Sugriežtintos bausmės narkotikus iš Zanzibaro vežusiems vyrams

Lietuvos apeliacinis teismas

Teismas sugriežtino bausmes narkotikus iš Zanzibaro gabenusiems lietuviams.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Teismas sugriežtino bausmes narkotikus iš Zanzibaro gabenusiems lietuviams.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 3:11 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:33 PM

2012 metais į Lietuvą buvo gabenama 1,9 kilogramo miltelių, kurių sudėtyje yra didelis kiekis (629,45 gramai) heroino.

Anksčiau Mantui Stabingiui, Vytautui Galiniui ir Daumantui Krisnickui buvo skirtos dvejų metų laisvės apribojimo bausmės.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad M. Stabingis turės atlikti realią dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, o V. Galinis kalės pusantrų metų. D. Krisnickui palikta anksčiau paskirta laisvės apribojimo bausmė, atsižvelgus į jo sveikatą ir šeimines aplinkybes.

Tokį sprendimą Apeliacinis teismas priėmė nustatęs, kad griežtų laisvės atėmimo bausmių paskyrimas nuteistiesiems būtų aiškiai neproporcingas, tačiau anksčiau paskirtos visiems trims vienodos rūšies ir dydžio su laisvės atėmimu nesusiję bausmės, neįvertinus visų bendrininkų grupėje dalyvavusių asmenų konkretaus indėlio, taip pat nėra teisingos.

Teismo nuomone, M. Stabingis buvo šių nusikaltimų iniciatorius, bendravo su užsieniečiais dėl siuntos su narkotikais gabenimo, jo iniciatyva V. Galinis surado D. Krisnicką, kuris gabeno siuntinį.

Pasak teismo, M.Stabingis taip pat visos kelionės metu bendravo su užsieniečiais bei D. Krisnicku, kuriam davė nurodymus kaip elgtis, kokiu maršrutu keliauti, kur ir kada susitikti su asmenimis, kurie perduos siuntinį ir pan. Kitų nuteistųjų indėlis padarant nusikalstamas veikas, teismo nuomone, buvo kiek mažesnis.

Kadangi gabentos narkotinės medžiagos galutinio adresato nepasiekė, t.y. buvo oro uoste paimtos muitinės pareigūnų, be to, nėra jokių duomenų, kad vyrai ketino jas platinti, o realiai jokia žala niekam nebuvo padaryta, Teismas nusprendė, kad griežtų sankcijoje numatytų laisvės atėmimo bausmių paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui ir bausmės paskirčiai.

Apeliacinį skundą pateikęs M. Stabingio gynėjas prašė jo ginamąjį išteisinti, o prokuroras prašė skirti visiems nuteistiesiems 12 su puse metų laisvės atėmimo bausmes.

Apeliacinis teismas iš nuosprendžio pašalino aplinkybes, jog vyrai neteisėtai įgijo ir turėjo tikslą platinti narkotikus, nes tai apkaltinamajame nuosprendyje nėra įrodyta – įrodyta tik tai, kad jie gabeno heroino turinčius miltelius į Lietuvą.

Nustatyta, kad M. Stabingiui ir V. Galiniui pasiūlius, D. Krisnickas nuvyko į Zanzibarą, paėmė miltelius, paslėpė juos lagamino dviguboje sienelėje ir lėktuvu atgabeno į Lietuvą, kur buvo sulaikytas muitinės pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.