvykti be teisėsaugos institucijų leidimo, iš jos paimti asmens dokumentai.

„Išleidome, nes nėra grėsmės, jog ji slapstysis, trukdys tyrimui. Iki penktadienio atlikome visus reikalingus ikiteisminio tyrimo veiksmus, todėl nebėra pagrindo laikyti ją nelaisvėje“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Kauno prokuroras Vytautas Gataveckas.

Kavinėje kepėja dirbanti Jelena A. grįžo į savo namus – butą Chemikų gatvėje, kuriame iki kraupaus nusikaltimo gyveno su savo motina. Naujagimės dukters nužudymu įtariama moteris toliau gyvens drauge su savo dviem vaikais.

Susiklostė kuriozinė situacija – Jonavos rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) sprendimu laikinąja abiejų mažamečių globėja tapo įtariamosios motina, gyvenanti su dukterimi po vienu stogu.

„Šeima bus nuolat stebima, tikrinama maždaug kartą per mėnesį“, – tvirtino Jonavos rajono VTAS vedėjas Elegijus Laimikis. Jelena A. anksčiau į rizikos grupę nebuvo įrašyta, nusiskundimų dėl jos veiksmų vaikų atžvilgiu nebuvo gauta.

Neaišku, pagal kokį Baudžiamojo kodekso straipsnį bus teisiama Jelena A. – tyčinį bejėgiškos būklės kūdikio nužudymą ar naujagimio nužudymą dėl gimdymo nulemtos būsenos. Tai priklausys nuo psichiatrų išvadų.

Kol kas Jelenai A. pareikšti įtarimai pagal pirmą iš minėtų straipsnių. Jai gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Jei bus nustatyta, kad nusikaltimą lėmė gimdymo būsena, moteris sulauks švelnesnės bausmės – arešto arba laisvės atėmimo iki 5 metų.

Anksčiau neteista Jelena A. aiškino, kad ji neplanavo nužudyti kūdikio – viskas įvyko spontaniškai, nesąmoningai, vaikeliui atėjus į šį pasaulį. Mažylė buvo pasmaugta, įdėta į maišą ir paslėpta skalbinių dėžėje po lova.

Kriminalistai abejoja moters žodžiais, nes ji slėpė savo trečią nėštumą net nuo pačių artimiausių žmonių. Jelenos A. motinai pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės dėl nusikaltimo nuslėpimo – pareigūnai patikėjo, kad ji iš tikrųjų nežinojo, jog dukra laukiasi.

Kovo 24-osios rytą Jelena A., jos motinai ir vaikams miegant, nuėjo į vonią ir ten pagimdė dukrelę. Nužudžiusi mergytę, palaikus ji paslėpė savo kambaryje po lova. Medicinos ekspertai nustatė, kad vaikelis gimė išnešiotas, gyvas. Ant jo kaklo buvo aptiktas tvarstis.

Kraupi paslaptis išaiškėjo, gimdyvei su savo motina ketvirtadienio popietę atvykus į Jonavos ligoninę. Ji gausiai kraujavo. Medikai įtarė, kad pacientė buvo pagimdžiusi kūdikį, nors ji tai neigė – tvirtino serganti mėnesinėmis.

Ligoninės darbuotojai paguldė gimdyvę į palatą ir nedelsdami iškvietė policiją. Pareigūnai operatyviai surengtos kratos metu rado negyvą mergaitę.

Jelena A. slepia jau ne pirmą savo nėštumą. Prieš ankstesnį gimdymą moteris lankėsi gydymo įstaigoje – skundėsi pilvo skausmais. Ji tvirtino nesanti nėščia, nors netrukus turėjo gimti kūdikis. Laimei, jis po gimdymo nepatyrė motinos smurto. Artimai su Jelena A. bendraujantys žmonės tvirtino, jog savo vaikus ji prižiūri gerai, rūpinasi, leidžia į darželį.

Jelenos A. trys vaikai yra nuo dviejų skirtingų tėvų. Jauna motina per apklausą pareiškė, kad vienu metu patyrė kelias bėdas: finansines, psichologines, šeimynines, jautė nuoskaudą, kad dukters tėvas paliko ją besilaukiančią. Susidėjus šioms problemoms, moteris nusprendė įvykdyti šiurpų nusikaltimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.