Pasiligojusį mulkintoją gali išgelbėti senatis

Žilvinas Margelis, apmulkinęs 207 žmones, sulaukė atpildo valandos, bet teisme nepasirodė – susirgo. Ilgai ieškotas finansinis aferistas net du dešimtmečius slapstėsi gyvendamas su motina savo namuose.

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme 207 žmones apgavusio vyro sulaukti nepavyko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vakar Klaipėdos apylinkės teisme 207 žmones apgavusio vyro sulaukti nepavyko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2016-05-19 06:56, atnaujinta 2017-05-25 03:09

Klaipėdoje vakar nepavyko atversti baudžiamosios bylos, kurioje 45 metų Ž.Margelis kaltinamas sukčiavimu ir didelės vertės svetimo turto užvaldymu apgaule, – teisiamasis neatvyko į posėdį.

„Tiksliai nežinau, kokios ligos jį kankina, – širdis šlubuoja, dėl stuburo kažkokios problemos“, – gūžčiojo pečiais medikų pažymą apie prastą ginamojo sveikatos būklę pateikęs advokatas Alius Galminas.

Terminą prašys pratęsti

Klaipėdos apylinkės prokurorė Virginija Tilvikienė vylėsi, kad Ž.Margelis pasirodys teisme ir bylą pavyks išnagrinėti iki birželį sueinančio kaltinimų senaties termino.

„Kita vertus, pasikeitus įstatymams galime prašyti teismo, kad senaties terminas dėl kaltinamojo sveikatos būklės būtų pratęstas“, – pažymėjo V.Tilvikienė.

Anksčiau pripažinęs savo kaltę Ž.Margelis sutiko, kad jo byla Klaipėdos apylinkės teisme būtų nagrinėjama pagreitinto proceso būdu.

Neatvykus teisiamajam bylos nagrinėjimas atidėtas iki gegužės 31 dienos.

Žadėjo darbą įvairiose šalyse

Už tariamas įdarbinimo užsienyje paslaugas Ž.Margelis iš žmonių išviliojo daugiau kaip 70 tūkst. eurų, o po to leido dienas pogrindyje – gyveno slapstydamasis, nebendraudamas su žmonėmis.

Ž.Margelis pradėjo sukčiauti 1995 metais. Tada pasirodė viliojančių skelbimų apie darbą užsienyje. Žmones įdarbinti žadėjo bendrovės „Rimada“ ir Tarptautinių ryšių agentūra. Jų steigėjas buvo tas pats Ž.Margelis – apgaudinėjo lengvatikius net negalvodamas jiems teikti realių darbo pasiūlymų.

Aferistas savo veiklos tinkamai neįregistravo, licencijos tarpininkauti įdarbinant užsienyje neturėjo, konkrečios veiklos nevykdė ir mokesčių valstybei nemokėjo.

Įsteigtos įmonės tebuvo žmonių mulkinimo priedanga. Iš pradžių buvęs nedidelis, mokestis už įdarbinimo paslaugas vis didėjo, kol šoktelėjo iki kelių tūkstančių litų.

Ž.Margelis gyrėsi galįs rasti darbo ne tik Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Olandijoje, Vokietijoje, bet ir JAV. Siūlė darbus pagal pageidavimą įmonėse, statybose, kiek mažiau – žemės ūkyje.

Įkliuvo netoli savo namų

Pirmieji apgauti žmonės į policiją kreipėsi 1995 metais.

Aferisto paieška paskelbta 1996-aisiais. Po metų klaipėdietis surastas ir suimtas, o vėliau išleistas į laisvę dingo kaip į vandenį, bet sugebėjo tęsti savo veiklą.

2001 metais vyras įvykdė panašų nusikaltimą. Vėl buvo paskelbta paieška, išduotas Europos arešto orderis, mat gauta žinių, kad jis išvyko į užsienį.

Tik šiemet sausio 21 dieną sukčius buvo sulaikytas pietinėje uostamiesčio dalyje, netoli savo namų, kuriuose ne kartą lankėsi jo ieškoję pareigūnai. Paaiškėjo, kad Ž.Margelis tik kartais kur nors išvykdavo, o šiaip visą tą laiką trynėsi ir mėtė pėdas Lietuvoje.

Pasiligojęs nebesislapstė

Ž.Margelis dažniausiai tūnodavo namuose, nors į juos dažnai užsukdavo pinigų netekę jo buvę klientai. Tikriausiai vyras čia buvo įsirengęs slėptuvę.

Antrąkart sučiuptas Ž.Margelis, praleidęs už grotų mėnesį, vėl paleistas į laisvę už 30 tūkst. eurų užstatą, kai iki senaties dėl jo padarytų nusikaltimų termino buvo likę vos pusketvirto mėnesio.

Sukčiaus dalią palengvinę prokurorai buvo įsitikinę, kad klaipėdietis šįkart nesumanys dingti iš teisėsaugos akiračio, niekur nesislapstys, nes sušlubavo jo sveikata.

Daug metų gyvenęs pogrindyje Ž.Margelis negalėjo kreiptis į medikus – bijojo, kad bus atpažintas ir patupdytas už grotų.

Nuo minčių vėl pasipustyti padus jį tikriausiai atbaidė ir sumokėtas piniginis užstatas.

Ieškinius pateikė 34 nukentėjusieji

* Nuo Ž.Margelio nusikalstamos veiklos iš viso nukentėjo 207 žmonės, dauguma jų – Klaipėdos apskrities gyventojai. Kai kurie jau mirę.

* Nuteistasis iš darbo užsienyje ieškojusių lengvatikių apgaule susižėrė 70 tūkst. 477 eurus. Teisme turėtų liudyti civilinius ieškinius pateikę 34 nukentėjusieji.

* Klaipėdietis anksčiau nebuvo teistas, gyveno nuosavame name, yra baigęs aukštąjį mokslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus