Romas Zamolskis: „Jei esu Lietuvos pilietis, duokite man pasą“

Vienuolika metų ieškotas ir prieš daugiau nei pusantrų metų į Rusijos teisėsaugininkų rankas patekęs Romas Zamolskis (46 metų) nebaigia stebinti – Migracijos departamentui atsiuntęs prašymą panaikinti jam Lietuvos pilietybę, teisme jis pareiškė esąs ne Romas ir ne Zamolskis.

Rusijos teisėsaugininkai aiškinasi, ar R.Zamolskis Rusijoje neįvykdė užsakomųjų žmogžudysčių.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
Rusijos teisėsaugininkai aiškinasi, ar R.Zamolskis Rusijoje neįvykdė užsakomųjų žmogžudysčių.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis Rusijoje teisiamas dėl ginkluotų plėšimų, vagysčių, pasikėsinimo nužudyti.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis Rusijoje teisiamas dėl ginkluotų plėšimų, vagysčių, pasikėsinimo nužudyti.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis teisme atsižadėjo savo tapatybės.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis teisme atsižadėjo savo tapatybės.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis pripažįsta vienintelį kaltinimą – ginklų laikymą.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis pripažįsta vienintelį kaltinimą – ginklų laikymą.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis buvo sulaikytas 2014 metų rugpjūtį Jekaterinburge.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis buvo sulaikytas 2014 metų rugpjūtį Jekaterinburge.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis teigia, kad gavęs Lietuvos pasą, vestų savo sugyventinę ir vaikams parūpintų lietuviškus pasus.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
R.Zamolskis teigia, kad gavęs Lietuvos pasą, vestų savo sugyventinę ir vaikams parūpintų lietuviškus pasus.<br>Rusijos žiniasklaidos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 6:41 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:08 PM

Tą patį jis tvirtina ir portalui lrytas.lt, į kurio klausimus raštu atsakė iš Jekaterinburgo tardymo izoliatoriaus, kuriame laikomas suimtas kartu su kitais gaujos nariais.

„Nenoriu jūsų nuvilti, bet aš tikrai nesu Zamolskis. Tai faktas. Kaip sakoma, fokusas nepavyko, fakyras buvo girtas“, – rašo R.Zamolskis.

Kaltina Rusijos valdžią

Jo teigimu, priežasties, kodėl jis buvo įvardytas kaip R.Zamolskis, reikia ieškoti 2012 metais.

Tada Rusijoje ir Jekaterinburge pasikeitė visa valdžia, į teisėsaugos struktūras atėjo dirbti nauji žmonės.

„Tuo metu daug uždirbti pasidarė neįmanoma, nes visos šiltos vietos buvo išsidalintos, gamyklos, bazės, nekilnojamasis turtas privatizuotas.

Kad sukurtum savo verslą, reikėjo tikrai dirbti galva, bet jie to daryti nenorėjo ir, kas svarbiausia, nemokėjo.

Naujosios valdžios rankose buvo jėga, bet nebuvo pinigų, todėl jie rado vienintelę išeitį – juos atimti. Todėl jie ėmėsi senų metodų, pradėjo fabrikuoti bylas, pasipylė kaltinimai bankų, gamyklų, įmonių, laivų savininkams. Ir taip buvo visur, tai liečia ne tik mūsų epizodą.

Čia kalėjimuose sėdi daug 1990 metų verslininkų. Mūsų istorija tokia pati“, – rašo R.Zamolskis.

Pavardę rado per Interpolą?

Už ginkluotus plėšimus, vagystes, ginkluotus užpuolimus, ginklų laikymą ir jų panaudojimą bei pasikėsinimą nužudyti Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą teisiamas R.Zamolskis teigia, kad Interpolo ieškoto lietuvio pavardė jo istorijoje atsirado visai atsitiktinai.

„Tam kad sutirštintų spalvas, sukeltų triukšmą, gautų premijas ir antpečius, kažkas, nežinau kas, pasakė, kad aš esu iš Baltijos šalių ir esu ieškomas. Jie pažiūrėjo į Interpolo paieškos bazę ir ten pamatė R.Zamolskio pavardę. Juk tai tarptautinė nusikalstamo pasaulio žvaigždė ir dar lietuvis! Kaip tai tinka!

Prasidėjo kilerio Zamo medžioklė – lietuvis žudikas žudo Rusijos žmones, dešimtys lavonų Sankt Peterburge, Maskvoje, Jekaterinburge, visose Rusijos Federacijos sostinėse, o kur dar aukštų pareigūnų bei verslininkų draugystė su šiuo žudiku. Juk tai labai puiku, nuostabi istorija. Štai mane ir sulaikė“, – teigia R.Zamolskis.

R.Zamolskio istorija tenkino

Rusijoje įkalinto ir Lietuvos teisėsaugininkų labai laukiamo lietuvio teigimu, jis R.Zamolskio vaidmeniui labai tiko, nes neturėjo dokumentų, neturi giminių, išskyrus žmoną ir vaikus.

„Manęs klausia, kas tu? Aš tyliu. Būsi R.Zamolskis, pasakė man, ir prasidėjo“, – portalui lrytas.lt rašo ne viena žmogžudyste kaltinamas vyras.

Pasak R.Zamolskio, šis variantas jam taip pat tiko: „Juk aš Lietuvos pilietis, mane išduos Lietuvai ir viskas bus gerai, viskas paaiškės ir Rusijos pateikti kaltinimai bus niekiniai, nes aš juk ne Zamas.“ 

Kaip įrodymą to, kad jis nėra Lietuvos ieškotas Zamas, R.Zamolskis rašo: „Jis juk psichiškai nesveikas, kaip daktaras Lesteris iš „Avinėlių tylėjimo“. Mane tikrino Maskvos psichiatrijos institute, aš nesergu, kaip jis.“ 

R.Zamolskis taip pat teigia, kad Lietuvos Rusijai atsiųsto R.Zamolskio paso kopija yra padirbta, nes esą jame įklijuota 15-mečio nuotrauka, o pagal datas matosi, kad pasas išduotas 27 metų vyrui.

Nori lietuviško paso

„Pasas negaliojantis, pateikti DNR mėginiai – ne mano, viskas ne mano, bet sukeltas toks triukšmas, kad jie dabar negali pasakyti Rusijos valdžiai, kad tai klaida, nes ir jų kaltinimai, ir jų verslas akimirksniu subyrėtų, o aš iš kaltinamojo tapčiau nukentėjusiuoju“, – tvirtina R.Zamolskis.

Tai, kad jis nėra lietuvis, jis esą rašė ir Lietuvos Migracijos departamentui, ir Lietuvos konsulatui Rusijoje ir prašė arba anuliuoti jam Lietuvos pilietybę arba, kaip tikram piliečiui išduoti Lietuvos pasą.

„Tapčiau ES piliečiu, oficialiai vesčiau, mano vaikai taptų ES piliečiais, bet Lietuva mano prašymo neišgirdo, nes jie taip pat žino, kad aš nesu R.Zamolskis“, – savo laišką iš Jekaterinburgo tardymo izoliatoriaus baigė R.Zamolskis.

Buvo ginkluotos gaujos narys

Rusijoje R.Zamolskis teisiamas su dviem bendrininkais – Valerijumi Povarovu ir gaujos vadeiva vadinamu Michailu Kloku.

Kaltinime teigiama, kad organizuota nusikalstama grupuotė veikė nuo 1999 metų birželio iki 2004-ųjų spalio ir per tą laiką įvykdė aštuonias vagystes ir keturis apiplėšimus.

2004 metais gauja pasikėsino nužudyti Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą.

Šį nusikaltimą įvykdė R.Zamolskis ir M.Klokas. Jie užlipo ant namo, kuriame gyveno A.Kasjanovas, stogo ir į devintame aukšte esantį jo butą bandė įmesti prie virvės pririštą granatą.

Metimas buvo nesėkmingas. Granata sprogo prie lango, o dūžtantys stiklai tik nesunkiai sužalojo A.Kasjanovo žmoną.

Iš viso M.Kloko gaujos byloje nukentėjusiais yra pripažinta 18 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.