Žinoma Vilniaus pediatrė pasijuto kaip ragana

„Viduramžiais raganas degindavo ant laužo, o dabar yra kitų būdų susidoroti. Tad ir aš dabar jaučiuosi kaip ragana“, – ištarė vilnietė gydytoja Dalia Jakaitė, kuriai teks stoti prieš teismą.

Gydytojos D.Jakaitės veiklą dvi prokuratūros tyrė net penkerius metus.
Gydytojos D.Jakaitės veiklą dvi prokuratūros tyrė net penkerius metus.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė, („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2016, 10:34 AM, atnaujinta May 23, 2017, 11:30 AM

Vakar Panevėžio apygardos prokuratūra perdavė teismui bylą, kurioje D.Jakaitė ir 52 metų chemikė Jurga Švedienė kaltinamos neteisėta ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Pediatro diplomą turinti 50-metė D.Jakaitė daug metų apžiūrėdavo namuose gimusius kūdikius ir išduodavo pažymą, pagal kurią Civilinės metrikacijos biure tėvai gaudavo vaiko gimimo liudijimą. Įtariama, kad kita kaltinamoji priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius.

– Įžvelgiate susidorojimą su jumis? – „Lietuvos rytas“ vakar paklausė D.Jakaitės.

– Jau 25 metus Lietuvos gyventojos gimdo namuose. Daug kartų kreipėmės į įvairias instancijas, kad būtų sutvarkyta namuose gimusių kūdikių registravimo tvarka, – niekas nepasikeitė.

Gimdyti namuose Lietuvoje neuždrausta, bet po gimdymo vaikui ar gimdyvei suteikti medicininę apžiūrą – draudžiama.

– Šiuo metu jūs kaltinama tik tuo, kad vertėtės neteisėta ūkine veikla ir neturėjote licencijos medicinos veiklai. Bet iš pradžių kaltinimai buvo daug sunkesni?

– Penkerius metus dvi prokuratūros dviejuose miestuose tyrė mano veiklą. Per tą laiką išnyko įtarimai dėl dokumentų, antspaudo klastojimo. Nebeliko įtarimų dėl namuose gimusio vaiko mirties, nes ekspertizė patvirtino, kad jo mirtis nebuvo susijusi nei su gimdymo būdu, nei su vieta.

Nebeliko įtarimų dėl to, kad penki vaikai namuose gimė negyvi.

Kažkur pradingo įtarimai, kad nerandama 15 vaikų.

Apskritai visi pradiniai įtarimai subliuško. Tada prokurorai rado naują straipsnį – „neteisėta ūkinė veikla“.

Aš kaltinama tik tuo, kad apžiūrėjau vaikus ne medicinos įstaigoje ir kad mano įmonė neturėjo licencijos medicinos veiklai. Leidimą turėjo, o licencijos – ne.

– Ar jaučiate džiaugsmą, kad subliuško įtarimai dėl tokių sunkių nusikaltimų?

– Visus Generalinės prokuratūros atstovus, kurie paskelbė, kokia veikla esu įtariama, paduosiu į teismą. Penkerius metus turėjau nešiotis dokumentų klastotojos etiketę, aiškintis dėl įtarimų prekyba vaikais.

Mano telefonų buvo klausomasi. Gerai, tegul klausosi – bet kodėl klausėsi mano vaikų, einančių į pirmą ar antrą klasę, pokalbių?

Penkerius metus neturiu jokių dokumentų – nei tapatybės kortelės, nei paso. Negalėdavau nueiti net į biblioteką pratęsti skaitytojo pažymėjimo.

Kai prokuratūra atsiųsdavo procesinius dokumentus, negalėdavau jų pašte pasiimti, nes neturėjau asmens dokumentų. Jums geriau nežinoti, kaip aš juos gaudavau.

– Ar jau susipažinote su byla?

– Prokurorai sukurpė 49 bylos tomus, kiekviename – po 150 puslapių. Susipažinti davė dvi dienas. Per tą laiką perskaičiau keturis segtuvus ir pastebėjau klaidų.

Padaviau į teismą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokurorą Aurelijų Navicką dėl ikiteisminio tyrimo vilkinimo.

Šiuo metu renku duomenis skundui, kurį pateiksiu Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre, – skųsiuosi dėl Baudžiamojo proceso pažeidimų.

Keisti vystyklai

* D.Jakaitės tėvas žymus disidentas Stanislovas Jakas 1970 metais iš Maskvos atvežė į Lietuvą Molotovo- Ribbentropo pakto slaptųjų protokolų kopiją.

* Saugodamasis kratų jis traukinyje į šiuos dokumentus suvystė savo trejų metų dukterį Dalią.

* Prisiminimai apie tėvą liko kompiuteryje, kurį po kratos iš D.Jakaitės namų išnešė pareigūnai.

* Gimdyvių byla sutrukdė parašyti knygą apie tėvą ir kitus to meto kovotojus su sovietiniu režimu, kuriuos D.Jakaitė pažinojo nuo vaikystės: Andrejų Sacharovą, Viktorą Bukovskį, Sergejų Kovaliovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.