Tris berniukus pražudęs S. Paulikas apskundė Lietuvą

Buvęs Skuodo policininkas Saulius Paulikas, kuris girtas prie vairo pražudė tris vaikus, paleistas į laisvę nutarė su Lietuva bylinėtis Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT).

S.Paulikui nepatiko, jog akcentuota, kad avariją jis sukėlė dirbdamas policijoje.
S.Paulikui nepatiko, jog akcentuota, kad avariją jis sukėlė dirbdamas policijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2016, 6:39 AM, atnaujinta May 28, 2017, 8:36 AM

„Aš pakeičiau gyvenimo būdą, mečiau rūkyti“, – šiek tiek daugiau nei prieš metus Vilniaus apygardos teisme virkavo pirma laiko iš kalėjimo išleistas S.Paulikas ir prašė nesiųsti jo atgal už grotų – laisvėje jis esą bus naudingesnis.

Tąkart teismas jo prašymą išgirdo ir negrąžino į pataisos namus, o prieš porą dienų EŽTT atstovai perdavė Lietuvos Vyriausybei S.Pauliko raštą, kuriame jis skundžiasi dėl pažeistų teisių.

Tris iš mokyklos einančius dešimtmečius užmušęs S.Paulikas savo skunde piktinasi po avarijos kilusiu dideliu žiniasklaidos susidomėjimu ir tuo, kad dar nepaskelbus nuosprendžio jis buvo vadinamas vaikų žudiku.

S.Pauliko teigimu, viso proceso metu savo rašiniais žurnalistai spaudė teisėjus skirti jam griežčiausią bausmę ir taip pažeidė ne tik nekaltumo prezumpciją, bet ir jo teises į teisingą teismą.

Buvęs kalinys taip pat tikino, kad, teismams sprendžiant dėl jo kaltės ir bausmės dydžio, visi akcentavo, jog mirtiną avariją sukėlė policininkas.

Ir nors tai buvo tiesa, S.Paulikas įžvelgia pažeminimą: „Buvau žeminamas dėl savo, kaip policijos pareigūno, statuso.“

Gavęs Vyriausybės atsiliepimą EŽTT pradės nagrinėti S.Pauliko skundą iš esmės. Tada jis galės pareikšti sumą, kurios nori iš Lietuvos.

S.Pauliko pavardę visa šalis sužinojo 2007 metų lapkričio 7 dieną, kai savo automobiliu BMW dideliu greičiu lėkdamas per Skuodo rajono Aleksandrijos kaimą partrenkė ir mirtinai sužalojo tris namo einančius berniukus.

Užuot iškvietęs pagalbą, S.Paulikas ir kartu su juo važiavęs Mantvydas Kringelis paliko automobilį pakelėje ir persėdę į aleksandriškio Vytauto Juočio vairuojamą „Audi“ paspruko.

Įtarta, kad S.Paulikas buvo neblaivus, bet taip ir liko neaišku, kiek jis buvo apsvaigęs, nes policijai jis pasidavė tik kitą dieną.

Teismas buvusiam policininkui skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistojo negrąžino už grotų

* Išeiti į laisvę S.Paulikas turėjo tik šių metų lapkričio 8 dieną.

* Skandalas dėl S.Pauliko dar kartą kilo pernai sausį, kai visuomenė sužinojo, kad kalinys pirma laiko paleistas į laisvę.

* Sausio 5 dieną S.Pauliko skundą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys nusprendė, kad tragiškos avarijos kaltininkas atliko didžiąją dalį bausmės, todėl nėra prasmės jo laikyti už grotų.

* Prokurorė su tokia teismo nuomone nesutiko, bet nutarties paleisti kalinį anksčiau negavo, todėl apskųsti R.Rainio sprendimo negalėjo.

* Skundas buvo paduotas tik tada, kai S.Paulikas jau mėgavosi laisve.

* Atvykęs į Vilniaus apygardos teismą S.Paulikas teisinosi, jog visada nuoširdžiai gailėjosi dėl įvykusios nelaimės, ir aiškino, kad nori tik vieno – kuo greičiau susirasti darbą ir pradėti mokėti pinigus, kuriuos Aleksandrijoje žuvusių berniukų tėvams yra priteisęs teismas.

* Tuo metu iš nukentėjusiesiems priteistų 900 tūkst. litų S.Paulikas buvo sumokėjęs tik 2268 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.