Kaip žudikas pabėgo iš palatos – mįslė ir prižiūrėtojų kolegoms

Sekmadienio paryčiais iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pabėgo už klaipėdiečio verslininko nužudymą ir ginklų pagrobimą nuteistas Marius Jonkus. Ant kojų buvo sukeltos gausios policijos pajėgos. Po kelių valandų bėglys buvo sučiuptas. Iš namų gaudyti bėglio buvo skubiai iškviesta daugiau nei 200 sostinės policijos pareigūnų. Iš viso gaudynėse dalyvavo apie 300 policininkų – jie blokavo Lazdynėlius ir aplinkinius Vilniaus mikrorajonus.

Pirminiais duomenimis, M.Jonkus į ligoninę šeštadienį buvo atvežtas iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, esančios greta Lukiškių kalėjimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pirminiais duomenimis, M.Jonkus į ligoninę šeštadienį buvo atvežtas iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, esančios greta Lukiškių kalėjimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Policija paieškoms pasitelkė dideles pajėgas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija paieškoms pasitelkė dideles pajėgas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-24 07:07, atnaujinta 2017-05-27 20:36

Bėglio paieškai sekmadienio rytą buvo pasitelktas Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis.

Paryčiais užtvertas Lazdynų tiltas. Buvo stabdomi automobiliai, tikrinami jais važiuojantys asmenys.

Pirminiais duomenimis, M.Jonkus į ligoninę šeštadienį atvežtas iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, esančios greta Lukiškių kalėjimo. Ligoninėje jis buvo saugomas.

Maždaug 8 val. ryto  jis surastas ir sučiuptas Lazdynėlių rajone, Lūkesčių gatvėje esančio namo kieme, – maždaug už dviejų kilometrų nuo pabėgimo vietos. Pamatęs pareigūnus vyras bandė bėgti, tačiau buvo sučiuptas.

„Ieškotas asmuo bus perduotas pareigūnams, atsakingiems už jo priežiūrą. Bus sprendžiama, ar jį pristatyti į tą pačią ligoninę. Į gydymo įstaigą jis buvo atvežtas dėl ligos“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojas. 

„M.Jonkus pareigūnams nesipriešino. Kaip jis pabėgo iš ligoninės, galėtų paaiškinti Kalėjimų departamento pareigūnai, nes ši įstaiga rūpinosi jo apsauga ligoninėje. Šiuo metu jis apklausiamas policijoje, dėl pabėgimo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – pasakojo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis. 

Pabėgimas – mįslingas

Pirminiais duomenimis, žudikui pavyko nepastebėtam išeiti iš palatos. Į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės I Chirurgijos skyrių iš Vilniaus pataisos namų jis buvo pristatytas šeštadienį apie 11 valandą dėl skrandžio ligos paūmėjimo. Aiškinamasi, ar jis nesimuliavo. 

Kaip M.Jonkui pavyko pasprukti – kol kas mįslė ir jį prižiūrėjusių dviejų pareigūnų kolegoms. Pavojingą kalinį pražiopsoję pareigūnai šiuo metu apklausiami byloje dėl M.Jonkaus pabėgimo. 

„Jie per apklausas paaiškins visas aplinkybes, tačiau dėl jų parodymų viešinimo spręs ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras. Pabėgimo detalių aš dar nežinau“, – tvirtino Kalėjimų departamento patarėja Karolina Frolovienė.

Dėl pabėgimo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Taip pat sprendžiama, ar yra pagrindas dėl pareigūnų aplaidumo kelti baudžiamąją bylą. 

M.Jonkus pabėgo praėjus mažiau nei parai nuo jo įkurdinimo palatoje. Jis paspruko apie 4 valandą ryto, sulaukęs tinkamo momento. 

Jį nuo 18 valandos saugojo du Kalėjimų departamento Laisvės atėmimo vietų ligoninės prižiūrėtojai, atvykę į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę ir pakeitę kitus sargybinius. 

Paprastai kaliniai saugomi tokiu būdu: vienas prižiūrėtojas sergsti palatoje, kitas – koridoriuje. 

M.Jonkų saugojo Laisvės atėmimų vietų ligoninės vyresnysis prižiūrėtojas ir eilinis prižiūrėtojas. Jų darbo patirtis – 5 ir 15 metų. Jiems anksčiau yra daug kartų tekę saugoti nuteistus asmenis ligoninėse. 

K.Frolovienė neprisiminė atvejo, kad anksčiau kuriam nors iš kalinių būtų pavykę pasprukti iš gydymo įstaigos, tačiau tokių mėginimų būta. Maždaug prieš metus vienas kalinys bandė pasprukti iš vienos Vilniaus ligonių – konvojuojamas jis šoko nuo laiptų. Vyras krisdamas susižalojo ir iškart buvo sulaikytas. 

Pareigūnai atsitvėrė tylos siena

Sekmadienį po pietų Kalėjimų departamentas (KD) išplatino pareiškimą, tačiau jame nepaaiškinama, kaip kalinys sugebėjo pasprukti prižiūrėtojams iš panosės. 

Tarnybinį patikrinimą dėl jų veiksmų atlieka komisija, sudaryta iš Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės pareigūnų. 

Anot Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės, šiuo metu sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Jei paaiškės, jog tam yra pagrindo, pareigūnams bus iškelta baudžiamoji byla. 

„Bet kokios klaidos bus įvertintos, ir padaryta viskas, kad ateityje tokie įvykiai nepasikartotų. Džiaugiuosi, kad visų teisėsaugos institucijų pareigūnai reagavo operatyviai ir profesionaliai,“ – tvirtino KD vadovė.

Į Vilniaus Respublikinę universitetinę ligoninę M.Jonkus buvo atvežtas dėl ūmaus sveikatos pablogėjimo neplaniniu konvojumi. Prie jo gaudynių prisidėjo ir Kalėjimų departamento atstovai. 

Anot KT patarėjos K.Frolovienės, komentarų apie pabėgimo aplinkybes nebus be prokuroro, vadovaujančio bylos tyrimui, leidimo. 

„Žinau, kaip viskas įvyko, bet komentuoti negaliu“, – aiškino laikinasis Vilniaus apskrities policijos vadovas Antonis Mikulskis. 

Ikiteisminį tyrimą iš policijos perėmė Laisvės atėmimo vietų ligoninė.

Vienos iš galimų pabėgimo priežasčių – sargybiniai užsnūdo arba vienas jų buvo nuėjęs į tualetą.

Bėglio sulaikymo operacija truko beveik 4 valandas

„Šį rytą, apie 4.20 val., policija gavo pranešimą, kad iš Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės pabėgo už nužudymą nuteistas Marius Jonkus (gimęs 1988 m.). Nuteistąjį ligoninėje saugojo Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos pareigūnai. Nedelsiant buvo įvestas specialusis policijos planas „Sulaikymas“, dirbo gausios Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos, į pagalbą pasitelktas Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis.

Buvo blokuojami visi išvažiavimai iš Vilniaus. Gavus papildomos informacijos, kad bėglys gali judėti link Kauno, sutelktos Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos, blokuotas įvažiavimas į Kauno miestą. Į pagalbą pasitelkti kinologai su tarnybiniais šunimis, kuriems pavyko užuosti bėglio kvapą ir pagal pėdsakus nukreipti pareigūnus reikiama paieškos kryptimi“, – teigiama Policijos departamento Komunikacijos skyriaus pranešime.

Anot R.Matonio, didžiausios policijos pajėgos buvo sutelktos Lazdynų mikrorajone, kur vėliau, apie 8 val. ryto, Lūkesčių gatvės privataus namo kieme bėglys ir buvo sulaikytas. Per sulaikymo operaciją žmonės nenukentėjo, sulaikytas asmuo pristatytas į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Dėl pabėgimo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 241 str. 1 d., už tai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Įėjo į kiemą pro vartelius

M.Jonkus, matydamas, kad ant kulnų lipa policija, Lūkesčių gatvėje į nuosavo namo kiemą įsliūkino pro vartelius. 

„Jis buvo sulaikytas netrukus po to, kai įžengė į privačią valdą“, – portalui lrytas.lt pasakojo paieškai vadovavęs A.Mikulskis.

Pareigūnas nekomentavo, ką sulaikomas pasakė bėglys. 

Manoma, kad slapstydamas kelias valandas Lazdynėliuose ir aplinkiniuose rajonuose jis stengėsi sulaukti momento, kai pareigūnai perkels paieškas kitur, ir pasprukti. 

Tačiau pareigūnai kruopščiai viską aplinkui tikrino ir neleido M.Jonkui pabėgti. 

Šaltakraujiškai nužudė verslininką

Praėjusių metų vasario 10 d. Klaipėdos centre 27 metų M. Jonkus atvyko į butą, kuriame gyveno verslininkas Vilmantas Dundulis. Šis buvo paskelbęs internete, kad parduoda savo legalų ginklą. Vyrai buvo susitarę pasikalbėti dėl šaunamojo ginklo pardavimo. Nuteistasis, apžiūrinėdamas verslininko pistoletą, siekė jį pagrobti, todėl šiuo ginklu šovė į kambaryje buvusį V.Dundulį. Nuo patirto sužalojimo verslininkas mirė iškart. Po to M.Jonkus pagrobė pistoletą, taip pat 13 vnt. šovinių, dvi pistoleto dėtuves bei ginklo priežiūros priemonių dėžutę.

Po dviejų parų ginkluotą M.Jonkų Klaipėdoje sučiupo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Pernai teismas jam skyrė 18 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.