N.Venckienės patvory suburtos gaujos nariams ir vėl nepasisekė

Neringos Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtos gaujos byla toliau bus nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme – pirmadienį teismas paskelbė, kad teisiamojo Andrejaus Lobovo prašymas nušalinti teismą atmetamas.

Teismas atmetė jau antrą A.Lobovo, kuris teisiamas kartu su kitais A.Skučienės ir N.Venckienės suburtos gaujos nariais, nušalinimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Teismas atmetė jau antrą A.Lobovo, kuris teisiamas kartu su kitais A.Skučienės ir N.Venckienės suburtos gaujos nariais, nušalinimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 3:25 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:33 PM

Pretekstu nušalinti visą Šiaulių apygardos teismą ir taip tempti bylos nagrinėjimą A.Lobovui ir kitiems kaltinamiesiems tapo viename interneto portale, kurio redaktoriumi dirba N.Venckienės partijos „Drąsos kelias“ Vilniaus skyriaus pirmininkas, išspausdintas asmens, pasivadinusio Romualdu Drigotu, pareiškimas.

R.Drigotas teigė, kad Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Boleslovas Kalainis yra jo pusbrolis ir jam esą ne kartą išsakė savo nuomonę apie šią bylą bei į JAV pasprukusią N.Venckienę .

„B.Kalainis man akcentavo, kad jis, užimdamas aukštą postą Lietuvos teisinėje sistemoje, realiai žino iš anksto sutvarkytą „scenos scenarijų“, taktiką ne tik dėl Garliavos įvykių dalyvių teisenos sumodeliavimo, bet mūsų šalies teisėjai, prokuratūra ir policija nori parodyti, kaip bus susitvarkyta „teisėtais ir teisingais principais“ su išsišokėliais – nepaklusniąja teisėja N.Venckiene“, – B.Kalainio jam tariamai pasakytus žodžius persakė R.Drigotas.

A.Lobovą nušalinimą išnagrinėjęs teismas nemato pagrindų, kodėl bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija turėtų būti nušalinta.

„A.Lobovo nurodytose aplinkybėse nėra pagrindo manyti, kad teisėjo B.Kalainio išsakyta nuomonė daro ar gali daryti įtaką kitiems teisėjams, nes teisėjas yra nepriklausomas ir klauso tik įstatymų“, – portalui lrytas.lt trumpai nušalinimo atmetimo motyvus paaiškino Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Teismui atsisakius nusišalinti, kitas teismo posėdis turėtų įvykti gegužės 25 dieną. Vis dėlto, panašu, kad ir trečiadienį teismui nepasiseks pradėti nagrinėti bylos iš esmės. Teisiamasis R.Ščiglinskas dar teismui nepaskelbus savo sprendimo dėl nušalinimo pareiškė, kad jis bandys atsisakyti savo gynėjo, kurį jam yra paskyrusi valstybė.

Tokio savo elgesio priežastimi jis nurodė nepasitikėjimą advokatu, nes jis vienintelis nepritarė Šiaulių apygardos teismo nušalinimui.

Jei R.Ščiglinsko prašymas dėl advokato nušalinimo bus patenkintas, valstybė kauniečiui turės skirti gynėją, kuris gali paprašyti papildomo laiko susipažinti su bylos medžiaga.

Nuo šios bylos jau yra nusišalinęs Kauno apygardos teismas, nes byloje nukentėjusiaisiais yra pripažinti Marija ir Albertas Miliniai, o A.Milinis anksčiau buvo šio teismo pirmininkas.

Be to, anksčiau Kauno apygardos teisme dirbo ir N.Venckienė, kuri kartu su kitais gaujos nariais būtų sėdėjusi teisiamųjų suole, jei prieš daugiau kaip trejus metus nebūtų pasprukusi nuo teisėsaugos ir pasislėpusi JAV.

Kauno apygardos teismui nusišalinus, byla buvo perduota Šiaulių apygardos teismui, tačiau jos teisėja Ernesta Montvidienė pasielgė taip pat.

Ji pareiškė negalinti nagrinėti bylos, nes anksčiau gyveno Kaune ir yra pažįstama su Miliniais. Galiausiai bylą patikėta nagrinėti teisėjo Raimundo Jurgaičio vadovaujamai kolegijai, kuri bylą bando pradėti nagrinėti nuo pernai gruodžio mėnesio, bet iki šiol nesėkmingai – advokatai buvo nesusipažinę su byla, prokurorei liepta taisyti kaltinamąjį aktą.

Teisiamųjų nušalinimai teismo proceso dalyviams taip pat skamba ne pirmą kartą.

Balandžio 4 dieną teisiamasis A.Lobovas pareiškė nušalinimą valstybinį kaltinimą byloje palaikančiai prokurorei Ritai Poškienei.

Teisiamasis, pamatęs, kad prokurorė rūko baltarusiškas cigaretes, apkaltino jas perkant kontrabandą ir pareiškė, kad ji gali būti nešališka.

Balandžio 6-ąją teismas nušalinimą atmetė. Jo nuomone, prokurorės šališkumas ir jos rūkomos cigaretės niekaip nėra susijusius su byla.

Dar anksčiau prokurorę bandė nušalinti kaunietis Renaldas Ščiglinskas, bet teismas nelabai suprato, kuo jam prokurorė neįtiko.

Gavęs žodį R.Ščiglinskas, užuot dėstęs argumentus, pradėjo skųstis savo sveikata, todėl jo nušalinimas buvo atmestas.

A.Skučienei, A.Lobovui, R.Ščiglinskui, Gediminui Aidukui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Tatjanai Borovec, Rimantui Stanislavui Rimkevičiai, Dariui Kaminickui, Ramintai Baltrušaitienei ir Vitalijui Keršiui yra pareikšta daugybė kaltinimų, daugiausia dėl žmonių sekimo, šmeižto ir mirusiųjų atminimo paniekinimo, tačiau kai kuriems pateikti ir kaltinimai dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

A.Skučienė teisme turės aiškintis dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

Ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbę R.Ščiglinskas ir A.Lobovas yra kaltinami ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, o A.Lobovui pateikti kaltinimai ir dėl grasinimų nužudyti Laimutei Stankūnaitei atgauti dukrą sutikusią antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

N.Venckienės ir jos pusbrolio Tado Skučo atžvilgiu byla išskirta. Paskelbta abiejų įtariamųjų paieška, teisėsaugininkai kreipėsi į JAV dėl N.Venckienės ekstradicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti