Kung fu meną įvaldęs V. Matuzas teisme perėjo į puolimą

Panevėžio mero ir Seimo nario kėdę į teisiamųjų suolą iškeisti turėjęs Panevėžio politikas Vitas Matuzas laiko tuščiai neleido ir gilindamasis į kung fu tapo wing tsun kovos meno instruktoriumi.

Jaunystės svajonę įgyvendinęs V.Matuzas tapo wing tsun kung fu kovos menų instruktoriumi.<br>R.Vitkaus nuotr.
Jaunystės svajonę įgyvendinęs V.Matuzas tapo wing tsun kung fu kovos menų instruktoriumi.<br>R.Vitkaus nuotr.
V.Matuzas ir jo žmona prieš teismo posėdį buvo gerai nusiteikę.<br>R.Vitkaus nuotr.
V.Matuzas ir jo žmona prieš teismo posėdį buvo gerai nusiteikę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltinimai šioje byloje pareikšti penkiems fiziniams asmenims ir „ŽilVyčių kooperatinei bendrovei“.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltinimai šioje byloje pareikšti penkiems fiziniams asmenims ir „ŽilVyčių kooperatinei bendrovei“.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltinamuosius gina žymūs advokatai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltinamuosius gina žymūs advokatai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 12:35 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:31 PM

Šią patirtį V.Matuzas pritaikė jau per pirmąjį jo ir dar penkių kaltinamųjų bylą pirmadienį atvertusio Šiaulių apygardos teismo posėdį.

Byloje dėl galbūt neskaidrių biokuro viešųjų pirkimų organizavimo kaltinimai yra pareikšti 56 metų V.Matuzui, jo sutuoktinei 60 metų Danutei Matuzienei, akcinės bendrovės „Panevėžio energija“ buvusiam vadovui 69 metų Vytautui Šidlauskui, buvusiam „Panevėžio energijos“ darbuotojui 69 metų Stanislovui Raipai, „ŽilVyčių kooperatinės bendrovės“ valdybos pirmininkui 56 metų Gintarui Žilėnui ir juridiniam asmeniui – „ŽilVyčių kooperatinei bendrovei“.

Priminė žurnalistų sekimo skandalą

„Šou tęsiasi. STT surinkta medžiaga tėra literatūrinis kūrinys ir jis neturi būti nagrinėjamas teisme“, – gavęs žodį teisme iškart į puolimą perėjo V.Matuzas.

Tai pareiškęs Panevėžio politikas pareikalavo, kad nusišalintų ir šią bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija.

„Dar man dirbant Seime ir kilus skandalui dėl žurnalistų sekimo į komisijos, kurios nariu buvau, posėdį pasiaiškinti buvo kviečiamas sankciją sekti žurnalistus davęs Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis.

Kaip sužinojau vėliau, tuo metu B.Kalainis išdavė ir sankciją sekti mane. B.Kalainis šiuo metu yra Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas ir gali daryti įtaką bylą nagrinėjančių jam pavaldžių teisėjų kolegijai“, – prašymą nuo bylos nagrinėjimo nušalinti Šiaulių apygardos teismo teisėjus motyvavo V.Matuzas.

Tokį savo ginamojo prašymą palaikė ir V.Matuzo advokatas Algimantas Kliunka.

Prašė nušalinti prokurorę

Sutuoktinio siekį palaikiusi D.Matuzienė paprašė, kad nusišalintų ir kaltinimą šioje byloje palaikanti Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Aurelija Gališanskytė.

Pasak D.Matuzienės, šią prokurorę, kai ji dar buvo maža mergaitė, ji pažino per bendrus pobūvius, kuriuose dalyvaudavo ir prokurorės tėvai. Be to, pasak kaltinamosios, prokurorė pažįsta ir nuo baudžiamosios atsakomybės atleisto ir prieš kitus kaltinamuosius liudijusio asmens žmoną.

Prokurorė A.Gališanskytė sakė, apie galimas jos sąsajas su Matuzais ji sužinojusi iš pačios D.Matuzienės per praėjusią savaitę Radviliškyje vykusį teismo posėdį.

„Savaitgalį aš apie tai klausinėjau savo tėvų ir jie paneigė, kad bendruose pobūviuose teko matytis su Matuzais. O apie kitą D.Matuzienės minimą žmogų aš galiu pasakyti, kad jį pažinojau tik vaikystėje, todėl pagrindo nusišalinti nematau“, – į kaltinamosios pretenzijas atkirto prokurorė.

Ar nusišalinti nuo bylos nagrinėjimo, šią bylą nagrinėjanti Šiaulių apygardos teismo kolegija svarstė kelias valandas.

Kaltinamųjų prašymai – atmesti

Po pertraukos teismo posėdis vėl buvo tęsiamas.

Teismas nusprendė netenkinti V.Matuzo ir jo žmonos prašymų nušalinti prokurorę ir bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją.

Sprendimas nenušalinti prokurorės buvo motyvuotas tuo, kad teismui nebuvo pateikta duomenų, jog valstybinį kaltinimą palaikanti pareigūnė gali būti šališka.

V.Matuzo reikalavimas nušalinti bylą nagrinėjančių teisėjų kolegiją buvo atmestas motyvuojant tuo, kad įstatymas teisėjui nedraudžia nagrinėti bylos, jei jo vadovas yra davęs leidimą kokioms nors sankcijoms.

„Kiti kaltinamojo argumentai tėra nepagrįstos prielaidos“, – konstatavo V.Matuzo reikalavimą nusišalinti nuo bylos nagrinėjimo atmetusi teisėjų kolegija.

Pradėjus nagrinėti bylą prokurorė pagarsino kaltinamąją išvadą.

Po STT tyrimo – į teisiamųjų suolą

Į teisiamųjų suolą D.Matuzas su žmona ir dar trimis kaltinamaisiais sėdo po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto tyrimo dėl galbūt neskaidrių biokuro viešųjų pirkimų organizavimo.

STT teigimu, per ikiteisminį tyrimą pavyko surinkti pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi ir sukčiaudama organizuota grupė siekė „ŽilVyčių kooperatinės bendrovės“ naudai užvaldyti didelės – ne mažiau nei apie 243 tūkst. eurų vertės bendrovės „Panevėžio energija“ turto.

Kadangi „ŽilVyčių kooperatinė bendrovė“ neturėjo tinkamos kokybės biokuro ir galimybių tiekti tokį biokurą bendrovei „Panevėžio energija“, buvo surasta Estijoje registruota akcinė bendrovė, kuri galėtų dalyvauti bendrovės „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų konkurse ir atitiktų tiekėjui keliamus reikalavimus.

Manoma, kad šiai bendrovei buvo garantuota sėkmė viešųjų pirkimų konkurse, jeigu tik ji sutiks dalyvauti veikloje su „ŽilVyčių kooperatinės bendrove“.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad minėtai Estijos bendrovei galbūt iš anksto buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti biokuro viešąjį pirkimo konkursą ne mažiau kaip 5 procentais didesne kaina nei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (toliau – VKEKK) kas mėnesį nustatoma vidutinė Lietuvoje supirkto biokuro žaliavos kaina.

Įtariama, kad lėšas – skirtumą tarp VKEKK kas mėnesį nustatomos vidutinės Lietuvoje supirkto biokuro žaliavos kainos ir organizuotos grupės pakeltos kainos (ne mažiau kaip 5 procentais) apgaule turėjo gauti „ŽilVyčių kooperatinė bendrovė“ neva už transportavimo išlaidas. Tačiau iš tikrųjų transportavimo paslaugas pagal išankstinį susitarimą turėjo suteikti Estijos bendrovė, atsilygindama už tai, kad laimėjo viešųjų pirkimų konkursą.

Nusikalstamos veikos nepavyko baigti, nes STT apie pradėtą ikiteisminį tyrimą informavo bendrovę „Panevėžio energija“, kuri nutraukė biokuro pirkimo-pardavimo sutartį.

Taip pat šioje baudžiamojoje byloje STT Panevėžio valdybos pareigūnai teigia surinkę pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad akcinėje bendrovėje „Panevėžio energija“ galėjo neskaidriai vykdyti viešuosius pirkimus, kurių vertė beveik 155 tūkst. eurų.

Įtariama, kad šie pirkimai buvo suorganizuoti taip, kad juos laimėtų „ŽilVyčių kooperatinė bendrovė“. Be to, šioje byloje surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių teigti, kad buvusiam Seimo nariui V.Matuzui galbūt buvo duotas ne mažiau kaip 388 eurų vertės kyšis – sumokant už jo medžiokles profesionalios medžioklės plotuose Pašilių miške. Gali būti, kad taip buvo atsilyginta už jo, kaip Seimo nario bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo, palaikymą svarstant Generalinei urėdijai svarbaus įstatymo projektą Seime.

Bylą pavadino literatūriniu kūriniu

„Nėra čia ko nagrinėti – šou tęsiasi. STT rankomis ir vėl rengiamas politinis cirkas. Buvęs Panevėžio STT vadas Povilas Urbšys vėl ruošiasi kandidatuoti Seimo rinkimuose. Per pastaruosius rinkimus jis kandidatavo toje pačioje apygardoje, kaip ir aš. Kuo baigėsi STT puolimas prieš mane, visi žinome, bet dar nepaskaičiuota, kiek valstybės lėšų sekimui, tyrimui ir bylų nagrinėjimui buvo išleista ir kiek jų dar bus išleista“, – prieš teismo posėdį žurnalistams sakė V.Matuzas.

Gerai nusiteikęs Panevėžio politikas sakė į šią bylą žiūrįs, kaip į grožinės literatūros kūrinį, kuriame daug frazių: manau, tikėtina ir t.t.

„Skaitant tokį kūrinį nesinori nei verkti, nei juoktis. Čia net nėra ką komentuoti“, – prieš teismo posėdį atviravo V.Matuzas.

Tapo kovos menų instruktoriumi

Paklaustas, ar nesiruošia grįžti į politiką, V.Matuzas atkirto, kad tai padarys, kai bus visiškai išteisintas.

„Priešų pykčiui aš gyvensiu ilgai, todėl viską padaryti suspėsiu“, – sakė V.Matuzas.

Šiuo metu vienos pakuočių gamyba užsiimančios bendrovės gamybos direktoriumi dirbantis V.Matruzas sakė, kad politikai atidavė pakankamai daug laiko – tris kartus buvo išrinktas Panevėžio meru, du kartus – Seimo nariu.

„Politika ir iš manęs, ir iš mano šeimos atėmė daug brangaus laiko. Atsitraukęs nuo politikos radau laiko ir šeimai, ir savo pomėgiams“, – sakė jaunystės svajonę įgyvendinęs ir wing tsun kung fu kovos menų instruktoriumi tapęs V.Matuzas.

Išgirdo išteisinamąjį nuosprendį

Šiuo metu Radviliškio rajono apylinkės teisme nagrinėjama į atskirą atskirta baudžiamoji byla. Joje juridinis asmuo – kooperatinė bendrovė, D.Matuzienė ir bendrovės buhalterė kaltinami bandymu galbūt apgaule gauti Europos Sąjungos ir Lietuvos 202 tūkst. 734 eurų paramą technikai, skirtai biokuro gamybai, įsigyti.

Gauti subsidijos nepavyko, nes STT Panevėžio valdybos pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą ir turėdami duomenų apie galbūt padarytas nusikalstamas veikas, apie tai informavo Nacionalinę mokėjimų agentūrą.

Taip pat iš šios bylos buvo atskirti dar keli ikiteisminiai tyrimai, kai kuriuose jų jau yra įsiteisėję teismų nuosprendžiai, taip pat yra ir bylų, kurios dar nagrinėjamos teismuose.

Vilniaus apygardos teismas liepą V.Matuzą išteisino kitoje byloje dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi.

Prokuratūra siekė įrodyti, kad tuometis parlamentaras faktiškai vadovavo labdaros ir paramos fondui, o jam aukoję verslininkai sulaukė V.Matuzo paramos Seime.

Šis išteisinamasis teismo nuosprendis yra apskųstas.

Kauno apygardos teismas neseniai paskelbė nuosprendį byloje, kurioje D.Matuzienė pripažinta kalta dėl dokumentų suklastojimo, jai skirta 2259 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.