Kyšininko etiketės pulkininkas neatsikratė ir sostinėje

Ilgamečiam Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (ŠAPGV) viršininkui 53 metų Jonui Misiūnui – nemalonios žinios iš sostinės. Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) atmetė nuteisto pulkininko skundą ir sužlugdė paskutinę viltį turėti švarų mundurą.

J.Misiūnas (kairėje) ir R.Janutis iš LAT sulaukė neguodžiančią žinią – kasaciniai skundai atmesti.<br>V.Ščiavinsko ir G.Šiupario nuotr.
J.Misiūnas (kairėje) ir R.Janutis iš LAT sulaukė neguodžiančią žinią – kasaciniai skundai atmesti.<br>V.Ščiavinsko ir G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 5:11 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:54 AM

Už prekybą poveikiu nuteistas ir kaltę pripažinęs J.Misiūnas prašė jam skirti švelnesnę bausmę, o kartu už tą patį nusikaltimą nuosprendį išklausęs ir kaltę neigęs panevėžietis verslininkas 41 metų Robertas Janutis siekė apskritai būti išteisintas.

Tačiau LAT abiejų nuteistųjų kasacinius skundus atmetė kaip nepagrįstus. Tad kyšiu problemas darbe išspręsti bandžiusio ugniagesio ir jo talkininko iš Panevėžio paskutinės viltys sudužo.

Bausmė buvo per švelni

J.Misiūnas prarado net tik kyšiui neštus 12 tūkstančių litų (3476 eurus) – jam skirta 100 MGL (3766 eurų) bauda. Be to, šiaulietis prarado ir pareigūno pensiją, dėl kurios sugrąžinimo galės kreiptis tik po 3 metų.

Panevėžiečiui verslininkui šį istorija kainavo ne tik gerą vardą, bet ir 120MGL (4519,20 eurų) – tokia bauda buvo skirta teisiamajam.

Tuo tarpu pirmosios instancijos teismas buvo patikėjęs J.Misiūno atgaila ir atleidęs jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šiauliečiui buvo skirta tik 20 MGL (753,20 eurų) bauda, iš jo atimta teisė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Girtumo įrodyti nepavyko Šiauliečiams nebuvo jokia paslaptis, kad ŠAPGV viršininkas J.Misiūnas mėgsta papuotauti – kalbos apie sklido ne vienerius metus. Tačiau jos ir liko kalbomis, nes oficialiai jis nebuvo gavęs nė vienos nuobaudos.

2014 m. pavasarį J.Misiūnas vis dėlto įkliuvo – jam koją pakišo gandai apie audringai atšvęstą profesinę šventę. Gegužės 5-ąją išplito žinia, kad po Šv. Florijono dienos ugniagesių vadas svyrinėja darbovietėje.

Policijos patruliai bandė tikrinti šią informaciją, bet J.Misiūno rasti nepavyko niekam. Pavaldiniai buvo įsitikinę, kad viršininkas kažkur pasislėpė, nes kieme liko stovėti ir asmeninis, ir tarnybinis automobiliai.

Tuo tarpu J.Misiūnas vėliau įtikinėjo, kad buvo išvykęs susitikti su šiauliečiu verslininku.

Sumanė atsipirkti kyšiu

Tačiau netrukus pasklido gandai, kad sostinėje pradėtas tarnybinis patikrinimas. Tai ne juokais išgąsdino net 34 metus išdirbusį ugniagesį, todėl jis ėmė ieškoti išeičių.

Šiaulietis prisiminė Panevėžio saugos tarnybos vadovą R.Janutį. Šis verslininkas anksčiau ne kartą buvo pasigyręs pažintimis sostinėje, todėl šiaulietis ėmė melsti pagalbos.

R.Janutis atsiliepė tik po kelinto J.Misiūno skambučio. Verslininkas sakė esąs užsienyje, bet žadėjo viską išsiaiškinti. Netrukus pagalbininkas pranešė – skandalą užgesinti galima, bet tai kainuosią 12 tūkstančių litų.

J.Misiūnas teisme prisipažino, kad pinigai turėjo būti skirti departamento vadovui: „R.Janutis kalbėjo abstrakčiomis frazėmis, o vėliau perspėjo kuo mažiau kalbėti telefonu, nes pokalbių gali pasiklausyti. Jis sakė veiksiąs per generolus.“

Degalinėje surengė pasalą

Panevėžietis patarė J.Misiūnui dėl viso pikto bent trejetui dienų atsigulti į ligoninę, o pats pažadėjo viską sutvarkyti sostinėje.

Suokalbininkai net nenujautė, kad STT agentai jau juos sekė ir rinko įkalčius.

R.Janutis buvo sučiuptas Šiaulių miesto pakraštyje esančioje degalinėje „Abromika“. Į ją prabangiu visureigiu BMW atvažiavęs paėmė J.Misiūno paliktą voką su pinigais, o tada pareigūnai jam uždėjo antrankius.

Netrukus iš namų nuleista galva buvo išvesdintas ir J.Misiūnas.

Ugniagesį priglaudė medikai

Įtakingų asmenų nestokojančiam „Rotary“ klubui priklausantis J.Misiūnas būtų likęs su švaria biografija, jei ne skundai aukštesnės instancijos teismui.

Juos rašė ir nuteistieji, ir Šiaulių apylinkės teismo sprendimu nustebintas prokuroras.

Tiesa, J.Misiūnas jau buvo praradęs viltį, kad dar gali grįžti į darbovietę. Jis bandė kelis kartus ją palikti savo noru, bet prašymai buvo atmesti. Todėl pulkininkas ėmėsi ieškotis kitos šiltos vietos.

Paieškos buvo apvainikuotos sėkme – pernai vasarą šiauliečiui atsivėrė durys į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

Šios įstaigos vadovas Petras Simavičius pernai spalį pats tapo įtariamuoju korupcija. Jis iki šiol nušalintas nuo pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.