N. Venckienės seklių gaujos byloje – dar vienas nušalinimas

[[ge:lrytas:lrytas:1345302]]

A.Skučienė ir jos sekliai suranda vis kitą priežastį kaip vilkinti bylos nagrinėjimą.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienė ir jos sekliai suranda vis kitą priežastį kaip vilkinti bylos nagrinėjimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 5:08 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:17 AM

Nuo pernai gruodžio bėglės Neringos Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtos gaujos bylą nagrinėjantis Šiaulių apygardos teismas nejuda iš vietos.

Antradienį planuotą teismo posėdį vėl teko atidėti, nes teisiamieji pateikė eilinį nušalinimą. Šįkart visam Šiaulių apygardos teismui.

Pretekstu vilkinti bylą tapo viename interneto portale, kurio redaktoriumi dirba N.Venckienės patvory susikūrusios partijos „Drąsos kelias“ Vilniaus skyriaus pirmininkas, išspausdintas asmens pasivadinusio Romualdu Drigotu pareiškimas.

R.Drigotas teigia, kad Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Boleslovas Kalainis yra jo pusbrolis ir jam esą ne kartą išsakė savo nuomonę apie šią bylą bei į JAV pasprukusią N.Venckienę .

„B.Kalainis man akcentavo, kad jis, užimdamas aukštą postą Lietuvos teisinėje sistemoje, realiai žino iš anksto sutvarkytą „scenos scenarijų“, taktiką ne tik dėl Garliavos įvykių dalyvių teisenos sumodeliavimo, bet mūsų šalies teisėjai, prokuratūra ir policija nori parodyti, kaip bus susitvarkyta „teisėtais ir teisingais principais“ su išsišokėliais – nepaklusniąją teisėja N.Venckiene“, – B.Kalainio jam tariamai pasakytus žodžius persako R.Drigotas (citatų kalba netaisyta – Red.).

Jis taip pat teigia, kad iš pusbrolio ne kartą girdėjo, kad prieš N.Venckienę ir jos „violetinius“ šalininkus tariamai susimokė visos teisėsaugos struktūros.

„B.Kalainis ne kartą man yra paatviravęs, kad jis pats yra dalyvavęs susitikimuose su generalinės prokuratūros, policijos departamento prie VRM vadovybe, Aukščiausiojo teismo pirmininku, VRM ministerijos pareigūnais – kur buvo aptarti išankstiniai veiksmai ir „taktika“, pasirengiant susidorojimu (pritaikant policinės valstybės metodika) su nepaklusniąja teisėja N.Venckiene“, – rašome pareiškime, kurį, kaip teigia jo autorius, jis išsiuntė prezidentei, Generaliniam prokurorui, Seimo pirmininkei, Aukščiausio teismo pirmininkui bei Šiaulių apygardos teismo pirmininkui.

Ar Šiaulių apygardos teismas nusišalins nuo bylos nagrinėjimo bus paskelbta gegužės 23 dieną. Jei pasirodys, kad R.Drigoto pareiškime išdėstyti teiginiai yra teisingi ir bylą nagrinėjantis Šiaulių apygardos teismas gali būti šališkas, A.Skučienės ir dar dešimties aktyviausių Klonio gatvės seklių byla bus perduota Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šis turės paskirti kitą apygardos teismą, kuris nagrinės bylą. Tai galėtų būti Vilniaus, Klaipėdos arba Panevėžio apygardos teismai, nes Kauno apygardos teismas nuo šios bylos nusišalino jau pernai.

Tai buvo padaryta todėl, kad N.Venckienė yra buvusi šio teismo teisėja, o nukentėjusiuoju pripažintas Albertas Milinis – šio teismo pirmininku.

Bylą perdavus į Šiaulių apygardos teismą, ji paskirta nagrinėti teisėjai Ernestai Montvidienei, tačiau ši taip pat pareiškė nusišalinanti nuo bylos, nes anksčiau gyveno Kaune ir yra artimai pažįstama su nukentėjusiųjų Marijos ir Alberto Milinių šeima.

Galiausiai bylą patikėta nagrinėti teisėjo Raimundo Jurgaičio vadovaujamai kolegijai, bet jos pastangos atversti bylą iki šiol yra bevaisės – neatvyko kai kas iš teisiamųjų, advokatai buvo nesusipažinę su byla, prokurorei liepta taisyti kaltinamąjį aktą.

Teisiamųjų nušalinimai šiame teiso proceso taip pat skamba ne pirmą kartą.

Balandžio 4 dieną teisiamasis Andrejus Lobovas pareiškė nušalinimą valstybinį kaltinimą byloje palaikančiai prokurorei Ritai Poškienei.

Teisiamasis pamatęs, kad prokurorė rūko baltarusiškas cigaretes, apkaltino jas perkant kontrabandą ir pareiškė, kad ji gali būti nešališka.

Balandžio 6-ąją teismas nušalinimą atmetė. Jo nuomone, prokurorės šališkumas ir jos rūkomos cigaretės niekaip nėra susijusius su byla.

Dar anksčiau prokurorę bandė nušalinti kaunietis Renaldas Ščiglinskas, bet teismas nelabai suprato, kuo jam prokurorė neįtiko.

Gavęs žodį R.Ščiglinskas užuot dėstęs argumentus, pradėjo skųstis savo sveikata, todėl jo nušalinimas buvo atmestas.

A.Skučienei, A.Lobovui, R.Ščiglinskui , Gediminui Aidukui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Tatjanai Borovec, Rimantui Stanislavui Rimkevičiai, Dariui Kaminickui, Ramintai Baltrušaitienei ir Vitalijui Keršiui yra pareikšta daugybę kaltinimų, daugiausia dėl žmonių sekimo, šmeižto ir mirusiųjų atminimo paniekinimo, tačiau kai kuriems pateikti ir kaltinimai dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

A.Skučienė teisme turės aiškintis dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

Ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbę R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra kaltinami ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti Laimutei Stankūnaitei atgauti dukrą sutikusią antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

N.Venckienės ir jos pusbrolio Tado Skučo atžvilgiu byla išskirta. Paskelbta abiejų įtariamųjų paieška, teisėsaugininkai kreipėsi į JAV dėl N.Venckienės ekstradicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.