Žmones įžūliai mulkinusio aferisto viltis – sulaukti senaties

Klaipėdos apylinkės teismo girnos sukasi tuščiai – niekaip pavyksta atversti bylos, kurioje 45 metų klaipėdietis Žilvinas Margelis kaltinamas sukčiavimu ir didelės vertės svetimo turto užvaldymu. Liepos pradžioje ši byla gali būti nutraukta dėl senaties.

Teisėja V.Teišerskienė kol kas viešina tik medikų pažymas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisėja V.Teišerskienė kol kas viešina tik medikų pažymas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Advokatas A.Galminas nežino, kokių ligų užkluptas jo ginamasis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Advokatas A.Galminas nežino, kokių ligų užkluptas jo ginamasis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prokurorė V.Tilvikienė prašė apklausti kaltinamąjį gydančius medikus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prokurorė V.Tilvikienė prašė apklausti kaltinamąjį gydančius medikus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Jun 7, 2016, 5:07 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:18 PM

Trečią kartą neatvyko į teismą

Teisėja Viktorija Teišerskienė šiandien buvo priversta trečią kartą atidėti posėdį – daugiau kaip 200 žmonių apgavęs Ž.Margelis vėl nepasirodė teisme. Beveik 20 metų ieškotas ir tik šiemet surastas vyriškis kaltinamasis apgaule išviliojęs daugiau kaip 70 tūkst. eurų iš asmenų, kuriems siūlęs darbą užsienyje. V.Teišerskienė perskaitė medikų surašytą pažymą, kad Ž.Margelis dėl pablogėjusios sveikatos būklės negali dalyvauti teisminiame procese nuo birželio 6 iki 10 dienos.

Kokios ligos kankina kaltinamąjį, kur jis yra šiuo metu, kaip gydomas, neaišku. Medikai savo pažymose teismui to neatskleidžia ir net neprivalo to daryti vadovaudamiesi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu.

Klaipėdos apylinkės prokurorės Virginijos Tilvikienės žiniomis, Ž.Margelis gydosi namuose, jam skirtas teismo įpareigojimas niekur neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Tačiau prokurorė nežino, ar kaltinamojo sveikatos būklė yra stabili. Paklausta, ar Ž.Margelis gali pakilti ant kojų, judėti be kitų pagalbos, V.Tilvikienė tik gūžčiojo pečiais: „Medikų prerogatyva – diagnozuoti ligas.“  

Advokatas Alius Galminas pranešė, kad jo ginamasis vis dar serga. Pateikęs gydytojo pasirašytą Ž.Margelio ligos dokumentą, juristas negarantavo, kad iki kito teismo posėdžio vyro sveikata pagerės, kad jis dalyvaus procese.

Sunkiai serga ar tik simuliuoja?

„Tiksliai nežinau, kokios ligos jį kankina, lyg ir širdis šlubuoja, su stuburu kažkokios problemos“, – teisme aptakiai kalbėjo A.Galminas.

Prokurorė V.Tilvikienė siūlė Ž.Margelio sveikatos būklę stebinčius medikus apklausti teisme. Tačiau teisėja V.Teišerskienė nusprendė pirmiau raštu kreiptis į Klaipėdos sveikatos priežiūros centro (KSPC) specialistus.

Teismui atsiųstame KSPC dokumente nurodyta, kad nuodugnesni duomenys apie Ž.Margelio negalią bus pateikti vėliau – pažymą turi pasirašyti kažkokia gydytoja, kurios darbo grafikai nesutampa su teismo posėdžiais.

„Iš medikų pažymų su kodais neįmanoma tiksliai nustatyti Ž.Margelio ligos pobūdžio, nėra ir paties kaltinamojo, todėl būtina atidėti teismo posėdį“, – pareiškė V.Teišerskienė.

Tokiai teisėjos nuomonei pritarė ir kiti įstrigusio teisminio proceso dalyviai. Posėdis baigėsi po kelių minučių.

Viltis išjudinti bylą dar neišblėso

Klaipėdos teismo, regis, laukia spartuoliškas darbas – per mėnesį iki liepos 5 dienos reikia ne tik išnagrinėti 16 tomų bylą, bet ir paskelbti nuosprendį. To nespėjus padaryti, procesą tektų nutraukti suėjus 15 metų senačiai.

Ar per tokį trumpą laiką įmanoma išnarplioti Ž.Margelio bylą, kurioje yra 171 nukentėjusysis? Kas bus, jeigu kaltinamasis teismui vėl teiks medikų pažymas, kad dėl ligos negali dalyvauti posėdžiuose?

Tokie klausimai dabar bene labiausiai jaudina iki senaties likusias dienas skaičiuojančią V.Tilvikienę. Beje, ši prokurorė į pastarąjį teismo posėdį atvyko sirguliuodama.

Teisėja V.Teišerskienė nusiteikusi optimistiškai: „Jeigu kaltu prisipažinęs Ž.Margelis nepakeis anksčiau duotų savo parodymų, bylą bus galima išnagrinėti pagreitinto proceso tvarka – neapklausiant nukentėjusiųjų ir liudytojų.“

Ligonio tikslas – sulaukti senaties?

Tačiau niekas nežino, kaip teisme elgsis šimtus žmonių apgavęs Ž.Margelis. V.Tilvikienė viliasi, kad senaties terminą dar pavyks pratęsti išskaičiavus kaltinamojo ligos laikotarpį – pasikeitę įstatymai suteikia tokią galimybę.

Prokurorė neatmeta dar vienos galimybės išjudinti įstrigusią bylą: „Jeigu Ž.Margelis negali vaikščioti, procesą galima organizuoti nuotoliniu būdu – apklausti kaltinamąjį jo namuose ir teisme darant vaizdo bei garso įrašus.“ 

Klaipėdos apygardos teismas jau įsigijęs tokiems procesams būtiną įrangą, ne kartą ja pasinaudojo, kai buvo nagrinėjamos sudėtingesnės bylos.

Pasirodęs teisme Ž.Margelis proceso dalyvius išvaduotų nuo papildomų rūpesčių. Tačiau jį pažįstantys žmonės abejoja, ar nuo 1997 metų slapstęsis ir nusikaltimų senaties beveik sulaukęs vyras ryšis savo noru stoti prieš teismą.

Dėl nusikaltimų, kuriais yra kaltinamas finansinis aferistas Ž.Margelis, jam gresia aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. 

Apmulkino šimtus lengvatikių

Ž.Margelis, žadėdamas darbą užsienyje, iš lengvatikių išviliojo daugiau kaip 70 tūkst. eurų. Mulkino visus neturėdamas licencijos tarpininkauti įdarbinant žmones. Jo įsteigtos įmonės jokios konkrečios veiklos nevykdė, nemokėjo valstybei mokesčių.

Ž.Margelis iš viso apgavo daugiau nei 200 žmonių. Kai kurie per tą laiką jau yra mirę. Apgautieji į policiją kreipėsi dar 1995 metais. Po dvejų metų suimtas, bet vėliau paleistas vyras ilgam pradingo kaip į vandenį.

Net ir slapstydamasis Ž.Margelis sugebėjo apgaudinėti žmones. Pranešimą apie dar vieną jo įvykdytą aferą pareigūnai gavo 2001 metais. Įtarus, kad jis išvyko svetur, buvo išduotas Europos arešto orderis.

Manoma, kad Ž.Margelis visą laiką slapstėsi ne užsienyje, o galėjo pratūnoti kur nors Lietuvoje, gal net ir Klaipėdoje. Netoli tėvų namų jį policija ir sulaikė sausio pabaigoje.

Pareigūnai yra tikrinę informaciją, kad jis ten įsirengęs slėptuvę, tačiau ne kartą apžiūrėję tėvų namus Ž.Margelio pėdsakų ten nerasdavo.

Grobė pinigus, o dabar – gydosi

Per tą laiką pasibaigė visų Ž.Margelio turimų asmens dokumentų galiojimas. Įtariamajam sušlubavo sveikata, bet oficialiai prašyti sveikatos apsaugos įstaigų pagalbos policijos ieškomas klaipėdietis negalėjo.

Mėnesį išbuvęs už grotų pasiligojęs Ž.Margelis gydytis į laisvę buvo paleistas už 30 tūkst. eurų užstatą. Jam išduotas naujas Lietuvos piliečio pasas garantavo galimybę naudotis sveikatos apsaugos įstaigų paslaugomis.

Nors Ž.Margelis nuo teisėsaugos slapstėsi beveik 20 metų, senatis buvo pradėta skaičiuoti nuo pastarojo jo padaryto nusikaltimo 2001 metais.

Didelės apimties bylą uostamiesčio prokurorai baigė tirti per rekordiškai trumpą laiką ir teismui ją atidavė dar balandžio pradžioje.

Tačiau, kas iš to nukentėjusiesiems, jei Ž.Margeliui, kaip sprendžiama iš medikų pažymų, vis nepasveikstant, jo bylos teisme nepavyksta atversti iki šiol?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.