Rusijoje teisiamas R. Zamolskis ėmėsi naujos taktikos

Tapatybės Jekaterinburgo teisme neseniai išsižadėjęs samdomas žudikas iš Lietuvos Romas Zamolskis dabar griebėsi naujos taktikos – jis kartu su savo bendrininku pradėjo skųstis žiauriais kankinimais.

R.Zamolskis antradienį Jekaterinburgo teisme aiškino patyręs baisius kankinimus.
R.Zamolskis antradienį Jekaterinburgo teisme aiškino patyręs baisius kankinimus.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2016, 6:43 AM, atnaujinta May 30, 2017, 9:07 AM

„Mus pusantro mėnesio kankino badu, purtė elektra, skandino vandenyje, kad išgautų prisipažinimus“, – vakar Jekaterinburgo teisme pareiškė R.Zamolskis ir kartu teisiamas jo bendrininkas Valerijus Povarovas.

Kaip jau įprasta, į teismą R.Zamolskis atvyko pasiramsčiuodamas lazda, nes nuo sužeidimų, patirtų sulaikymo metu, esą smarkiai pašlijo sveikata.

V.Povarovas antradienį nuolat šokinėjo nuo teisiamųjų suolo aiškindamas, kad nuo patirtų kankinimų jam skauda nugarą, tad negalįs ilgai sėdėti.

Nors abu teisiamieji nuolat trukdė teismo posėdžiui, teisėjas Jevgenijus Zyrianovas nusprendė pradėti bylą nagrinėti iš esmės ir perskaitė teisiamiesiems pateiktus kaltinimus.

Verslininko užmušti nepavyko

R.Zamolskis, V.Povarovas ir gaujos vadeiva vadinamas Michailas Klokas kaltinami vagystėmis, plėšimais, ginkluotais užpuolimais, ginklų laikymu ir panaudojimu bei pasikėsinimu nužudyti.

Kaltinime teigiama, kad organizuota nusikalstama grupuotė veikė nuo 1999 metų birželio iki 2004-ųjų spalio – per tą laiką įvykdė aštuonias vagystes ir keturis apiplėšimus.

2004 metais gauja pasikėsino nužudyti Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą.

Šį nusikaltimą įvykdė R.Zamolskis ir M.Klokas. Jie užlipo ant namo, kuriame gyveno A.Kasjanovas, stogo ir į devintame aukšte esantį jo butą bandė įmesti prie virvės pririštą granatą.

Metimas buvo nesėkmingas. Granata sprogo prie lango, o dūžtantys stiklai tik nesunkiai sužalojo A.Kasjanovo žmoną.

Prisipažįsta tik dėl ginklų

M.Klokas neneigia drauge su R.Zamolskiu buvęs ant A.Kasjanavo namo stogo, tačiau jam pateiktus kaltinimus pripažįsta tik iš dalies.

Jis teisme aiškino, jog susprogdindamas granatą norėjo verslininką išgąsdinti, tačiau žudyti neplanavo.

R.Zamolskis ir V.Povarovas laikosi kitokios gynybos taktikos – neigia visus pateiktus kaltinimus, išskyrus ginklų laikymą.

„Šito bestselerio autorius turi būti čia. Kodėl jis nerašo, kaip iš manęs tyčiojamasi?“ – išgirdęs kaltinimus replikavo nuo teisiamųjų suolo pašokęs V.Povarovas.

Staigmenų teisme netrūksta

Teismas vyks ir šiandien bei rytoj. Neabejojama, kad teisiamieji posėdžiuose ir vėl pateiks neįprastų prašymų arba sugalvos naują priežastį, kaip vilkinti bylos nagrinėjimą.

Kaltinamieji jau reikalavo teismo paleisti juos į laisvę, bandė nušalinti ne tiktai bylą nagrinėjantį teisėją, bet ir visą teismą, o R.Zamolskis buvo pareiškęs nesąs tas asmuo, kuriuo jį laiko.

Esą Lietuva Rusijai pateikė suklastotą R.Zamolskio paso kopiją, o jį sulaikę teisėsaugininkai net nepatikrinę nusprendė, kad jis yra tas pats ilgą laiką Lietuvos ieškotas asmuo.

Skundai – spaudimas teismui

Skundai dėl sutrikusios sveikatos šioje byloje taip pat nėra naujiena.

Kai R.Zamolskis buvo laikomas suimtas tardymo izoliatoriuje, o vėliau antruosiuose Jekaterinburgo pataisos namuose, jis į kairę ir dešinę rašė skundus dėl kankinimų.

Neatsiliko ir jo žmona Svetlana Miakutinova – ji teisme bus apklausta kaip liudytoja.

„R.Zamolskio žmona ne kartą skundėsi vyro kankinimais, visi jos pateikti faktai buvo tikrinami, bet nė vienas nepasitvirtino.

Neatmetama, kad tokiu elgesiu R.Zamolskis bando daryti spaudimą teismui“, – vakar sakė Sverdlovsko srities Bausmių vykdymo federalinės tarnybos atstovas Aleksandras Levčenka.

Iš viso M.Kloko gaujos byloje ketinama apklausti 62 liudytojus ir 18 nukentėjusiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.