N.Venckienės gaujos byloje – laiko tempimas ir melas

„Pareikalavau nušalinti prokurorę Poškienę dėl kontrabandinių cigarečių rūkymo! Teismas nukeliamas balandžio 19 d .“, – pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje pasigyrė Andrejus Lobovas, kuris kartu su bėglės Neringos Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtos gaujos nariais teisiamas Šiaulių apygardos teisme.

A.Skučienės ir dar dešimties gaujos narių byla kol kas nejuda nė iš vietos.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienės ir dar dešimties gaujos narių byla kol kas nejuda nė iš vietos.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 6:00 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:51 PM

Nors tokį A.Lobovo žingsnį „violetiniai“ gerbėjai sutiko sveikinimo šūkiais, Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas portalą lrytas.lt patikino, kad posėdyje paskelbtos pertraukos priežastis visiškai ne A.Lobovo pretenzijos valstybinį kaltinimą byloje palaikančiai Kauno apylinkės prokuratūros prokurorei Ritai Poškienei.

Priežastis – ne nušalinimas

Teisme skelbti pertrauką nuspręsta teisiamųjų ir jų gynėjų prašymu, nes prokurorė R.Poškienė į teismo posėdį atnešė naują, patikslintą kaltinamąjį aktą. Proceso dalyviai panoro su juo susipažinti.

Todėl kitas teismo posėdis įvyks po dviejų savaičių, o ar nušalinti prokurorę R.Poškienę nuo bylos nagrinėjimo teismas paskelbs jau ši trečiadienį.

Nušalinti valstybinį kaltinimą palaikančią prokurorę organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai bano jau ne pirmą kartą.

Nušalinimą R.Poškienei buvo pareiškęs ir kitas teisiamasis Renaldas Ščiglinskas, bet teismas nelabai suprato, kuo jam prokurorė neįtiko. Gavęs žodį R.Ščiglinskas užuot dėstęs argumentus, pradėjo skųstis savo sveikata, todėl jo nušalinimas buvo atmestas.

Nepatiko prokurorės cigaretės

A.Lobovo nušalinimas taip pat niekuo nesusijęs nei su jam pareikštais kaltinimais, nei su kita bylos medžiaga.

Praėjusiame teismo posėdyje jis išvydo prokurorę rūkančią Baltarusijoje pagamintas cigaretes, ir nors ši aiškino, kad neseniai buvo kaimyninėje šalyje ir atsivežė porą cigarečių pakelių, A.Lobovas ją apkaltino rūkant kontrabandą ir net surašė prašymą generalinei prokuratūrai R.Poškienės atžvilgiu atlikti tarnybinį patikrinimą ir nušalinti ją nuo bylos nagrinėjimo.

To paties pirmadienį jis paprašė ir Šiaulių apygardos teismo. Nors klausimai dėl nušalinimo dažniausiai yra sprendžiami tą pačią dieną, šįkart teismas nusprendė sprendimą dėl nušalinimo kuriam laikui atidėti, nes teismo posėdis dėl to paties A.Lobovo kaltės vėlavo beveik dvi valandas.

Dešimtą valandą turėjęs prasidėti teismo posėdis įvyko tik prieš vidurdienį, nes, kaip teigė A.Lobovas, pakeiiui sugedo jo automobilis ir į Šiaulius jis buvo priverstas vykti R.Ščiglinsko mašina.

Nuo sekimo iki grasinimų

A.Skučienės, A.Lobovo, R.Ščiglinsko , Gedimino Aiduko, Gintaro Banaičio, Violetos Banaitienės, Tatjanos Borovec, Rimanto Stanislavo Rimkevičiaus, Dariaus Kaminicko, Ramintos Baltrušaitienės ir Vitalijaus Keršio baudžiamąją bylą Šiaulių apygardos teismas bando nagrinėti nuo pernai metų gruodžio, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių iki šiol nepajudėjo iš mirties taško.

Gaujos nariams yra pareikšta daugybę kaltinimų, daugiausia dėl žmonių sekimo, šmeižto ir mirusiųjų atminimo paniekinimo, tačiau kai kuriems pateikti ir kaltinimai dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

A.Skučienė teisme turės aiškintis dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja R.Baltuškienė teisiama dėl daryto poveikio Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistėms ir piktnaudžiavimo tarnybinėmis pareigomis.

Ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbę R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra kaltinami ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti Laimutei Stankūnaitei atgauti dukrą sutikusią antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

Nuo teisėsaugos pasprukusią N.Venckienę ir Garliavos kirpėją A.Skučienę išdavęs V.Keršis taip pat neišsisuko – jis turės atsakyti dėl žmonių sekimo ir mirusiojo atminimo paniekinimo. Į JAV pasprukusios N.Venckienės ir Vokietijoje gyvenančio jos pusbrolio Tado Skučo atžvilgiu byla išskirta.

Daugiausia įtarimų – bėglei

Teisėsaugininkai yra paskelbę abiejų bėglių paieškas, prokuratūra jau kreipėsi į JAV dėl N.Venckienės ekstradicijos.

Nuo teisėsaugos pasprukusios N.Venckienės nusikalstamos veikos yra aprašytos 34 epizoduose, jai pareikšta įtarimų pagal 16 Baudžiamojo kodekso straipsnių: neteisėtas informacijos rinkimas, mirusiojo atminimo paniekinimas, šmeižimas, įžeidimas, neteisėtai surinktos informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas, vieši raginimai pažeisti Lietuvos suverenitetą, melagingas pranešimas apie nebūtą nusikaltimą, piktnaudžiavimas globėjos pareigomis, tvirkinimas, trukdymas antstolei ir prokurorui atlikti savo pareigas, nepagarba teismui, teismo sprendimo nevykdymas, nežymus sveikatos sutrikdymas, pasipriešinimas policijos pareigūnui ir valstybės simbolių išniekinimas.

Sekso pamokos dukterėčiai

Kai kurias N.Venckienės nusikaltimus užfiksavo ir jos tėvų namuose įrengta slapta klausymosi įranga.

Įrašus perklausę tyrėjai – pakraupo. Viešai meilę Laimutės Stankūnaitės dukrai deklaravusi tuometė teisėja, namuose vaiką mokydavo visiškai nevaikiškų dalykų.

Viename tokių pokalbių užfiksuota, kaip N.Venckienė prieš susitikimą su L.Stankūnaite savo dukterėčią moko, kaip ji turėtų kalbėtis su mama ir kaip turėtų ją vadinti.

„Vadink ją Ūsiene. Sakyk, Ūsiene tu, Ūsiene“, – mergaitei į galvą kalė N.Venckienė. Ji patarė mergaitei, kad ji gimtadienio proga motinai nupieštų piešinį, kuriame būtų pavaizduoti tariamai vaiką prievartavę trys pedofilai Jonas (Jonas Furmanavičius. – Red.), Ūsas (Andrius Ūsas. – Red.) ir mistinis Aidas, kuris vėliau virto Vaidu Miliniu.

„Tu jai Ūsą nupiešk, tą Joną ir Aidą gimtadieniui. Nupiešk, kaip jie nuogi atrodo, pilvą, pimpalą“, – kalbėjo N.Venckienė.

Globėjos žodynas – siaubingas

N.Venckienė mergaitę mokė, kaip reikia kalbėti su mama: „Tu su Ūsu ir gyvenk, ko tu čia man kalbi, Ūsiene.“

„Tu su Ūsu dabar susitinki? O... (Violetos Naruševičienės dukters vardas. – Red.) dar kiša ar ne? Ar Ūso prie sysalo dar raudona?“ – mažametei aiškino globėja.

Ji taip pat liepė, kad mergaitė motinai sakytų, jog L.Stankūnaitė tegul bučiuoja ne dukrą, o A.Ūsą, o jeigu motina dukterį bučiuos, kad prieštarautų: „Ūsui atiduodavo, dabar bučiuoja.“

Pokalbiuose su tuomet vos šešerių metų L.Stankūnaitės dukterimi N.Venckienė nevengdavo pareikšti ir savo požiūrio į A.Ūsą ir L.Stankūnaitę.

„Aš tai norėčiau, kad Stankūnaitė apžiūrėtų Ūso sysalą, kažin, jis raudonas ar ne? Tegul nusileidžia kelnes žemyn ir tegul...“

N.Venckienė, girdint mergaitei, dažnai A.Ūsą ir L.Stankūnaitę apdovanodavo įvairiais epitetais, bet bene mėgstamiausias jos žodis buvo „šlykštynė“: „Apie tą šlykštynę nekalbam. Ūsą – į kalėjimą, tą šlykštynę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.