Prienų policiją sudrebino skandalas

Prienų rajono policijos komisariato 51 metų kriminalistas Vidmantas Bradūnas išeidamas į pensiją garsiai trinktelėjo durimis – ketvirtadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Vidaus reikalų ministeriją ir Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydamas iškelti baudžiamąją bylą savo viršininkui, Prienų policijos vadovui Dainiui Janavičiui dėl galimai įvykdyto svetimo turto pasisavinimo.

Po pavasarinės talkos Prienų komisariato garažuose (nuotr.) gali būti iškelta baudžiamoji byla. Kriminalistas apkaltino viršininką galimu turto pasisavinimu.<br>V.Bradūno nuotr.
Po pavasarinės talkos Prienų komisariato garažuose (nuotr.) gali būti iškelta baudžiamoji byla. Kriminalistas apkaltino viršininką galimu turto pasisavinimu.<br>V.Bradūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2016, 3:22 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:52 AM

D.Janavičius kaltinimus pavadino laužtais iš piršto – esą konfliktiško būdo pavaldinys yra apskundęs ne tik jį, bet ir kitus savo kolegas.

„Kreipiausi į teisėsaugą tik po metų nuo įtarimų sukėlusių viršininko veiksmų – gegužės 2 dieną policijoje nebedirbsiu, todėl jau nebijau kalbėti“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo V.Bradūnas.

Kriminalinės policijos skyriaus operatyvinės grupės specialistas V.Bradūnas savo prašyme dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo mini 2015 metų balandžio 30 dieną Prienų policijos patalpose vykusią pavasarinę talką – tuo metu buvo kuopiami garažai.

Įtarimai – dėl parduoto metalo

„Iš patalpų buvo išnešta ir komisariato kieme sukrauta daug tonų metalo – tarybinių laikų didžiuliai seifai, darbastaliai ir kitas metalo laužas. Vadovas nurodė išpjaustyti ketaus radiatorius – vienos sekcijos svoris siekė 100 kilogramų. Seifai, radiatoriai, stelažai, metalinės tvoros, tarnybinio šuns voljeras ir kitas metalo laužas yra Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato turtas.

D.Janavičius surengė aukcioną – pardavinėjo medžiotojams seifus po 50 eurų, o likusį metalo laužą išvežė į Prienų supirktuvę. Sugrįžęs jis informavo, kad už metalą gavo 388 eurus. Man tuomet kilo įtarimas, kad toks kiekis ketaus metalo turėtų kainuoti žymiai daugiau, bet kadangi vadovas „įtikinamai“ paaiškino, nupirko dėžę alkoholio, teko patikėti, kad jis yra visapusiškai teisus.

Neseniai išaiškėjo, kad D.Janavičius ne tik nepervedė nė cento už parduotą turtą į Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato sąskaitą (Prienų policija priklauso Alytaus komisariatui, – Red.), bet ir apskritai neaišku, kur padėjo gautas lėšas“, – tvirtino V.Bradūnas.

Ikiteisminis tyrimas dėl kriminalisto pareiškimo kol kas nepradėtas – bus aiškinamasi, ar jo teiginiai yra pagrįsti.

Anot V.Bradūno, nemalonumai darbe prasidėjo praėjusių metų gruodį, kai jis, būdamas policijos profsąjungos narys, išdrįso raštu paprašyti už papildomą krūvį mokėti didesnį uždarbį.

„Iki tol buvau skatinamas, gaudavau priemokas. Tačiau po prašymo dėl pelnyto atlygio skyrimo mane užgriuvo tarnybiniai patikrinimai, skirtas papeikimas. Buvo kimbama dėl menkaverčių dalykų – pavyzdžiui, grasinta ieškiniu už netyčia sugadintą tarnybinio kabineto spynos šerdelę“, – prisiminė V.Bradūnas. Policininkas po patikrinimų nusprendė išeiti iš darbo. Oficialiai jis atleidžiamas šalių susitarimu.

Dalį pinigų už metalą išleido vaišėms

D.Janavičius pavaldinio kaltinimus kategoriškai atmetė. Pavasarinės talkos metu jis liepė bendradarbiams išsivalyti garažus, kuriuose nuo sovietmečio buvo prisikaupę krūvos nenaudojamų senų gelžgalių. Šis turtas nėra komisariato balanse.

„Buvau tik talkos organizatorius. Metalas (supuvę, surūdiję, pavojingai kabantys radiatoriai ir kitas laužas) buvo suneštas į kiemą, o mūsų ūkvedys jį pridavė supirktuvei. Kiek žinau, supirkėjai sumokėjo iki 100 eurų, bet aš tų pinigų neėmiau. Dalis gautų lėšų buvo panaudota Prienų policijos poreikiams – pakeisti sugedę čiaupai, kitos priemonės. Viskas skrupulingai surašyta.

Organizavau gerą darbą, tačiau susilaukiau tik priekaištų“, – bendraudamas su portalu lrytas.lt stebėjosi Prienų rajono policijos vadovas. Metalo laužo pirkimą supirktuvė turėjo oficialiai įforminti.

D.Janavičius prisiminė, kad dalis pinigų, gautų už metalą, po talkos buvo panaudota policijos vaišėms – maždaug 20 pareigūnų pavakare surengė iškylą gamtoje: „Išsivirėm skanią mėsos ir daržovių košę, pasistiprinom.“  

Į Alytaus AVPK sąskaitą pinigai už metalo laužą nebuvo pervesti, nes jis nebuvo įtrauktas į komisariato balansą.

D.Janavičius pripažino, kad šventėje buvo degtinės ir vyno, bet ją iš savo kišenės nupirko Prienų komisariato vadovai.

Viršininkas tiesiai paklausė V.Bradūno – kodėl jis po talkos nekėlė jokių pretenzijų, pats valgė košę, o skųstis pradėjo vėliau?

Viršininką papiktino kriminalisto poelgis

Paklaustas, ar kriminalisto veiksmus galima vertinti kaip kerštą, D.Janavičius atsakė: „Kitų motyvų aš ir nerandu.“ 

Pasak D.Janavičiaus, V.Bradūnui nuobaudos skirtos pelnytai – jam neva trūkdavo kompetencijos.

D.Janavičius prisiminė vieną atvejį, kai nuo vagių nukentėjusią senutę priėmęs V.Bradūnas nepriėmė tiesiai jos pareiškimo, o liepė parašyti ant balto lapo ir įmesti į pašto dėžutę, esančią prie komisariato. Tuo metu buvo savaitgalis – kol kiti pareigūnai išėmė pareiškimą, buvo sugaištas brangus laikas.

„Užuot operatyviai reagavęs į žmogaus bėdą, jis vargšę močiutę nusiuntė į pašto dėžutę“, – piktinosi Prienų policijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda