Pasprukęs žudikas svetur kalės ilgai

Ilgus metus ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadintas Romas Zamolskis Rusijoje buvo nuteistas 16 metų laisvės atėmimo bausme.

R.Zamolskis teisme neigė beveik viską – prisipažino tiktai dėl ginklų laikymo.
R.Zamolskis teisme neigė beveik viską – prisipažino tiktai dėl ginklų laikymo.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 7, 2016, 7:43 AM, atnaujinta May 22, 2017, 7:29 PM

R.Zamolskis, bandęs atsisakyti savo tapatybės, neigęs kaltinimus ir nuolat rašęs skundus, neišvengė griežtos bausmės.

46 metų lietuvį Jekaterinburgo teismas vakar pripažino kaltu dėl visų jam pareikštų kaltinimų ir paskyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę. R.Zamolskis ją atlikti turės griežtojo režimo pataisos kolonijoje.

Ten pat siunčiami ir kartu su juo nuteisti du rusai – verslininkai Valerijus Povarovas ir Michailas Klokas.

Trumpiausiai kalės vadeiva

V.Povarovui paskirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, o gaujos vadeiva vadinamam M.Klokui – tik ketveri metai nelaisvės.

Teismas taip pat patenkino nukentėjusio verslininko Aleksandro Kasjanavo ir jo žmonos ieškinius.

Sutuoktiniams, kuriuos buvo bandoma susprogdinti, iš R.Zamolskio ir V.Povarovo priteista po milijoną rublių (apie 13 400 eurų), o iš M.Kloko – 600 tūkstančių rublių (apie 8046 eurus).

Ir plėšė, ir mušė

R.Zamolskis ir jo bendrininkai buvo teisiami dėl šešių nusikaltimų. Keturis jų planavo ir rengė lietuvis.

Gabiku Boltačiovu Rusijoje prisistatinėjęs R.Zamolskis 2003 metų kovo 6-osios naktį surengė šveicariškais laikrodžiais prekiaujančios parduotuvės apiplėšimą. Jo metu R.Zamolskis žiauriai sumušė parduotuvės sargę.

2003 metų gruodį į R.Zamolskio akiratį pateko verslininko Aleksandro Akulenkos kotedžas. Iš jo nusikaltėliai pavogė vandens motociklą „Yamaha“. Per šį apiplėšimą taip pat buvo sumušti trys žmonės.

2004 metų gegužę M.Kloko gauja užpuolė statybinėmis prekėmis ir technika prekiaujančią Jekaterinburgo bendrovę „Namų statyba“ ir iš jos pagrobė sunkvežimį KamAZ bei du automobilinius kranus.

Apiplėšimo metu taip pat buvo sumuštas šios bendrovės direktorius – jis atsisakė atiduoti plėšikams bendrovės tvoros vartų raktus.

Pasikėsinimas nepavyko

2004 m. liepos 16-ąją V.Povarovas, M.Klokas ir R.Zamolskis surengė pasikėsinimą į A.Kasjanovą, bet šis išpuolis jiems nepavyko. Prie buto lango sprogusi granata tik šiek tiek sužeidė verslininko žmoną.

2004 metų spalį M.Kloko gaujos narius sudomino dar viena statybų bendrovė.

Berezovske įsikūręs bendrovės garažas buvo apiplėštas spalio 6-ąją – pavogta įvairios brangios technikos.

Šeštąjį, paskutinį, nusikaltimą R.Zamolskis su dviem tardymo nenustatytais asmenimis įvykdė 2006-ųjų gegužės 26 dieną. Iš bendrovės „Temerco“ jis pagrobė automobilį BMW X5.

Kaltę neigė išsijuosęs

R.Zamolskis teisme neigė savo kaltę dėl plėšimų. Jis prisipažino tik dėl vieno nusikaltimo – ginklų laikymo. Tačiau „Lietuvos rytui“ atsiųstame laiške lietuvis neigė ne tai, kad įvykdė nusikaltimus, o jų detales.

Esą iš laikrodžių parduotuvės pagrobti laikrodžiai buvo pigios kiniškos klastotės, sargės jis nemušė, o tik užrakino patalpoje.

R.Zamolskis pavadino išpuolį prieš A.Kasjanovą paties verslininko darbu, esą jis, nenorėdamas grąžinti skolos bankui, imitavo pasikėsinimą į save.

M.Kloko gauja taip pat įtariama bandžiusi nužudyti kitą Jekaterinburgo verslininką Vitalijų Kočetkovą.

Ši byla išskirta ir tiriama atskirai, nes prie pasikėsinimo nužudyti nagus yra prikišę ir kitos Jekaterinburgo gaujos nariai, kurie vis dar nėra sulaikyti.

Kol kas nebaigtas tyrimas ir dėl užsakomųjų žmogžudysčių, kurias, kaip įtariama, įvykdė R.Zamolskis.

Nusikaltimų Lietuvoje sąrašas – ilgas

Pirmą kartą į teisėsaugos akiratį R.Zamolskis pateko 1989 metais. Iki 1992-ųjų pabaigos jį pareigūnai buvo įtarę vagystėmis, tačiau už grotų vyrui sėsti neteko, nes medikai jam diagnozavo šizofreniją.

1993 metų sausio 1 dieną būdamas 23 metų vyras Kaune užpuolė ir peiliu mirtinai subadė Kauno nusikalstamo pasaulio įžymybės Gintauto Bakanausko, pravarde Bakanas, brolį Darių Bakanauską.

Gyvendamas Kaune R.Zamolskis globojo prostitučių firmą, kuriai vadovavo jo pusseserė Daiva Ilekytė.

1994 metais buvo nužudyta prostitute šioje firmoje dirbusi Loreta Žiedelytė.

1994 metų spalio 16 d. žudiko auka tapo 69 metų Adelė Startienė. R.Zamolskis šį nusikaltimą įvykdė kartu su sugyventine, dviejų vaikų motina Alma Štuopiene, pussesere D.Ilekyte ir jos sugyventiniu Artūru Avalasevičiumi.

A.Štuopienė įmotei į gėrimą įpylė migdomųjų, o kai moteris užmigo, R.Zamolskis su A.Avalasevičiumi ją pasmaugė.

1994 metų gruodžio 2 dieną R.Zamolskis pateko į policijos pasalą. Jis bandė priešintis, bet buvo sulaikytas šešių pareigūnų, o vėliau uždarytas į Žiegždrių psichiatrijos kliniką, iš kurios sugebėjo pabėgti.

2001 metų balandžio 17-osios vakarą Vilniuje, prie „Maximos“ bazės, R.Zamolskis ir Virginijus Savickas užpuolė Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorius ir pagrobė 70 tūkstančių litų. Per apiplėšimą buvo sužeistas inkasatorius Arvydas Zemenskas.

Tų pačių metų balandžio 17osios pavakarę R.Zamolskis, V.Savickas ir Mindaugas Čepulis buvo pastebėti Vilniaus centre. Sprukdami nusikaltėliai sužeidė du policininkus.

Liepos 25-osios rytą R.Zamolskis su V.Savicku Kaune įsibrovė į bendrovei „Lita-West“ priklausančią metalo supirktuvę ir nušovė joje dirbusius Sigitą Marozą bei Egidijų Nikitiną.

Rugpjūčio 4 dieną Kaune R.Zamolskis su V.Savickiu nušovė Arną Teišerskį.

Rugsėjo 28-ąją R.Zamolskis su V.Savickiu bandė iš vaikų atimti motorolerį ir peršovė du į pagalbą vaikams atskubėjusius policininkus.

Paskutinį kartą su R.Zamolskiu Lietuvos pareigūnai akis į akį buvo susidūrę 2001 metų spalio 8-ąją Panevėžyje.

Nusikaltėlius buvo bandoma sulaikyti, bet R.Zamolskis pabėgo, o V.Savickis paėmė du įkaitus, kuriuos vaduojant buvo nušautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.