Kryžių kalne savavaliavusiam menininkui – kito vandalo smūgis

Prieš ketverius metus Kryžių kalne savo paties statytą Marijos skulptūrą nugriovęs, o vietoj jos granitines plokštes su užrašais palikęs panevėžietis menininkas Alvydas Veberis patyrė vandalų smūgį.

Vietoj nugriautos Marijos skulptūros A.Veberis buvo pastatęs šias granitines plokštas su užrašais.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vietoj nugriautos Marijos skulptūros A.Veberis buvo pastatęs šias granitines plokštas su užrašais.<br>R.Vitkaus nuotr.
Savo statytą Marijos skulptūrą A.Veberis nugriovė, nes ji, pasak menininko, buvo tapusi stabu.<br>R.Vitkaus nuotr.
Savo statytą Marijos skulptūrą A.Veberis nugriovė, nes ji, pasak menininko, buvo tapusi stabu.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 12:55 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:12 AM

Gegužės mėnesį atvykęs į Kryžių kalną labdaros ir paramos fondui „Biblijos studijos“ vadovaujantis A.Veberis savo statytas granitines plokštes rado nugriautas nuo postamento ir sulaužytas.

Nuostolis – 5000 eurų

Apie šį vandalizmo aktą A.Veberis elektroniniu laišku informavo Šiaulių policiją.

Į Kryžių kalną nuvykę pareigūnai įsitikino, kad menininkas sakė tiesą – nuo postamento nugriautos ir sulaužytos granito plokštės su užrašais buvo rastos Kryžių kalno papėdėje.

Dėl turto sunaikinimo pradėtas ikteisminis tyrimas. Vandalų padarytą žalą A.Veberis įvertino 5 tūkstančiais eurų.

Pastatė paminklą D.Kedžiui

Nuo vandalų nukentėjęs panevėžietis menininkas A.Veberis skandalingai pagarsėjo 2010-ųjų rudenį, kai Kauno marių pakrantėje savavališkai pastatė paminklą Drąsiui Kedžiui.

Vietoje, kur buvo rastas D.Kedžio kūnas iškilo akmeninė balto angelo skuptūra.

Dar po metų, 2011-ųjų rudenį, labdaros ir paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovo pavardė imta linksniuoti aiškinantis Kryžių kalne stovėjusios Marijos skulptūros nugriovimo aplinkybes.

Apie šalia pagrindinio tako stovėjusios Marijos skulptūros dingimą policijai pranešė šią sakralinę vietą administruojančios seniūnijos darbuotojai, į kuriuos kreipėsi sunerimę maldininkai.

Nugriovė savo statinį

Paaiškėjo, kad savo paties sukurtą Marijos skulptūrą nugriovė panevėžietis labdaros ir paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovas A.Veberis.

Ranką prieš savo kūrinį pakėlęs panevėžietis tvirtino taip pasielgęs todėl, kad Marijos skulptūra, jo teigimu, Kryžių kalno lankytojams buvo tapusi stabu – žmonės tikėdamiesi malonių prie skulptūros dėjo raštelius ir pinigus.

Nugriautos skulptūros vietoje A.Veberis sumontavo dvi į antkapius panašias granitines lentas su jose iškaltais iš Senojo testamento paimtais dešimčia dievo įsakymų, o ant naujojo postamento iškalė užrašą: „Nesilenk stabams. Nekvailink savęs. Dievą garbink“.

Už savivalę baudos negavo

Tokia A.Veberio savivalė tuomet papiktino Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėją Sigitą Tauterienę.

„Marijos skulptūra buvo tapusi Kryžių kalno dalimi. Nesupratu, kaip galima be jokio leidimo daryti ką sumanius. Juk Kryžių kalnas – ne sandėlis, iš kurio būtų galima pasidėtą daiktą bet kada pasiimti“, – tada piktinosi paveldosaugininkė.

Apie A.Veberio savivalę buvo pranešta policijai, bet tyrimą pradėję pareigūnai taip ir nerado, už ką panevėžiečiui būtų galimą pareikšti įtarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.