Taksistą žvėriškai nužudę jaunuoliai ilgam pasiųsti už grotų

Šešiolika su puse, penkiolika su puse ir keturiolika metų už grotų – tokios griežtos bausmės paskirtos trims jauniems plungiškiams, apiplėšusiems ir žvėriškai nužudžiusiems taksi vairuotoją, palikusiems jį likimo valiai ir galop sudaužiusiems pavogtą automobilį.

Išgirdę nuosprendį jauni žudikai susijaudino, vienas net nubraukė ašarą, bet vedami iš salės drabstėsi keiksmažodžiais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Išgirdę nuosprendį jauni žudikai susijaudino, vienas net nubraukė ašarą, bet vedami iš salės drabstėsi keiksmažodžiais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme visi trys žudikai kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme visi trys žudikai kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme visi trys žudikai kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme visi trys žudikai kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Apr 8, 2016, 10:54 AM, atnaujinta May 30, 2017, 2:02 AM

Kurio iš trijų žvėrišku nužudymu kaltinamų vaikinų veiksmai nulėmė taksisto mirtį, Klaipėdos apygardos teismas aiškinosi beveik pusmetį. Tiesos paieškas apsunkino tai, kad kaltinamieji kaitaliojo parodymus, painiojosi prisimindami tragiškos nakties įvykius, vertė kaltę alkoholiui ir kvaišalams.

Ilgiausiai už grotų praleis devyniolikmetis Vilius Uznys, kuris smaugė taksistą. Bendra bausmė jam pailgėjo iki septyniolikos metų su puse, nes buvo pridėtos neatliktos bausmės. 22 metų Julius Gečas kalės metais trumpiau, 21 metų Vytautas Jogminas laisvės nematys keturiolika metų.

Nužudytojo dukrai trijulė turės sumokėti 30 tūkst., sūnui – 15 tūkst. eurų neturtinės žalos. Už sumaitotą automobilį ir teismo išlaidas taksi bendrovei nuostolius turės atlyginti visi solidariai – jie siekia daugiau kaip vieną tūkstantį eurų.

Tokio kraupaus nusikaltimo seniai nebuvo.

Pasak teisme kalbėjusio teismo medicinos eksperto Diomeno Vitkaus, ant žemės pargriautam taksistui vienas užpuolikų įrėmė koją į kaklą ir tiek ją spaudė kelias minute, kad besipriešindama ir besispardydama auka kojomis išrausė didžiulę duobę. Žemėje liko ir galvos įspaudas.

Žmogus buvo nužudytas itin žiauriai, jis turėjo išgyventi daug kančių.

Dukrą iškvietusi tyrėja nesiryžo jai rodyti sumaitoto tėvo nuotraukų.

Tragedija nutiko pernai birželio 17-ąją Plungės rajone. Apieškojusi žiauriai nukankinto taksisto kišenes trijulė aptiko trisdešimt eurų. Pamiškėje išvilkusi ir palikusi nužudytąjį kompanija nugvelbė automobilį ir važinėjosi, kol rėžėsi į medį – mašina betiko metalo laužui.

Susidoroję su taksi vairuotoju trys jaunuoliai laisve džiaugėsi neilgai – praėjus trims paroms po nusikaltimo jie buvo sukaustyti antrankiais.

Sumaitotas automobilis buvo rastas kitos dienos paryčiais, o nužudyto taksisto 58 metų Kazimiero Benesevičiaus kūnas – tik po kelių dienų.

Paskutinę gyvenimo dieną K.Benesevičius nuvyko į Plungę pas savo darbdavius ir paprašė duoti automobilį.

Taksi įmonės savininkė Danguolė Stelingienė Klaipėdos apygardos teisme pasakojo, kad K.Benesevčius buvo geras žmogus, tačiau turėjo sveikatos problemų ir bėdų dėl alkoholio. Darbo metu alkoholio jis niekada nevartojo. O tąkart jis darbe pasirodė po poros mėnesių: turėjo nedarbingumo pažymėjimą, o paskui prisidėjo įprastos bėdos.

„Jis sutiko parašyti pareiškimą išeiti iš darbo savo noru, bet dar paprašė paskutinį kartą duoti mašiną, sakė, turi kažkokių reikalų. Daviau jam savo asmeninę „Audi 100“. Pažadėjo grįžti po kelių valandų, bet taip ir nepasirodė. Tądien mašina buvo nuvažiuota apie du šimtus kilometrų“, – pasakojo D.Stelingienė.

Iš pradžių manyta, kad taksistas padarė avariją ir išsigandęs pabėgo iš įvykio vietos. Tačiau netrukus ėmė aiškėti baisūs dalykai.

„Iki šiol negaliu patikėti tuo, kas nutiko, – braukdama ašaras ir sunkiai tvardydamasi Klaipėdos apygardos teisme kalbėjo žuvusiojo dukra 24 metų Asta Benesevičiūtė. – Tą dieną mes tris kartus kalbėjomės, sakė, viskas gerai, dirbs iki ryto, o vėliau nebeatsiliepė.“ 

Atidžiau apžiūrėjus taksi automobilį pareigūnams nekilo abejonių, kad vairuotojas – nužudytas: ant galinės sėdynės buvo kraujo dėmių, o sėdynę dengęs sukruvintas apklotas įmestas į bagažinę. Nuplėštas radijo stoties ragelis, nebeliko taksi plafono.

Užmuštas vyras rastas Plungės rajone, Alksnėnų kaimo pievose, šalia kelio Šiauliai–Palanga.

Žmogus buvo mušamas, spardomas ir smaugiamas. Paskui ištrauktas iš automobilio, užnėrus diržą ant kaklo, nuvilktas į pamiškę ir paliktas. Čia jis ir rastas miręs nuo daugybinių sužalojimų ir uždusimo.

O jaunuoliai dar nuvyko pasilinksminti į Plungės šventę.

Auką daužė ir spardė visi trys. Tačiau daugiausia prie K.Benesevičiaus mirties prisidėjo jį smaugęs, o vėliau gulinčiam kaklą spaudęs V.Uznys.

Teismas nerado nusikaltimą lengvinančių aplinkybių. Nors du kaltinamieji kaltę iš dalies pripažino, gailėjosi ir atsiprašė artimųjų, tai padaryta deklaratyviai, galvojant apie save.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.