„Kauno grūdai“ atsidūrė FNTT akiratyje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl bendrininkų grupės, kuri įtariama organizavusi sukčiavimo schemą apgaule išvengiant į valstybės biudžetą sumokėti daugiau nei 389 tūkstančių eurų PVM.

„Kauno grūdai“ sulaukė FNTT dėmesio.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
„Kauno grūdai“ sulaukė FNTT dėmesio.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 9:21 AM, atnaujinta May 24, 2017, 12:01 PM

Šiame tyrime įtarimai pareikšti 3 pagrindiniams nusikalstamos veiklos organizatoriams ir dar 5 asmenims, kurie vadovavo fiktyvioms bendrovėms.

Įtariama, kad Kauno bendrovės „Kauno grūdai“ pardavimų vadovas Baltijos šalims N. Aukštuolis, vadybininku šioje bendrovėje dirbęs P. Panavas, veikdami bendrininkų grupėje su A. Remeika, dirbusiu bendrovėje užsiimančia įmonių steigimu ir įregistravimu, disponuodami žiniomis, kad Kauno bendrovė „Kauno grūdai“ savo veiklai iš Lenkijos dideliais kiekiais  perka cukrų, bei siekdami išvengti mokėti pardavimo PVM bei įteisinti neteisėtai su 0 PVM tarifu įsigytas ir į Lietuvą iš Lenkijos atgabentas prekes – cukrų, organizavo 3 fiktyvių įmonių  įsteigimą ir jų panaudojimą.

Žinodami, kad šios įsteigtos bendrovės bus panaudotos neteisėtai pirkimo PVM atskaitai sukurti,  bendrovių vadovais ir akcininkais įformino anksčiau teistus ar priklausomus nuo narkotikų statytinius asmenis. Tokiu būdu, į cukraus pirkimo–pardavimo grandinę įtraukdami šias fiktyvias įmones ir jas per statytinius asmenis valdydami, nusikalstamos veikos organizatoriai organizavo cukraus tiekimą Kauno bendrovei „Kauno grūdai“.

Nustatyta, kad minėtos fiktyvios bendrovės, kurios realiai cukraus  nepirko ir nepardavė, buvo panaudotos tik neteisėtai pirkimo PVM atskaitai sukurti. Šių fiktyvių bendrovių vardu Kauno bendrovei buvo išrašytos cukraus pardavimą patvirtinančios PVM sąskaitos–faktūros, bendrai 2,2 mln. eurų sumai, tame tarpe 389 tūkst. eurų PVM, kuris nebuvo sumokėtas į valstybės biudžetą.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra. Didelės vertės sukčiavimu ir apgaulinga apskaita įtariamiems asmens gresia maksimali laisvės atėmimo bausmės iki aštuonerių metų.

„Kauno grūdų“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys naujienų agentūrai BNS sakė nieko nekomentuosiantis.

„Nieko nežinau, žinokite, nieko negaliu pasakyti (...). Pas mus dirba 3,5 tūkst. darbuotojų, pas mus tų tyrimų, kas domisi, krūvos“, – BNS sakė T.Baršys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.